Εσείς ακούτε μπαρόκ μουσική; Ευκαιρία να ακούσετε.

Η καλλιτεχνική διευθύντριά του «Baroque Festival» Αναστασία Μηλιώρη, μίλησε στο Loaded.gr για τη φεστιβάλ και τη μπαρόκ μουσική - Οι νικητές του διαγωνισμού

BREAKING
 

Η καλλιτεχνική διευθύντριά του «Baroque Festival» Αναστασία Μηλιώρη, μίλησε στο Loaded.gr για τη φεστιβάλ και τη μπαρόκ μουσική - Οι νικητές του διαγωνισμού

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

Πώς αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε ένα φεστιβάλ για τη μπαρόκ μουσική;

Ήταν ένα όραμα νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την παλαιά μουσική, το να δημιουργήσουν ένα βήμα για καλλιτέχνες και σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατ’ επέκταση να γίνει η Αθήνα ένας τόπος συνάντησης ερμηνευτών της μπαρόκ μουσικής, ερμηνευτών που θα εμπνεύσουν και θα εκπαιδεύσουν το αθηναϊκό κοινό.

Υπήρξαν ενδοιασμοί ως προς την ανταπόκριση που θα είχε;

Ναι υπήρξαν ενδοιασμοί ως προς την ανταπόκριση, εκτός των άλλων γιατί η Αθήνα  έχει να προσφέρει πολλά ποικίλα θεάματα και συχνά πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συμπίπτουν.

Ήταν και για πολλά χρόνια παρεξηγημένη η μπαρόκ μουσική…

Και αυτό γιατί συχνά οι άνθρωποι απορρίπτουν χωρίς να δοκιμάζουν ή δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για κάτι, επειδή απλά δεν ψάχνουν να βρουν την πηγή.

Και το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Τι feedback λάβατε;

Ήδη από την πρώτη χρονιά υπήρχε αρκετά ικανοποιητική επισκεψιμότητα για ένα - ας μου επιτραπεί η έκφραση - «αυτοσχέδιο» φεστιβάλ. Έπειτα μας προσέγγισαν πολλοί άνθρωποι που μας παρότρυναν να το συνεχίσουμε.

Άρα θα λέγατε ότι πλέον η μπαρόκ μουσική στην Ελλάδα τυγχάνει μεγαλύτερης αντιμετώπισης όπως και η ιστορική ερμηνεία;

Ναι, γιατί τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα μουσικά είδη που περικλείει η παλαιά μουσική και για την ιστορική τους ερμηνεία, από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, όχι μόνο σε επίπεδο παρατήρησης και ακρόασης συναυλιών, αλλά και σε επίπεδο ενασχόλησης και σπουδών. Υπάρχουν μουσικοί που ανακάλυψαν καινούργια ερεθίσματα και κίνητρα και «ερωτεύτηκαν ξανά τη μουσική» μέσα από την οπτική της ιστορικής ερμηνείας.

Photo credit:Nikias Photography

Οι Έλληνες είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό το είδος της μουσικής;

Όχι ιδιαίτερα. Δεν έχει βοηθήσει και η αντιμετώπιση της μουσικής παιδείας στη χώρας μας, αλλά και αυτή η παλιά και βαθιά ριζωμένη συνήθεια των Ελλήνων να «χρησιμοποιούμε» τη μουσική για τις περιστάσεις της ζωής μας, να «ντύνουμε» περιστάσεις με μουσική και όχι να την ακούμε, να την παρατηρούμε. Θεωρώ πως αυτό αλλάζει σταδιακά, γενιά με τη γενιά.

Φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά. Σε τι διαφοροποιείται από τα προηγούμενα;

Κάτι διαφορετικό που προσφέρει το φεστιβάλ φέτος είναι οι δύο διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο.

Οι διαλέξεις σε ποιους απευθύνονται;

Οι διαλέξεις αυτές απευθύνονται σε όλους κι έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επίσης, ο χώρος που φιλοξενεί το φεστιβάλ έχει ενδιαφέρον και  ιστορική σημασία. Κατά τ’ άλλα όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές προσφέρει ποικιλία συνόλων και ειδών.

Και τι ηλικίες προσελκύει το φεστιβάλ;

Πραγματικά όλες τις ηλικίες, εκτός από τις πολύ-πολύ μικρές. Είχαμε ακροατές από 7 χρονών και άνω.

Πάντως, η μπαρόκ αισθητική, χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του «excess». Πιστεύετε ότι ταιριάζει με όλο αυτό που βιώνουμε σήμερα;

Ναι, στη μουσική και γενικότερα στην τέχνη του μπαρόκ παρατηρούμε μια μόνιμη αναζήτηση της υπερβολής, της θεατρικότητας και του εντυπωσιασμού. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα θεαμάτων και μίξη διαφόρων ειδών τέχνης, τάσεων και ιδεών. Αυτό είναι κι ένα «προνόμιο» που μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε πλέον στον 21ο αιώνα, με το πέρασμα όλων αυτών των αιώνων και τη ζύμωση των λαών. 

Ωστόσο, φαίνεται να χάνουμε την ουσία…

Θεωρώ ότι μέσα στην υπερβολική ταχύτητα που κινούνται όλα γύρω μας, αυτό που σήμερα μας λείπει είναι η εμβάθυνση, η πνευματικότητα και η αναζήτηση του ωραίου και του φυσικού.

Για να κλείσουμε την κουβέντα, τι θα λέγατε σε κάποιον για να τον «πείσετε» να έρθει στο φεστιβάλ μπαρόκ;

Εάν κάποιος θέλει ν’ ακούσει εμπνευσμένες μουσικές ερμηνείες, αριστουργηματικές συνθέσεις, διαφορετικούς συνδυασμούς και είδη συνόλων, καθώς επίσης να δει από κοντά και ν’ ακούσει σπάνια όργανα εποχής και να μάθει γι’ αυτά, το Athens Baroque Festival τον περιμένει 27-29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

­­­­­­­­­­­­­­­_____________________________________

Οι νικητές που θα βρεθούν στο φεστιβάλ στις 27 Σεπτεμβρίου είναι:

Δέσποινα Καραμέτου

Στέλιος Σκαμνάκης

Τα ονόματα θα βρίσκονται στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερα για το φεστιβάλ ΕΔΩ

BREAKING MUSIC