«Συνένωση»Τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής

Και τον φετινό χειμώνα μας περιμένει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τις παραγωγές να ξεπερνούν τις 100.

BREAKING
 

Και τον φετινό χειμώνα μας περιμένει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τις παραγωγές να ξεπερνούν τις 100.

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Και τι δεν θα δούμε τον χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής. Η καλλιτεχνική περίοδος 2019-2020, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λαμπερά ονόματα από τον χώρο της μουσικής και όχι μόνο, κορυφαίους μαέστρους διεθνείς ορχήστρες και πολλά αφιερώματα. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργίας που αγκαλιάζει το θέατρο, το μπαλέτο, τον σύγχρονο χορό και βέβαια μουσικές του κόσμου.

«Αυτή τη συνένωση των τεχνών την πιστεύουμε βαθιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και προσπαθούμε πάντοτε να την υπηρετούμε με προσήλωση», σημειώνει στο μήνυμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Αθηνών Μίλτος Λογιάδης. Όπως αναφέρει «το 2020 συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν, και ένα πλούσιο αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη είναι για εμάς αυτονόητο. Από την άλλη, το Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα για τα 70 χρόνια από το θάνατό του ολοκληρώνεται μέσα στο 2019 με έναν Νοέμβριο γεμάτο συναυλίες και εκδηλώσεις. Πέρα από αυτά, έχω, πιστεύω, αρκετούς λόγους να είμαι χαρούμενος για το πρόγραμμα της σεζόν που αρχίζει. Οκτώ διεθνείς ορχήστρες με κορυφαίους μαέστρους και σολίστ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην απαράμιλλη ακουστική της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης. Θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ στη «Συμφωνία των χιλίων του Μάλερ», ένα έργο-ορόσημο που έχει ακουστεί ζωντανά ελάχιστες φορές στην πατρίδα μας, το οποίο θα παρουσιάσουμε τον ερχόμενο Μάιο σε συμπαραγωγή με τη resident ορχήστρα του Μεγάρου και σταθερή συνοδοιπόρο μας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών».

Chick Corea και Fazil Say, Λεωνίδας Καβάκος και Joshua Bell, Daniele Gatti και Daniel Raiskin, Elisabeth Leonskaja και Μαρτίνος Τιρίμος, Κυπριανός Κατσαρής και Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Δημήτρης Λιγνάδης και Γιάννης Χουβαρδάς, Russell Maliphant και Βαγγέλης Παπαθανασίου, Δήμητρα Γαλάνη και Άλκηστις Πρωτοψάλτη, αλλά και ο σημαντικός συνθέτης της διασποράς John Psathas είναι μερικά από τα ονόματα που θα παρελάσουν αυτή τη σεζόν στις αίθουσες του Μεγάρου.

Το loaded.gr σας παρουσιάζει ενδεικτικά κάποιες από τις μουσικές εκδηλώσεις:

 

Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι – Μεγάλοι Ερμηνευτές, ο αγαπημένος κύκλος των μουσικόφιλων…

… φιλοξενεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σύνολα διεθνούς ακτινοβολίας. Η φετινή σειρά συναυλιών αρχίζει στις 30/10/2019 με τη Royal Philharmonic Concert Orchestra, που προέρχεται από τον κορμό της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας, και τον διεθνούς φήμης πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου (συμπαραγωγή ΜΣΟΑ – ΜΜΑ), σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν. Χορηγός: Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. 

Στις 11 και 12/11/2019 έχουν προγραμματιστεί οι δύο συναυλίες, με διαφορετικό ρεπερτόριο η καθεμία, του χαρισματικού Θεόδωρου Κουρεντζή. Ο εκρηκτικός αρχιμουσικός και η Χορωδία και Ορχήστρα musicAeterna  επιστρέφουν, αυτή τη σεζόν, στο Μέγαρο για να παρουσιάσουν σπάνιες σύγχρονες συνθέσεις του Ερσάν και του Σνίτκε.

Επίσης τον Νοέμβριο (25/11/2019), εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο η Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα «Γεβγκένι Σβετλάνοφ», ο «απόλυτος θεματοφύλακας» του ρωσικού συμφωνικού ήχου, η οποία, υπό τη διεύθυνση του Daniel Raiskin [Ντανιέλ Ράισκιν], συμπράττει με τον φημισμένο βιολονίστα Sasha Rozhdestvensky [Σάσα Ροζντεστβένσκι] σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με έργα Τσαϊκόφσκι.

Στις 25/1/2020 ο διάσημος τούρκος πιανίστας και συνθέτης Fazil Say [Φάζελ Σάυ] διευθύνει την Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, μια από τις καλύτερες ορχήστρες δωματίου σε όλο τον κόσμο, και παίζει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 12 του Μότσαρτ αλλά και το έργο του «Τhe Moving Mansion» σε μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα δωματίου.

Αγαπημένος μαέστρος του ελληνικού κοινού, με ερμηνείες αναφοράς στις μεγάλες συνθέσεις του μπαρόκ και κλασικού ρεπερτορίου, ο Τhomas Hengelbrock [Τόμας Χένγκελμπροκ], επικεφαλής της περίφημης Χορωδίας και Ορχήστρας Balthasar Neumann, αποδίδει το δικό του φόρο τιμής (12/2/2020) στο έτος Μπετόβεν –με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 ετών το 2020 από τη γέννηση του σπουδαίου μουσουργού–, με μια συναυλία αφιερωμένη εξολοκλήρου στον «πατέρα» του Κλασικισμού. Θα ακουστούν η Ποιμενική και η αριστουργηματική Λειτουργία σε ντο μείζονα.

Η παρέλαση αστέρων του βιολιού συνεχίζεται και τον Απρίλιο (29/4/2020), με τον κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο να καταθέτει τη δική του ερμηνευτική προσέγγιση στο περίφημο Κοντσέρτο σε ρε μείζονα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, σε μια βραδιά αποκλειστικά με έργα του μεγάλου γερμανού συνθέτη. Τον διεθνώς καταξιωμένο βιρτουόζο και μαέστρο πλαισιώνει ένα από τα σημαντικότερα ιταλικά σύνολα του καιρού μας, η Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας. Στο πόντιουμ, ο επίσης Ιταλός Daniele Gatti [Ντανιέλε Γκάττι], ένας αρχιμουσικός υψηλού κύρους με διεθνή διαπιστευτήρια.

Ο κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Μαέστροι–Μεγάλοι Ερμηνευτές φτάνει στο τέλος του στις 17/5/2020 με τον Κυπριανό Κατσαρή, ο οποίος θα τιμήσει την επέτειο για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν ερμηνεύoντας το Tέταρτο κοντσέρτο, ένα από τα πιο λαμπερά διαμάντια του πιανιστικής εργογραφίας. Μαζί του, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου που θα διευθύνει ο Γερμανός Jens Georg Bachmann [Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν]. Στο πρόγραμμά τους, δύο ακόμη μπετοβενικές συνθέσεις, Τα πλάσματα του Προμηθέα και η Τέταρτη συμφωνία.

 Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές

… ολοκληρώνεται φέτος από τη μεγάλη κυρία του πιάνου Elisabeth Leonskaja [Eλίζαμπετ Λεόνσκαγια] η σειρά ρεσιτάλ, που άρχισε πέρυσι και απέσπασε τα εγκωμιαστικά σχόλια ακροατών και κριτικών, με όλες τις σονάτες του Σούμπερτ (14/12/2019, 17/2/2020, 11/3/2020).

Αυτή τη σεζόν ανοίγει επίσης ο νέος κύκλος εκδηλώσεων Ο Μαρτίνος Τιρίμος παίζει Μπετόβεν–Μεγάλα και σπάνια έργα για πιάνο, με τέσσερα ρεσιτάλ του διακεκριμένου πιανίστα που θα παρουσιαστούν κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2019 – 2020 και 2020 –2021. Στο πρώτο και στο δεύτερο (5/12/2019 και 6/5/2020) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει χορούς, τις Παραλλαγές Diabelli αλλά και σονάτες υψηλών δεξιοτεχνικών αξιώσεων. Ανάμεσά τους, η Appassionata, η Tempest και η Waldstein. Ο εντυπωσιακός επίλογος του φετινού κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές (7/4/2020) ανήκει σε έναν τζαζίστα-θρύλο της εποχής μας, τον Chick Corea [Τσικ Κορήα]. Ο αμερικανός πιανίστας και συνθέτης που συνέδεσε το όνομά του με την jazz fusion και θεωρείται ένας από τους πλέον εμβληματικούς τζαζ ερμηνευτές του 20ού αιώνα, έρχεται να βάλει φωτιά στα πλήκτρα του πιάνου και να μας παρασύρει σε μια ακόμη συναρπαστική μουσική περιπέτεια!

Με έμφαση στους έλληνες ερμηνευτές και δημιουργούς, ο κύκλος Όπερα – Μουσικό Θέατρο

… αρχίζει με μια σημαντική επετειακή βραδιά (1/12/2019), το Γκαλά όπερας – αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη για τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Στο πρόγραμμα, δημοφιλείς άριες, ντουέτα και σύνολα από έργα Μότσαρτ, Ροσσίνι, Μπελλίνι, Ντονιτσέττι και Βέρντι. Η συναυλία συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη μνήμη του προέδρου τους. Λαμβάνουν μέρος αφιλοκερδώς: Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο), Άρτεμις Μπόγρη (μέτζο σοπράνο), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Δημήτρης Πλατανιάς (βαρύτονος) και Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος). Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος.

Beethoven 2020, επετειακών εκδηλώσεων συνέχεια

Εκτός από τις Μεγάλες Ορχήστρες (Royal Philharmonic Concert Orchestra,  Balthasar Neumann Choir & Ensemble, Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, Εθνική Συμφωνική Κύπρου) και τους Μεγάλους Ερμηνευτές (Λεωνίδας Καβάκος, Κυπριανός Κατσαρής, Μαρτίνος Τιρίμος, Βασίλης Τσαμπρόπουλος) που τιμούν τον λαμπρό γερμανό μουσουργό με τις εμφανίσεις τους στο Μέγαρο, το φετινό αφιέρωμα εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις στο πλαίσιο των κύκλων Κυριακή πρωί στο Μέγαρο και With a Twist αλλά και με συναυλίες μουσικής δωματίου.

 Οι εκδηλώσεις του Έτους Σκαλκώτα

… που συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του 2019, φιλοδοξούν να ξανασυστήσουν τον έλληνα συνθέτη και την ιδιοφυΐα της μουσικής του, με εκδηλώσεις κάθε είδους: συναυλίες μουσικής δωματίου, ορχηστρικών έργων, σειρές συζητήσεων, θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και για παιδιά, ένα διεθνές συνέδριο και μια έκθεση με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του συνθέτη είναι μόνο μερικές από αυτές.

Ενδεικτικά: στις 11/11 η Άρτεμις Μπόγρη με τη συνοδεία του πιανίστα Γιώργου Κωνσταντίνου παρουσιάζει τον «Κύκλο με τα 16 τραγούδια» του Σκαλκώτα και έργα Μπεργκ, στις 13/11 ο Βασίλης Λύκος και η Δανάη Καρά ερμηνεύουν μουσική για τσέλο και πιάνο του συνθέτη καθώς και των Μεσσιάν, Μπάρμπερ και Κοντάυ, στις 27/11 η πιανίστα Λορέντα Ράμου φωτίζει μια άλλη πλευρά του έργου του Σκαλκώτα μέσα στο κλίμα της τζαζ του Μεσοπολέμου, και στις 28/11 η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου με τους Δημήτρη Χανδράκη, Αντρέα Παπανικολάου, Χαρά Σειρά και Άγγελο Λιακάκη (έγχορδα) παρουσιάζουν συνθέσεις για κουαρτέτο εγχόρδων του Σκαλκώτα και του Σοστακόβιτς.

Έναρξη για τα Μουσικά πορτρέτα

… με ένα μικρό δίπτυχο αφιέρωμα στην Κλάρα Σούμαν, που αρχίζει με μια βραδιά αφιερωμένη στην ίδια και στη Φάννυ Μέντελσον (16/10/2019), δύο προικισμένες πιανίστριες και εκφραστικές συνθέτριες που διέπρεψαν τον 19ο αιώνα μέσα σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο μουσικό περιβάλλον. Το Galan Trio που διακρίθηκε στις περσινές Ανοιχτές πλατφόρμες, παίζει έργα τους για βιολί και πιάνο, τσέλο και πιάνο και φυσικά… τρίο.

Στον αισιόδοξο μουσικό κόσμο του Νικόλα Πιοβάνι θα ταξιδέψουμε με την «Όμορφη ζωή La vita è bella», το μουσικό αφιέρωμα με μελωδίες και τραγούδια του αγαπημένου ιταλού συνθέτη, τα οποία έντυσε με λόγο η Λίνα Νικολακοπούλου και ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης με τη συνοδεία της ΚΟΑ υπό τον Μίλτο Λογιάδη (24/10/2020). Η ενορχήστρωση είναι των Αντώνη Σουσάμογλου και Λάζαρου Τσαβδαρίδη (συμπαραγωγή ARTος & Θέαμα – MΜΑ).

Και… από την Ιταλία, ταξιδεύουμε πάλι πίσω στην Ελλάδα. Σε δύο αισθαντικές βραδιές (15 & 16/1/2020), στις οποίες το λυρικό ηχόχρωμα της Θεοδώρας Μπάκα συναντά τη δωρική φωνή του Μανώλη Μητσιά, οι φίλοι της ελληνικής μουσικής θα γνωρίσουν την άλλη όψη των τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου με τη λιτή συνοδεία του πιάνου, του τσέλου και του μαντολίνου.

Κι ακόμα μην χάσετε…

… τη Συναυλία Βραβευμένων Διεθνούς Διαγωνισμού Princess Christina 2018 (20/11/2019, σε συνεργασία με τη Βασιλική Πρεσβεία της Ολλανδίας), το ρεσιτάλ της Ντόρας Μπακοπούλου με εκλεκτούς φίλους (20/1/2020), τη βραδιά «Παιδικό δωμάτιο» με τραγούδια της λόγιας μουσικής για φωνή και πιάνο που ερμηνεύουν η μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού και ο πιανίστας Tobias Krampen [Τομπίας Κράμπεν] (22/1/2020), την προβολή της βωβής ταινίας «Το φάντασμα της όπερας» με live αυτοσχεδιαστική μουσική για εκκλησιαστικό όργανο από τον διακεκριμένο σολίστ Martin Baker [Μάρτιν Μπέηκερ] (9/2/2020), το ρεσιτάλ με τίτλο «Spectrum» του σολίστ των κρουστών Δημήτρη Δεσύλλα (27/2/2020), τις συναυλίες της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (6 & 7/3/2020) και του ανδρικού φωνητικού συνόλου ΜεῙΖοΝ με έργα a cappella από το σύγχρονο διεθνές ρεπερτόριο (9/3/2020) καθώς και τη «Συμφωνία των χιλίων» του Μάλερ (8/5/2020), στην οποία λαμβάνει μέρος πλειάδα διακεκριμένων μονωδών (συμπαραγωγή ΚΟΑ – ΜΜΑ).

Με άξονα τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίησή του –για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή– η «Όμορφη πόλη», πατώντας στις μελωδίες της θρυλικής παράστασης και φτάνοντας στο σήμερα, αναβιώνει στο Μέγαρο ως ένα μοντέρνο εικαστικό και οπτικοακουστικό θέαμα, τα μέρη του οποίου ερμηνεύονται μέσα από μια σύγχρονη εκφραστική κινησιολογία – χορογραφία, αλλά και μέσω μιας video art minimal σκηνικής αισθητικής.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτη, Γλυκερία, Ρένα Μόρφη, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.ά. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Βάλαρης, Σαλίνα Γαβαλά, Αιμίλιος Ράφτης, Άρτεμις Ματαφιά, Άκης Σιδέρης. Μαζί τους, η Λήδα Πρωτοψάλτη. Συμμετέχουν 15 μελής θίασος και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» (συμπαραγωγή BROADWAYSHOW PRODUCTIONS – ΜΜΑ).

Δείχνοντας ευαισθησία απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,…

… το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεργάζεται με τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και διοργανώνει για πρώτη φορά εργαστήριο ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού που απευθύνεται σε μέλη του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Απρίλιος – Ιούνιος 2020). Η δράση θα καταλήξει σε ζωντανή παρουσίαση κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Μουσικής στις 21 Ιουνίου 2020.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: www.megaron.gr

 

 

 

 

 

 

BREAKING MUSIC