Ενα τεράστιο άλμπουμ, το καινούργιο του Michael Kiwanuka

 
OPINIONS

Το «Kiwanuka» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή είναι ένας 100% ολοκληρωμένος δίσκος, από το πρώτο το μέχρι και το τελευταίο του δευτερόλεπτο.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Μοιάζει με εκείνα τα μεγάλα άλμπουμ της σόουλ από της δεκαετία του 60 και του 70. Στον ήχο του, στη θεματολογία του, στη δομή του, στη σκηνοθεσία του. Διάρκεια 52 λεπτά και όσο περνάει η ώρα, όσο προχωρά το άλμπουμ, γίνεται όλο και καλύτερο.

Αν και ο Michael Kiwanuka δεν είναι το στυλ μου, δεν μου αρέσει και η χροιλα της φωνής του σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πως είναι ένας πολύ σπουδαίος καλλιτέχνης. Και το «Kiwanuka» είναι ένα άλμπουμ-κολοσσός που σε άλλες εποχές θα μπορούσε να έγραφε ο Curtis Mayfield ή ο Marvin Gaye. Τηρουμένων των αναλογιών φυσικά και των δεδομένων του σήμερα.

Είναι τόσο πυκνό άλμπουμ που θέλει πολλές και προσεκτικές ακροάσεις ώστε να ανακαλύπτεις διαρκώς πράγματα που υπάρχουν στα τραγούδια του. Ας πούμε το επτάλεπτο Hard To Say Goodbye θέλει ολόκληρη μελέτη. Οπως και το (πιάνο του) Final Days που ακολουθεί αμέσως μετά. 

Είναι και αυτή η καταγωγή από την Ουγκάντα που παίζει το ρόλο της... 

OPINIONS