Η μαντινάδα βασανίζεται με την ανάγκη της ομοιοκαταληξίας

Με αφορμή την συναυλία του στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων γράφει στο loaded.gr για τα τραγούδια που θα παρουσιάσει – Κερδίστε προσκλήσεις

BREAKING
 

Με αφορμή την συναυλία του στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων γράφει στο loaded.gr για τα τραγούδια που θα παρουσιάσει – Κερδίστε προσκλήσεις

"Η Κρήτη έχει δυο ποιητικά είδη που την εκπροσωπούν, το ριζίτικο τραγούδι και τις μαντινάδες. Και τα δύο είναι δεκαπεντασύλλαβα. Το ριζίτικο, έχοντας την πολυτέλεια να μην έχει ανάγκη την ομοιοκαταληξία, μίλησε ελεύθερα, παράγοντας αριστουργήματα, ενώ η μαντινάδα βασανίζεται με αυτή την ανάγκη της ομοιοκαταληξίας, πράγμα που δυσκόλεψε την έκφραση των δημιουργών της.

Το ριζίτικο τραγούδι είναι κυρίως ανδρική υπόθεση της Δυτικής Κρήτης και έρχεται από πολύ παλιά. Η γυναίκα ποτέ δεν τραγούδησε στην Κρήτη. Η ανδροκρατούμενη κοινωνία της άφηνε χώρο μόνο στο θρήνο, στο μοιρολόι. Η γυναίκα των Λευκών Ορέων, περήφανη και σιωπηλή, έμεινε μέσα στο ρόλο που της παρείχε η κοινωνική ανάγκη της Κρήτης, κάποια όμως από τα ριζίτικα τραγούδια φαίνονται ότι γράφτηκαν από  γυναίκα.

Αυτά τα τραγούδια θέλησα, με εκλεκτές γυναικείες φωνές, με πολυφωνική αντιμετώπιση, να παρουσιάσουμε.

Αυγερινός θενά Γενώ
Να μπω στην κάμαρα σου
να δω την ταύλα που δειπνάς
τη κλίνη που κοιμάσαι
Εκείνη που αγκαλιάζεσαι
Αν είν’ καλλιά από μένα
κι αν είν’ καλλιά
θα σκοτωθώ
 
Ψάξαμε, και εξακολουθούμε να το κάνουμε, τις πηγές των τραγουδιών των Λευκών Ορέων στα χωριά από τραγουδιστές του ριζίτικου τραγουδιού και λαογράφους.
 
Μέρος αυτής της εργασίας θα παρουσιάσουμε στην παράσταση του Σαββάτου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Παράλληλα, πιάνοντας μια άλλη γυναίκα της Κρήτης, την Αρετούσα, μέσα από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου θα παρουσιάσουμε τα «παράπονα» της για τον ποιητή της, για τον πατέρα και τη μάνα της και για τον ίδιο τον Ερωτόκριτο, που την βασανίζει με την ανασφάλεια του.
 
Τα λόγια σου Ρωτοκριτε φαρμάκιν
Έβαστουσα
Ούδ ολπιζα ουδ ανήμεν τα άφτια μου ο τι σ άκούσα 
Και πώς μπορώ να σ αρνηθω κι αν θέλω δε μ αφήνει τούτη η καρδιά που συ εβαλες στς αγάπης το καμίνι
 
Με τις αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή και την Μαριάννα Πολυχρονίδη στο τραγούδι, τη Σοφία Μαυρογενίδου στο φλάουτο, τον Αντώνη Μυτακίδη στην κιθάρα και το Μανώλη Μπαρδάνη στην φυσαρμόνικα, θα εμφανιστούμε για μια παράσταση στο αθηναϊκό κοινό". 
 
Photo Credit: Maria Andreadou

---------------------

Το Loaded.gr εξασφάλισε για εσάς τρεις διπλές προσκλήσεις για τον Λουδοβίκο των Ανωγείων το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στον Ιανό. Για να μπείτε στην κλήρωση στέλνετε e-mail στο [email protected] γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και την λέξη «Λουδοβίκος». Οι νικητές θα ανακοινωθούν με προσωπικό e-mail.

Περισσότερα για την συναυλία ΕΔΩ:

BREAKING MUSIC