Με το Orient Express άλλωστε ταξιδεύουμε - πως αλλιώς;

Με αφορμή τις εμφανίσεις της στο Τρένο στο Ρουφ, η Κορίνα Λεγάκη, μας μεταφέρει στην εποχή του Orient Express μέσα από το κείμενό της για το loaded.gr.

BREAKING
 

Με αφορμή τις εμφανίσεις της στο Τρένο στο Ρουφ, η Κορίνα Λεγάκη, μας μεταφέρει στην εποχή του Orient Express μέσα από το κείμενό της για το loaded.gr.

"Είναι αδιαμφισβήτητα το αγαπημένο μου τρένο. Μου αρέσει το tempo του, που ξεκινάει allegro con fuoco, ταλαντευόμενο και κροταλίζοντας και κινούμενο με την τρελή του βιασύνη από άκρη σε άκρη, από το Calais στο Occident, και σταδιακά όπως ταξιδεύει προς Ανατολάς επιβραδύνει σε ένα rallentando για να καταλήξει σε ένα ξεκάθαρο legato". Agatha Christie

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα τρένο που ένωνε τη Δύση με την Ανατολή. Ξεκινούσε από τη Γαλλία κι αφού διέσχιζε τα Βαλκάνια, έφτανε στην Κωνσταντινούπολη. Το λέγανε Orient Express, "γρήγορο τρένο της Ανατολής". Η πολυτέλειά του, τα εστιατόριά του, οι κρεβατοκάμαρές του ("κλινάμαξες") έχουν μείνει θρυλικές. Στα βαγόνια του ταξίδεψαν πολλοί και σημαντικοί: καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αλλά και κάθε καρυδιάς καρύδι, όπως αποδεικνύεται από το μυθοπλαστικό μεν, αλλά βασισμένο σε υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα περίφημο μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι "Έγκλημα στο Orient Express". Το φημισμένο τρένο μεσουράνησε στον μεσοπόλεμο.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και οι γεωστρατηγικές μεταβολές που έφερε στην Ευρώπη (και στα Βαλκάνια) οδήγησαν σε σταδιακή παρακμή και τελικά την απόσυρσή του. Μια διαδρομή του Orient Express περιελάμβανε και την Θεσσαλονίκη στους σταθμούς του και μ' αυτό ταξίδεψαν προς την Πόλη σημαντικοί λαϊκοί Έλληνες μουσικοί για να κατευθυνθούν προς την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη ώστε να χαρίσουν την τέχνη τους στους Έλληνες (κι όχι μόνο) φιλόμουσους της εποχής.

Τα βαγόνια του Orient Express και ειδικά οι τραπεζαρίες και τα καφέ του παρέμειναν περιζήτητα και αξιοποιήθηκαν σε πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης υπηρετώντας νέες ευφάνταστες χρήσεις. Στην Ελλάδα (όπου είχαν διασωθεί αλλά και εγκαταληφθεί μερικά βαγόνια του Orient Express) η Τατιάνα Λύγαρη (έμπνευση και ψυχή του Τρένου στο Ρουφ) κατόρθωσε να εξασφαλίσει ένα από αυτά και να το στήσει σε όλη του την γοητευτική λαμπρότητα ως μέλος του συρμού που έχει "παρκάρει" στον σιδηροδρομικό κόμβο του Ρουφ και που τον έχει καθιερώσει ως ένα σύγχρονο πόλο ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Το Τρένο στο Ρουφ αποτελείται από το Θεατρικό Βαγόνι, το Wagon Bar, το Wagon Restaurant, το New Wagon και το Μουσικό Βαγόνι (που είναι και το βαγόνι που προέρχεται από το Orient Express). Σ' αυτό το βαγόνι παίζω κάθε Παρασκευή. Με τρεις λαμπρούς μουσικούς (Θωμάς Κοντογεώργης, Βαγγέλης Καλαμάρας, Στέργιος Μητρούσης). Και μια Παρασκευή του μήνα συνταξιδεύει ο Γιώργος Ανδρεόυ (συνθέτης που δεν χρειάζεται συστάσεις). Το πρόγραμμά μας έχει επιμεληθεί η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

(photo:totrenostorouf.gr)

Σε μια ατμόσφαιρα "ευρωπαϊκή", ρομαντική, "παραμυθένια" παίζουμε τραγούδια από τον καινούργιο δίσκο "Νέος Κόσμος" που ερμηνεύω σε μουσικές του Γιώργου Ανδρέου και του Νίκου Ξυδάκη και στίχους των Θοδωρή Γκόνη, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου και Διονύση Καψάλη. Ένας δίσκος συνάντησης σημαντικών δημιουργών που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Μικρή 'Αρκτος". Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Νίκος Ξυδάκης συνυπογράφουν για πρώτη φορά δημιουργίες τους σ'έναν κοινό δίσκο, και μου εμπιστεύονται τα τραγούδια τους.

Στον "Νέο Κόσμο" συμμετέχουν μουσικοί Έλληνες και ξένοι, όλοι τους ξεχωριστοί. Κι ένα τραγούδι (Όλο μου) το μοιράζομαι με τον Gautier Βελισσάρη. Τον δίσκο κλείνει το τραγούδι The Goldfish (A lullaby), ένα τραγούδι του Γιώργου Ανδρέου εμπνευσμένο από την τραγική μοίρα των παιδιών που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο ως πολιτικοί πρόσφυγες που το ερμηνεύω μαζί με την χορωδία από το Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης.

Στο τρένο επίσης, παίζουμε τραγούδια από προηγούμενους προσωπικούς μου δίσκους. Ερμηνεύουμε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, σε διάφορες γλώσσες. Και λαϊκά τραγούδια. Και κινηματογραφικά. Με το Orient Express άλλωστε ταξιδεύουμε - πως αλλιώς;

Photos (& direction) ©Yann Saint-Pé  

Περισσότερα για τις εμφανίσεις της Κορίνας Λεγάκη ΕΔΩ:

BREAKING MUSIC