Import Music

Ο Κωνσταντίνος Βήτα συναντά την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου

IMPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

30/01/2020, 31/01/2020, 01/02/2020, 02/02/2020


__ Χώρος

Εθνική Λυρική Σκηνή Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

 Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα


__ Εισιτήρια

10, 15 και 20 ευρώ

 

Από σήμερα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 4 παραστάσεις...

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, «συνομιλεί» με το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου στην παράσταση «Ο κόσμος είναι ένας».

Η παράσταση αποτελεί μια μεγάλη ζωντανή εγκατάσταση με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και βίντεο του Νίκου Πατρελάκη που αποδίδουν με τρόπο μοναδικό την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, προσφέροντας μια σπάνια οπτικοακουστική εμπειρία. Τα ποιήματα απαγγέλλουν ο Κωνσταντίνος Βήτα και η Όλια Λαζαρίδου.

Στη ροή της παράστασης παρουσιάζεται ένας κύκλος είκοσι ποιημάτων από όλο το φάσμα του έργου του μεγάλου ποιητή σε μια ατμοσφαιρική δίνη από ambient ηχοτοπία, πιάνο και επεξεργασμένες φωνές που έρχονται μέσα από τις σελίδες των ποιημάτων του.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα για πρώτη φορά καταπιάνεται με το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου. Με την ποίησή του ήρθε σε επαφή όταν ήταν ακόμη έφηβος. «Η ποιητική του στάση και μέθοδος, ο τρόπος που κατέγραφε τις ποιητικές του εμπειρίες ήταν αποκάλυψη. Οι εικόνες του ήταν κι αυτές τόσο παράξενες, τόσο εντυπωσιακά ακριβείς, είχε έναν μοναδικό τρόπο να αντιστρέφει το συνηθισμένο για να εκφράσει την αθάνατη αλήθεια. Ποιος ήταν ο ποιητής αυτός, αλήθεια;», σημειώνει.

Ειδικά κινηματογραφημένα για την παράσταση, τα βίντεο φέρουν την υπογραφή του μουσικού και σκηνοθέτη Νίκου Πατρελάκη. Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου ένα μήνα και πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της Πελοποννήσου. «Αφεθήκαμε στο τυχαίο, σε μια πολύτιμη περιήγηση για μας, και δικό μας βίωμα πια. Περιπλανηθήκαμε με τις κάμερες σε μικρούς ορεινούς δρόμους και έρημες απόμερες παραλίες, κοιτάξαμε ανατολές και δύσεις, παρακολουθήσαμε με υπομονή τα σύννεφα να ταξιδεύουν στον ορίζοντα», σημειώνει ο Νίκος Πατρελάκης. «Βράχοι, θάλασσα και ουρανός, από την πρώτη ηλικία μέχρι το τέλος, ως συνεχής πηγή έμπνευσης».

Ημερομηνίες: 30, 31 Ιανουαρίου και 1, 2 Φεβρουαρίου. Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια ΕΔΩ

IMPORT MUSIC