Classical & Opera

Μπετόβεν για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο

CLASSICAL & OPERA

__ Ημερομηνία

30/01/2020


__ Χώρος

Μέγαρο Μουσικής

 Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας


__ Εισιτήρια

7,10 και 15 ευρώ

 

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Το 2020, η επετειακή χρονιά για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770–1827), δίνει το έναυσμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα πλούσιο αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, το οποίο επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της τεράστιας εργογραφίας του, φανερές και κρυφές.

Το ενδιαφέρον στρέφεται, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου (8:30 μ.μ.), στη μουσική δωματίου του σπουδαίου γερμανού μουσουργού και σε δύο συνθετικά κομψοτεχνήματά του γραμμένα για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, το πρώτο Τρίο και το περίφημο Τρίο «Του Αρχιδούκα».

Θα τα ερμηνεύσουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος δύο πολυβραβευμένοι δεξιοτέχνες της νέας γενιάς, η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Matschke και ο τσελίστας Βenedikt Kloeckner [Μπένεντικτ Κλαίκνερ], καθώς και ο πιανίστας Uwe Matschke [Ούβε Μάτσκε], καταξιωμένος σολίστ και μουσικός παιδαγωγός.

Από το πρώτο Τρίο στο Τρίο «Του Αρχιδούκα»

Η πρώτη σύνθεση της βραδιάς, το Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε ντο ελάσσονα, έργο 1 αρ. 3, αποτελεί μέρος μιας συλλογής με τρία κομμάτια για τον συγκεκριμένο συνδυασμό μουσικών οργάνων. Πρωτοπαρουσιάστηκαν στα 1795 στην οικία του φιλόμουσου πρίγκιπα φον Λιχνόφσκυ, στον οποίο και είναι αφιερωμένα. Ο Λιχνόφσκυ υπήρξε στενός φίλος και ένθερμος υποστηρικτής του τότε νεαρού Μπετόβεν, όταν ο τελευταίος διέμενε στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της μουσικής.

Το αριστουργηματικό Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 97, «Του Αρχιδούκα», που θα ακουστεί στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, είναι μια παρτιτούρα με μεγάλο εκφραστικό βάθος και σημαντικές συνθετικές καινοτομίες. Αφιερώθηκε από τον Μπετόβεν στον αληθινό του φίλο Ροδόλφο, Αρχιδούκα της Αυστρίας.

Εισιτήρια ΕΔΩ:

 

CLASSICAL & OPERA