Import Music

H πολίτικη λύρα συναντά τη βιόλα ντα γκάμπα

IMPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

08/02/2020


__ Χώρος

Μέγαρο Μουσικής

 Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας


__ Εισιτήρια

Από 7 έως 15 ευρώ

 

Ένας πρωτότυπος συνδυασμός μουσικών οργάνων θα ακουστεί για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.

Η λύρα στους αιώνες. Με αφετηρία το έργο Lachrimæ ή Επτά Δάκρυα του σπουδαίου άγγλου συνθέτη του 16ου αιώνα John Dowland [Τζων Ντόουλαντ] (1563 – 1626), ο σολίστ της κωνσταντινουπολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος συναντά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος το γαλλικό συγκρότημα παλαιάς μουσικής L’Achéron [Λ’Ασερόν] που απαρτίζεται από τον François Joubert-Caillet [Φρανσουά Ζουμπέρ-Καγιέ] (σοπράνο βιόλα ντα γκάμπα), τη Lucile Boulanger [Λουσίλ Μπουλανζέ] και τον Ανδρέα Λινό (τενόρο βιόλα ντα γκάμπα) καθώς και από τη Sarah van Oudenhove [Σάρα φαν Άουντενχαουφε] (μπάσο βιόλα ντα γκάμπα).

Στη συναυλία αυτή, ο Σινόπουλος, με τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο της ερμηνείας του, αναλαμβάνει με τη λύρα του τον ρόλο της πρώτης φωνής στο πεντάφωνο έργο του Ντόουλαντ, κομίζοντας σε αυτή την πρωτότυπη συνεργασία την ηχώ των μουσικών τρόπων της Ανατολής και των βυζαντινών ήχων και καθοδηγεί το σύνολο διαμέσου των αυτοσχεδιασμών και των εύθυμων χορών που ακολουθούν προς την κάθαρση και την ανάταση.

Το έργο Lachrimæ ή Επτά δάκρυα (1604)  του Άγγλου Τζων Ντόουλαντ  αποτελείται από επτά μέρη, τα οποία ακολουθούν τη διαδρομή από τα σπαρακτικά δάκρυα της ερωτικής μελαγχολίας μέχρι τα ευσεβή δάκρυα του θεϊκού έρωτα και του μυστηριακού φωτισμού.

Το project Lachrimæ Lyræ με τον Σωκράτη Σινόπουλο και το συγκρότημα L’Achéron, που βασίζεται σε μια αρχική ιδέα του Ανδρέα Λινού, ηχογραφήθηκε το 2018 στο Αβαείο του Noirlac στη Γαλλία και εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο το 2019.

Ώρα: 20:30

Εισιτήρια ΕΔΩ:

IMPORT MUSIC