Ακούσαμε: Όλοι «παρόντες» στο νέο δίσκο του Μίλτου Πασχαλίδη

 
OPINIONS

Το album «Στη Χώρα των Αθώων», μας υπενθυμίζει πόσο σπουδαίοι δημιουργοί πέρασαν από αυτόν τον τόπο

Αφροδίτη Παπακαλού

Ένας δίσκος που ήρθε σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους. Ο Μίλτος Πασχαλίδης είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για το «εάν έπρεπε να κυκλοφορήσει την παρούσα στιγμή. Ύστερα σκέφτηκα ότι μπορεί προσωρινά να μένουμε σπίτι, αλλά η ζωή δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματάει», σημείωνε ο ίδιος πριν λίγο καιρό.

Τον Φεβρουάριο είχαμε ακούσει το πρώτο τραγούδι με τίτλο «Στη χώρα των αθώων». Από εκεί και ο τίτλος του δίσκου. Το ποίημα του Μάνου Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη το οποίο μελοποίησε ο Μίλτος Πασχαλίδης και το ερμηνεύει μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα.  Όπως αποκαλύπτει ο τραγουδοποιός, θα το τραγουδούσε μαζί τους και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Τους πρόλαβε όμως η ενάτη Σεπτεμβρίου.

Συνολικά στο album περιλαμβάνονται δέκα τραγούδια. Το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστό. Μάνος Ελευθερίου, Άλκης Αλκαίος, Θάνος Μικρούτσικος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (με το «Δεν έχω χρόνο μάτια μου» που είχε πει η Σωτηρία Λεονάρδου), Γιώργος Νταλάρας, Οδυσσέας Ιωάννου, Φοίβος Δεληβοριάς και Μίλτος Πασχαλίδης. Όλοι τους απόντες και παρόντες συναντώνται με έναν μαγικό τρόπο «Στη Χώρα των Αθώων» και μας φέρνουν στο νου στιγμές από τις παλιές καλές εποχές της ελληνικής μουσικής.

Με έντονο το συγκινησιακό στοιχείο – πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;- ο δίσκος μας υπενθυμίζει πόσο σπουδαίοι δημιουργοί πέρασαν από αυτόν τον τόπο.

Και κάτι εξίσου σημαντικό που θα διαπιστώσετε στην ακρόαση: παρότι ο δίσκος -όπως μαθαίνουμε -,δημιουργήθηκε σταδιακά, η ομοιογένεια στο τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακή.

Το album κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group σε δύο εκδόσεις, την απλή που περιλαμβάνει το cd και τους στίχους και τη limited (προτείνεται ανεπιφύλακτα) που συνοδεύεται από πολυσέλιδο βιβλίο, το οποίο περιέχει κείμενα του Μίλτου Πασχαλίδη σχετικά με το ιστορικό της δημιουργίας όλων των τραγουδιών, τους στίχους καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Μπορείτε να τον βρείτε σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και να προμηθευτείτε τις δύο εκδόσεις του σε φυσικό προϊόν στα e-shops των συνεργατών του Ogdoo Music Group αλλά και απευθείας με email στο [email protected] χωρίς έξοδα αποστολής.

Και μια προσωπική κατάθεση: Στις πρώτες νότες από το «Δεν είναι μόδα τα γκρι» ακούγοντας τη φωνή του Θάνου Μικρούτσικου (το τραγούδι είχε ερμηνεύσει στο παρελθόν και ο Δημήτρης Μπάσης μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο), νιώθεις την ανάσα να κόβεται.

OPINIONS