Οι Σουηδοί το κάνουν καλύτερα με τις συναυλίες

 
OPINIONS

Και δίνουν 38 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του πολιτισμού που επλήγη από τον κορωνοϊό...

Αφροδίτη Παπακαλού

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση μόλις τώρα δείχνει… σημεία ζωής μπροστά στο κύμα αντιδράσεων ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Σουηδία δείχνει τον δρόμο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η Κομισιόν ενέκρινε κονδύλι ύψους 38 εκατ. ευρώ που η σουηδική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να αποζημιώσει εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία καθώς ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν πολιτιστικά δρώμενα που είχαν αναλάβει.  

Σύμφωνα με το σχέδιο της Στοκχόλμης, τα 38 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν σε φορείς που οργανώνουν εκδηλώσεις πολιτισμού με τη μορφή δωρεών που θα φτάνουν το 75% της απώλειας εισοδήματος, με κάθε έναν από τους φορείς να δικαιούται ποσό ίσο με περίπου 906.000 ευρώ, το μέγιστο.

Η Vestager υπογράμμισε ότι το Σουηδικό σχέδιο των 38 εκατομμυρίων επιτρέπει στη χώρα να αποζημιώσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην οργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού που υπέστησαν ζημιές σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες - μέλη ώστε να βρούμε λύσεις για να βοηθήσουμε εταιρείες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πάντα εντός ευρωπαϊκών κανόνων».

Στην ουσία η «σκληρή» Vestager στέλνει μήνυμα ότι η επιτροπή θα δώσει «τράτο» σε όσες κυβερνήσεις θελήσουν να στηρίξουν τον πολιτισμό ο οποίος υπέστη συντριπτικό χτύπημα καθώς η πανδημία έκλεισε τα πάντα.

Στην Ελλάδα ακούει κανείς;

 

 

OPINIONS