Γ. Καζαντζής: Το κάθε τραγούδι αποτελεί μία προσωπικότητα τόσο ξεχωριστή, όσο και όλοι μας

Ο συνθέτης με αφορμή την κυκλοφορία του κύκλου τραγουδιών "Κατάρτι κι ατμός", γράφει στο Loaded.gr

BREAKING
 

Ο συνθέτης με αφορμή την κυκλοφορία του κύκλου τραγουδιών "Κατάρτι κι ατμός", γράφει στο Loaded.gr

Ο ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών "Κατάρτι κι ατμός" του Γιώργου Καζαντζή με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα, κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από το Ogdoo Music Group. Ο Γιώργος Καζαντζής, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διαδικασία δημιουργίας του δίσκου αλλά και στις "δυνατές συνεργασίες" που προέκυψαν.

«Από ένα τραγούδι και μία ιδέα του Βασίλη Λέκκα, σ’ ένα δίσκο με πολλή καρδιά και πολλή μουσική. Ο δίσκος "Κατάρτι κι ατμός" τιτλοφορήθηκε έτσι για να σηματοδοτήσει την αρχή μιας εξαιρετικής συνεργασίας με το Βασίλη Λέκκα, ο οποίος τραγούδησε το "Κατάρτι κι Ατμός" στο δίσκο μου του 2004 "Του έρωτα και τ’ ουρανού".

Έκτοτε, οι δρόμοι μας ξανασυναντήθηκαν πολλές φορές συναυλιακά και μία φορά μόνο δισκογραφικά στο δίσκο μου "Faux Bijoux" το 2006, με το τραγούδι "Χαμένο Είδωλο" σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη, για να φθάσουμε στην ολοκληρωμένη πλέον συνεργασία που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από το "Ογδοο".

Ήταν για μένα μία όμορφη πρόσκληση και μία δυνατή πρόκληση για το μουσικό μου κόσμο να γίνει αυτός ο δίσκος, αυτός ο κύκλος τραγουδιών με συμφωνική ορχήστρα.

Ασχολήθηκα με πολλή επιμονή και όρεξη με την ενορχήστρωση των τραγουδιών. Όλη η διαδικασία έγινε με φροντίδα και παρατήρηση, με σοβαρή ενασχόληση τόσο με τα συστήματα που έχω στο χώρο μου, όσο και με το άκουσμα των κομματιών. Το χτίσιμο ενός τέτοιου κύκλου τραγουδιών είναι μία μοναχική διαδικασία: ο κόσμος των τραγουδιών έχει πόνο, χαρά, συγκίνηση και κόπο καθώς τα βλέπεις μέρα με τη μέρα να ωριμάζουν μέσα στο στούντιο.

Πέρα όμως από αυτό το μοναχικό κομμάτι της δουλειάς αυτής, υπάρχει και η συνεργασία, με τους μουσικούς και τον ερμηνευτή, όπου αρχίζει όλη αυτή η δημιουργία να παίρνει σάρκα και οστά. Τότε συμβαίνει η πρώτη συνειδητοποίηση ότι η δουλειά ενός συνθέτη δεν μπορεί παρά μετά την εσωστρέφεια που τη διακρίνει, να γίνεται σιγά-σιγά υπόθεση και άλλων. 

Οι νότες από το χαρτί μεταφέρονται στο όργανο του μουσικού, η μελωδία περνά στα χείλη του ερμηνευτή. Ξαφνικά σχηματίζεται ένας κύκλος, όπου τα τραγούδια αποκτούν την σχεδόν τελική τους μορφή. Η συμβολή των μουσικών σε αυτό το δίσκο, όπως και σε κάθε δίσκο υπήρξε πολύτιμη, κυρίως για το αγκάλιασμα και την αποδοχή.

Είναι, φυσικά, φίλοι και συνεργάτες πολλών ετών, αλλά η αποδοχή και η εκτίμηση είναι συστατικό στοιχείο κάθε τέτοιας δουλειάς. Η ερμηνευτική δεινότητα του Βασίλη ήταν για μένα η σφραγίδα της κατοχύρωσης των τραγουδιών, τόσο στα πρωτότυπα κομμάτια, όσο και σ’ εκείνα που επιλέξαμε με το Βασίλη να επαναδιαπραγματευτούμε ερμηνευτικά και ενορχηστρωτικά.

Αν ο δίσκος αυτός ήταν πίνακας ζωγραφικής, αναμφίβολα, το τελικό φινίρισμα οφείλεται στο Γιώργο Ανδρέου, το συνάδελφο και αγαπημένο φίλο, τον οποίο ευχαρίστησα και ιδιαιτέρως στο δίσκο για το Remix και Mastering. Αλλά κι αυτό ακόμα δείχνει πόσο η αλληλοεκτίμηση και η αλληλοβοήθεια, η αποδοχή και η αναγνώριση του άλλου μπορεί να φέρει δυνατές συνεργασίες και εξαιρετικά αποτελέσματα σε μία τέτοια δουλειά.

Για μένα, αυτός ο κύκλος τραγουδιών με φέρνει ακόμα πιο κοντά στο στόχο μου, που δεν είναι άλλος από την αληθινή ακρόαση. Το να μπορώ ν’ αφουγκραστώ ένα μουσικό κομμάτι σημαίνει να πλησιάζω τόσο κοντά στην αλήθεια του, που τελικά εκείνο από μόνο του μετά να μου δίνει όλους τους χυμούς του, να μου αποκαλύπτει από μόνο του τα μυστικά της δημιουργίας του και της ύπαρξής του.

Γιατί, το κάθε τραγούδι αποτελεί μια ξεχωριστή ύπαρξη, μία προσωπικότητα τόσο ξεχωριστή, όσο και όλοι μας. Μόνο, λοιπόν, μέσα από την ουσιαστική ακρόαση θα μπορέσουμε, ίσως, να βρούμε και δικά μας κομμάτια μέσα στο κάθε τραγούδι. Είναι για μένα μια σοβαρή διαπίστωση που με δένει απόλυτα με το έργο μου ως συνθέτη».

Βρείτε τον δίσκο ψηφιακά: https://orcd.co/j7djkvv

Ακούστε τον στο youtube: https://bit.ly/37NIN5D

BREAKING MUSIC