Γ. Βακαρέλης: «Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Λίνας Μενδώνη να οργανώσει 200 συναυλίες»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου μίλησε για τα επόμενα σχέδια του Οργανισμού τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΥΠΠΟΑ

BREAKING
 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου μίλησε για τα επόμενα σχέδια του Οργανισμού τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΥΠΠΟΑ

«Φέτος θα έχουμε πολύ σημαντικές συνεργασίες, παρότι διανύουμε μια δύσκολη εποχή. Για πρώτη φορά θα συνεργαστούμε με το Φεστιβάλ Αθηνών και με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις δράσεις που πραγματοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους» τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη ο Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να οργανώσει μέσα στο καλοκαίρι, περίπου 200 συναυλίες σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας», ενώ συμπλήρωσε ότι «μια συναυλία από το υπουργείο θα πραγματοποιηθεί στο Παλαμήδι», επισημαίνοντας ότι «το 29ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα διεξαχθεί από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. Κατά τη διάρκειά του θα δοθούν πέντε συναυλίες, στις οποίες θα συμμετέχουν Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, λόγω της πανδημίας».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Μεγάρου Μουσικής;

«Με το Φεστιβάλ Αθηνών ετοιμάζουμε μια συνεργασία για ένα τρίο τζαζ, οι οποίοι θα παίξουν στην μικρή Επίδαυρο. Πριν όμως θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Ναυπλίου. Με το υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιήσουμε συναυλία με το τρίο Ελ Γκρέκο ,τρείς Έλληνες εξαιρετικοί κλασσικοί καλλιτέχνες. Θα παίξουν έργα Σκαλκώτα αλλά και Βιεννέζων ,όπως Σούμπερτ» ανέφερε ο κ. Βακαρέλης και πρόσθεσε ότι συνεργάζονται με την Περιφέρεια «γιατί θα παρουσιάσουμε τη σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα», σε λιμπρέτο του Χριστόφορου Χριστοφή .Θα το επαναλάβουμε στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας και στη Μονή Δαφνίου».

«Θέλω το Μέγαρο να ξαναβρεί τη λάμψη του»

Αναφερόμενος στο Μέγαρο Μουσικής ο κ. Βακαρέλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το αριστούργημα από κτιριακής πλευράς και περιεχομένου ήταν ένα οικείος χώρος για μένα, ένας χώρος που πραγματικά με συγκινεί. Με βοήθησε πάρα πολύ στη ζωή μου, στην καριέρα μου και θέλω να επιστρέψω για να βοηθήσω νέους καλλιτέχνες και να δημιουργήσω νέες συνεργασίες με σπουδαίες Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες».

Σχετικά με τους νέους καλλιτέχνες, με τους οποίους θα συνεργαστεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής επισήμανε ότι «τους ανοίγεται ένας καινούριος ορίζοντας. Τους δίνουμε ώθηση να μάθουν να συνεργάζονται. Να παίζουν μουσική δωματίου, που είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη μουσική».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «το Μέγαρο Μουσικής έχει δώσει σημαντικό στίγμα και από καλλιτεχνικής, αλλά και από πολιτιστικής πλευράς. Και θέλω να ξαναβρεί τη λάμψη του. Μέλημά μου είναι να ξαναδημιουργήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό ,ώστε να έχουμε μεγαλύτερη πληρότητα και να λαμβάνουμε και περισσότερες χορηγίες. Δίνουμε την ευκαιρία τόσο στους φιλόμουσους όσο και σε νέους καλλιτέχνες να έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής . Όλοι αυτοί θα είναι σαν πυρηνικός αντιδραστήρας της τέχνης” σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα μέλημά μου -πρόσθεσε- είναι να ενδυναμώσω και να βελτιώσω τα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Για τους συνεργάτες του Μεγάρου εκτίμησε ότι «δεν θα μειωθούν οι συνεργάτες του Μεγάρου Μουσικής, μάλλον θα αυξηθούν. Έχω αναπτύξει καινούργιες συνεργασίες, με το Εθνικό Θέατρο ,τη Λυρική Σκηνή, και το Φεστιβάλ Αθηνών» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν δέχθηκε αυτή τη θέση όταν του την πρότειναν και με την προοπτική το Μέγαρο να ενισχυθεί οικονομικά, ο κ. Βακαρέλης απάντησε «ασφαλώς».

 

BREAKING MUSIC