Import Music

«Ο γύρος του κόσμου με ελληνικά τραγούδια»

IMPORT MUSIC

__ Ημερομηνία

23/09/2020


__ Χώρος

Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου

  Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι


__ Εισιτήρια

15 - 20 ευρώ

 

Μια πρωτότυπη ταξιδιάρικη συναυλία, µε πρωταγωνιστή το κανονάκι και τον αριστοτέχνη σολίστ του οργάνου, Πάνο Δηµητρακόπουλο

Οκτώ προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού (Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Ξυδάκης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Καλλιόπη Βέττα, Ζαχαρίας Καρούνης, Αρετή Κετιµέ, Κατερίνα Παπαδοπούλου) αναδεικνύουν την µαγεία και την αρµονία που προσφέρει το κανονάκι, σε µία µουσική διαδροµή που διατρέχει όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού τραγουδιού. «Στο Σου-Μιτζού», «Στη Σέριφο ήσουν πουλί», «Τα σµυρνέικα τραγούδια», «Γεια και χαρά σου Βενετιά», «Σεβάχ ο θαλασσινός», «Σφίγγα», «Νείλος», «Ένα τραγούδι απ΄ τ΄ Αλγέρι», «Αλεξάνδρεια», «Στο Λιβυκό» και όχι µόνο… Παρόν και το Κανονάκι του Διονύση Σαββόπουλου από την «Ρεζέρβα» του 1979. ‘‘Τούτος ο κανόνας µε το κανονάκι…’’

Ο τίτλος της συναυλίας οφείλεται στον στίχο του Κώστα Βίρβου, ο οποίος όταν κάποτε ρωτήθηκε, ποιο άλλο έγχορδο όργανο του αρέσει εκτός από το µπουζούκι είπε: ‘‘Δεν είµαι Μικρασιάτης ούτε Θρακιώτης αλλά µου αρέσει το κανονάκι’’.

Ο µονόχορδος Κανών µε τον κινητό καβαλάρη του Σάµιου µαθηµατικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα, εξελίχθηκε στο πολύχορδο όργανο τρίγωνον ή επιγόνειον της Ελληνικής Αρχαιότητας. Αργότερα, το συναντάµε µε την ονοµασία ψαλτήριο σε µικρογραφίες και τοιχογραφίες των Ορθόδοξων ναών σε όλη την επικράτεια της Ανατολικής Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας, πάντοτε στα χέρια του βασιλιά Δαυίδ.

Στη µεσαιωνική Δύση διαδόθηκε µε συγγενικές ονοµασίες (psaltery, canon κ.α.) στις Αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, σε Μέση Ανατολή και Τουρκία µε το όνοµα qanoun/kanun και µέσω της θαλασσοκράτειρας Ισπανίας έφτασε στη Νότια Αµερική µε την ονοµασία salterio.

Στην ελληνική µουσική παράδοση, το κανονάκι συνδέθηκε κυρίως µε τους Έλληνες Μικράς Ασίας και Θράκης. Στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, τον ήχο του καθιέρωσαν, το συγκρότηµα Δυνάµεις του Αιγαίου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Ευανθία Ρεµπούτσικα.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του κορυφαίου δεξιοτέχνη στο κανονάκι Νίκου Στεφανίδη, ο οποίος έπαιζε επίσης ούτι και πολίτικη λύρα. Γεννήθηκε το 1890 στο Ακσεχίρ (το Φιλομήλιον της Φρυγίας) κι έφυγε από τη ζωή στη Νέα Ιωνία, το 1983.

«Αυτό που θαύμαζα Ιδιαίτερα στον Νικόλαο Στεφανίδη ήταν το ήρεμο και γεμάτο καλοσύνη βλέμμα του, η απόλυτη σεμνότητά του (ποτέ δεν περιαυτολογούσε, ποτέ δεν έκανε επίδειξη γνώσεων), η δεξιοτεχνία του, το πόσο άριστα κατείχε την θεωρία των μακαμιών κι η ακαταπόνητη δραστηριότητά του, που μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και την ωρολογοποιία. Τον γνώρισα στο περιβάλλον της Σχολής του Σίμωνα Καρά και ευτύχησα να τον επισκεφθώ και στο σπίτι του στη Νέα Ιωνία. Όταν τον θυμάμαι μού έρχεται πάντα στο νου το ρητό «η μουσική εξευγενίζει τα ήθη».

Σημείωμα του Μάρκου Φ. Δραγούμη το δίσκο LP Νίκος Στεφανίδης – κανονάκι, που κυκλοφόρησε το 1986, στη σειρά: Έλληνες δεξιοτέχνες,

IBN: ΑΦ 63, Παραγωγή: Αφοί Φαληρέα.

AMOEBA TRIO

 • Πάνος Δηµητρακόπουλος: κανονάκι
 • Θωµάς Κωνσταντίνου: ούτι
 • Δηµήτρης Τσάκας: σαξόφωνο
 • Kanun3
 • Πάνος Δηµητρακόπουλος: κανονάκι
 • Στέφανος Δορµπαράκης: κανονάκι
 • Ιφιγένεια Ιωάννου: κανονάκι
 • Κalkantza Trio
 • Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο
 • Πάνος Δηµητρακόπουλος: κανονάκι
 • Κώστας Μερετάκης: κρουστά

Μαζί τους οι µουσικοί:

Νίκος Μέρµηγκας: λάφτα, λαούτο, µπουζούκι

Γιάννης Πλαγιαννάκος: κοντραµπάσο

Ώρα: 21:00

IMPORT MUSIC