Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Λαμπρόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας.

BREAKING
 

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο ιστορικός διευθυντής της Columbia και «πατριάρχης» της ελληνικής δισκογραφίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Γεννημένος το 1930, ο Τάκης Λαμπρόπουλος, μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, ανέλαβε το 1958 σε ηλικία μόλις 28 ετών την διεύθυνση της Columbia, αλλάζοντας για πάντα την ελληνική δισκογραφία.

Αμέσως έφερε στην εταιρεία μεγάλους Έλληνες ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη) και νέους μουσικούς, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο.

Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και ανακάλυψε νέες φωνές όπως της Μοσχολιού, του Αγγελόπουλο, του Διονυσίου, της Λύδια, της Φαραντούρη, της Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη.

Παράλληλα έφερε διάσημους ηθοποιούς στη δισκογραφία, μεταξύ των οποίων η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν και η Μελίνα Μερκούρη.

Επίσης, καθιέρωσε το εικαστικό εξώφυλλο στους δίσκους, με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως Τσαρούχης, Μόραλης, Εγγονόπουλος, Μποστ και Αργυράκης, αλλά και τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο και επέβαλε ως σήμα της Columbia την εισαγωγή της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος υπερασπίστηκε όσο λίγοι το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, αλλά και προστάτευσε τους δημιουργούς από τη λογοκρισία της χούντας.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος εδώ και πολλά χρόνια ζούσε μεταξύ Κέρκυρας, Λονδίνου και Ελβετίας.

BREAKING MUSIC