Peter Gabriel: Ηχογράφησε ξανά το Biko

Με τη συμμετοχή 25 μουσικών από όλον τον κόσμο

BREAKING
 

Με τη συμμετοχή 25 μουσικών από όλον τον κόσμο

Ο Peter Gabriel παρουσίασε μια νέα εκτέλεση του «Biko» με τη συμμετοχή 25 μουσικών από επτά χώρες. Μεταξύ αυτών την τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Angélique Kidjo, τον Yo-Yo Ma, τον Sebastian Robertson, τον μπασίστα Meshell Ndegeocello και το φωνητικό σύνολο Cape Town Ensemble.

Η νέα ερμηνεία του «Biko» ακούστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκδήλωση «Peace Through Music: A Global Event for Social Justice», την οποία διοργάνωσαν το Playing for Change και το United Nations Population Fund.

Την εισαγωγή είχε κάνει ο Nkosinathi Biko, γιος του Steve Biko ο οποίος υπήρξε αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ. Ο Biko ξεψύχησε το 1977 μετά από σκληρά βασανιστήρια της αστυνομίας, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι πέθανε ύστερα από απεργία πείνας.

Ο Gabriel είχε γράψει το τραγούδι ως φόρο τιμής και έκτοτε έγινε ύμνος κατά του ρατσισμού.

Μιλώντας στο Rolling Stone o Gabriel ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «παρότι η κυβέρνηση της μειονότητας των Λευκών στη Νότια Αφρική αποτελεί παρελθόν, δεν έχει εκλείψει ο ρατσισμός σε όλον τον κόσμο που αντιπροσώπευε το απαρτχάιντ. Δυστυχώς, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός είναι σε άνοδο. Στην Ινδία, τη Μιανμάρ, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Κίνα, ηθελημένα εκμεταλλεύονται τον ρατσισμό για πολιτικό όφελος».

Και πρόσθεσε: «Στο μέτωπο Μαύροι/Λευκοί, το κίνημα Black Lives Matter κατέστησε ιδιαίτερα σαφές το πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε πριν μπορέσουμε να ελπίσουμε ότι θα πούμε πως ξεφύγαμε από τη σκοτεινή σκιά του ρατσισμού».

Παραγωγοί του βιντεοκλίπ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Playing for Change’s Song Around the World», ήταν οι Sebastian Robertson και Mark Johnson.

Τα έσοδα θα διατεθούν στο Playing for Change Foundation, στο United Nations Population Fund, στα Ηνωμένα Έθνη και το πρόγραμμα του οργανισμού Remember Slavery Programme, στο Sankofa, στο Bob Marley Foundation, στο Silkroad και το Rock & Roll Hall of Fame Foundation.

BREAKING MUSIC