Το soundcloud αλλάζει τον τρόπο πληρωμής δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες

Περνά από το αναλογικό στο μοντέλο των fans

BREAKING
 

Περνά από το αναλογικό στο μοντέλο των fans

Μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το Soundcloud θα πληρώνει τα πνευματικά δικαιώματα στους καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στη λίστα της υπηρεσίας streaming, ανακοίνωσε η εταιρεία ότι θα αρχίσει από την 1η Απριλίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Guardian, το Soundcloud δηλώνει ότι θα περάσει από το αναλογικό μοντέλο στο μοντέλο που θα στηρίζεται στους fans.

Πώς λειτουργεί το κάθε μοντέλο

Το αναλογικό μοντέλο συγκεντρώνει τα έσοδα από τις συνδρομές των χρηστών και στο τέλος αφού κάνει τις κρατήσεις στο ποσοστό που του αναλογεί, μοιράζει το συνολικό ποσό ανάλογα με τα streaming του κάθε καλλιτέχνη. Θεωρητικά το μοντέλο αυτό ευνοεί τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες καθώς τα streaming τους είναι περισσότερα.

Το μοντέλο το οποίο θέλει να υιοθετήσει το Soundcloud θα επικεντρώνεται στον κάθε χρήστη ξεχωριστά η συνδρομή του οποίου θα δίνεται στους καλλιτέχνες που ο ίδιος επιλέγει, αναλογικά με το πόσες φορές ακούει τον καθένα.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν και πιο άγνωστοι καλλιτέχνες οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τους fans των superstar αλλά έχουν ένα σταθερό κοινό και μέσω της streaming υπηρεσίας θα μπορούν να έχουν ένα κάποιο εισόδημα πιο καλό σε αντίθεση με το αναλογικό σύστημα πληρωμής των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τι θα κάνουν οι δισκογραφικές;

Σημειώνεται πάντως ότι οι τρεις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες Universal, Sony και Warner δεν έχουν ακόμα δώσει την «ευλογία» τους για την αλλαγή του συστήματος πληρωμής των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, το Soudcloud υποστηρίζει ότι έχει περίπου 100.000 ανεξάρτητους καλλιτέχνες μέσω των οποίων θα μπορεί να έχει εισοδήματα ακόμα και αν οι μεγάλες δισκογραφικές δεν εγκρίνουν άμεσα το σχέδιο.

BREAKING MUSIC