Ο Δημήτρης Μπαλογιάννης γράφει για το «ρομαντικό Bolero του»

Με αφορμή το νέο του τραγούδι «Από τότε», ο τραγουδοποιός μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τα σχέδιά του

BREAKING
 

Με αφορμή το νέο του τραγούδι «Από τότε», ο τραγουδοποιός μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τα σχέδιά του

“Είναι η τυχαία στιγμή που γίνεται σημείο αναφοράς και χωρίζει τον χρόνο σε πριν και μετά Από Τότε”.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες στιγμές είναι τόσο καθοριστικές που γίνονται ορόσημο. Και αφού ο σκοπός ήταν να συγκεντρώσω τα πιο προσωπικά μου τραγούδια σε ένα άλμπουμ, το Από Τότε που μιλάει για μια τέτοια στιγμή δεν θα μπορούσε να λείπει.

Είναι ένα ρομαντικό Bolero που αφηγείται μια απρόσμενη συνάντηση στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στη Πλατεία Κλαυθμώνος. Γιατί ρομαντικό; Επειδή έχει αίσιο τέλος. Γιατί Bolero; Επειδή πάντα χρησιμοποιώ τη μουσική για να με πηγαίνει εκεί που θέλω να βρίσκομαι και δεν μπορώ. Και συνήθως θέλω να βρίσκομαι στη Λατινική Αμερική.

Μετά από κάποιο διάστημα θα επιστρέψω και πάλι στη Πλατεία Κλαυθμώνος, αυτή τη φορά για να ηχογραφήσω το Από Τότε μαζί με τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου στο υπέροχο στούντιο Grain του Cayetano. Είναι κρίμα που δεν έχω πολλές φωτογραφίες και υλικό από την ηχογράφηση. Ένα στούντιο στον 7ο όροφο μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, φωτεινό και με υπέροχη θέα.

 

Η ιδέα ενός δίσκου υπήρχε για πολύ καιρό στο μυαλό μου αλλά για διάφορους λόγους έπαιρνε αναβολή. Και πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να φτάσω στην απόφαση πως το να συγκεντρώσω και ηχογραφήσω τα πιο προσωπικά μου τραγούδια είναι ότι πιο ειλικρινές θα μπορούσα να κάνω.

Η γνωριμία με τον Cayetano ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς αμέσως μπορείς να δεις σε εκείνον, τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη μουσική. Όπως καθοριστικής σημασίας ήταν και το συνεχές πρεσάρισμα να μπω στο στούντιο από τη φίλη και συνοδοιπόρο Joanna Drigo, με την οποία είχα τη χαρά να τραγουδήσουμε μαζί ένα άλλο τραγούδι του επερχόμενου δίσκου, τα Γενέθλια.

Το παζλ του δίσκου ολοκληρώθηκε με μια διασκευή. Πρόκειται για το Το Καλοκαίρι Θα’ ρθει του αγαπημένου Φοίβου Δεληβοριά. Ένα τραγούδι που εδώ και χρόνια αγαπάω πολύ, όπως κι εσείς. Ενώ για άλλη μια φορά συνεργάζομαι με τον ταλαντούχο στιχουργό Νάσο Αρώνη σε ένα κομμάτι του δίσκου με τίτλο Ανακωχή.

 

Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω και τους μουσικούς που ήρθαν για να παίξουν στην ηχογράφηση. Ήθελα να αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο η ιδιαίτερη αγάπη που έχω στους λατινοαμερικάνικους ήχους.

Γι' αυτό και είναι τεράστια η συμβολή του Άγγελου Πολυχρόνου στα κρουστά (συγκάτοικος στα ταξίδια μας για τις συναυλίες με τη φίλη και συνεργάτιδα Ρένα Μόρφη ), του Σπύρου Λιγκώνη στα ντραμς ( επίσης εδώ και καιρό συνοδοιπόρος στα live με τη Ρένα ), καθώς και του κουβανού Yoel Soto στο μπάσο. Ο Άρης Ζέρβας στο τσέλο γέμισε δύο κομμάτια με τον ζεστό του ήχο όπως και ο Ορέστης Μπενέκας στα πλήκτρα. Οι τελευταίες πινελιές μπήκαν από την Ευγενία Λιάκου και την Κατερίνα Σούσουλα με τα ατμοσφαιρικά φωνητικά τους.

Η ψηφιακή κυκλοφορία του Από Τότε, του πρώτου single από το επερχόμενο άλμπουμ, έγινε από τη Formiggart. Το Label με την πολύ όμορφη αισθητική και τους πολύ όμορφους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτό.

Το Artwork του άλμπουμ δημιουργήθηκε από την υπερταλαντούχα Δάφνη Ξουράφη. Έφτιαξε μια εικόνα οικεία και παράλληλα ταξιδιάρικη. Όπως ακριβώς θα ήθελα να ακούγονται και τα τραγούδια μου.

BREAKING MUSIC