«Άμεση αύξηση του ποσοστού πληρότητας στις εκδηλώσεις στο 75%»

Κραυγή αγωνίας από τον Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και την Ένωση Θεατρικών Παραγωγών για το καλοκαίρι

BREAKING
 

Κραυγή αγωνίας από τον Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και την Ένωση Θεατρικών Παραγωγών για το καλοκαίρι

Πληρότητα 75% σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και στήριξη του κλάδου ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού, ζήτησαν μεταξύ αλλων κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών.

Όπως είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Κατερίνα Σταματάκη, το 50% της χωρητικότητας είναι μη βιώσιμο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακυρώνονται παραγωγές σε όλην την Ελλάδα. «Όταν τα θέατρα έχουν κατά μέσο όρο χωρητικότητα 1.500 θέσεων με τις 700 θέσεις που θα γεμίζουν δεν είναι βιώσιμη η παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μεταβαλλόμενες χωρητικότητες άρχισαν πέρυσι από το 40% και έφτασαν μέχρι το 75%, αλλά στην πορεία μειώθηκαν ακόμη περισσότερο διότι οι αποστάσεις που έπρεπε να έχουν μεταξύ τους οι θεατές δεν επαρκούσαν για να καλυφθεί αυτή η χωρητικότητα. Γι' αυτό παρατηρήθηκε στο Ηρώδειο να έχουμε μία χωρητικότητα 43% χωρίς να έχουμε αναλογική της χωρητικότητας χρέωσης του ενοικίου».

Όπως είπε η κ. Σταματάκη, «είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση του κλάδου όπως συνέβη στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις της εστίασης από τη στιγμή που οι ίδιοι καταβάλουν δαπάνες», ενώ ζητούν να διατεθούν ατελώς στους παραγωγούς θέατρα και χώροι παραστάσεων, τονίζοντας ότι το ενοίκιο ορισεμένων εξ αυτών είναι σήμερα υψηλότερο σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή.

Το περσινό μπέρδεμα με Δήμους και Περιφέρειες

Παράλληλα, έγινε και αναφορά στο αλαλούμ που επικράτησε το περσινό καλοκαίρι. «Τα ασαφή δελτία Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είχαν ως αποτέλεσμα οι Δήμοι να ερμηνεύουν κατά το δοκούν και να σταματούν τις συναυλίες δίνοντας εντολές στους τοπικούς παράγοντες λίγο πριν την έναρξή τους. Οι αστυνομικοί διευθυντές μπέρδευαν τις συναυλίες με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα beach bar και τρέχαμε μέσα στον Αύγουστο να βρούμε τον Γενικό Γραμματέα Συγχρονου Πολιτισμού να μας βοηθήσει με διορθωτικά δελτία Τύπου, ενώ προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στις Αρχές ότι οι συναυλίες δεν εντάσσονται σε αυτό που ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία».

Στο πλαίσιο αυτό η κ.Σταματάκη ζήτησε για το φετινό καλοκαίρι να υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις.

«Μόνο οι δήμαρχοι Αθηνών και Πειραιά μας βοήθησαν»

Η κυρία Σταμάτακη έκανε και μια αναδρομή στην περσινή χρονιά από την έναρξη της πανδημίας.

«Κάναμε παρέμβαση στην κυβέρνηση για να μπορέσουν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις μας στους κλάδους που δικαιούνταν αναστολή και τις υπόλοιπες ενισχύσεις με μεγάλη προσπάθεια κάθε φορά γιατί οι επιχειρήσεις του Πολιτισμού ήταν σχεδόν ξεχασμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Είχαμε ανακοινώσεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν τόσο για δωρεάν χρήση θεάτρων και άλλων χώρων που διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Πολιτισμού. Και ενώ η υπουργός είχε πει ότι θα διατεθούν ατελώς, οι δήμαρχοι επικαλούμενοι το αυτοδιοίκητο πήραν διαφορετικές αποφάσεις και δεν μας βοήθησαν. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς μας έκαναν και αύξηση του ενοικίου. Μοναδικές εξαιρέσεις πανελληνίως ο δήμαρχος Αθηναίων με την Τεχνόπολη και Πειραιά με το Βεάκειο».

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός

«Είχαμε όμως και άλλη μία υπόσχεση», σημείωσε η κ. Σταμάτακη. «Το 2020 το υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε στους εποπτευόμενους φορείς και στους καλλιτεχνικούς διευθυντές των φορέων την επιλογή ελάχιστων παραστάσεων χωρίς προκηρύξεις συμμετοχής μας και άφησε έξω όλη την ελεύθερη αγορά. Και ενώ φέτος περιμέναμε να διαφοροποιηθεί υπέρ μας η κατάσταση, δυστυχώς δόθηκε η δυνατότητα μόνο σιις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες να συμμετέχουν μέσα από παρωχημένες διατάξεις και δημοσιονομικές αγκυλώσεις που δεν αφήνουν το υποργείο να εκσυγχρονιστεί».

Μικρότερος ο αριθμός των συναυλιών

Επιπλέον η κ. Σταματάκη εκτίμησε ότι ο αριθμός των φετινών συναυλιών θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτόν των θεατρικών παραστάσεων, με τον πρόεδρο της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών Διονύση Παναγιωτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όλες οι παραστάσεις είναι στον αέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη «όλοι προγραμμάτισαν τις καλοκαιρινές παραστάσεις με βάση το ποσοστό επιτρεπόμενης πληρότητας στο 75%, που ίσχυε πέρσι, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή με το 50% πληρότητας οι παραγωγές να είναι μη βιώσιμες. Επικοινωνήσαμε με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος στήριξε το αίτημά μας σχετικά με την πληρότητα των χώρων αλλά οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν υπέρ του 50% κάτι που για εμάς είναι απαγορευτικό». 

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε την άμεση ανάγκη να εισακουστούν λέγοντας: «Είμαστε στη ΜΕΘ και περιμένουμε να έρθει το φάρμακο. Ελπίζουμε να φθάσει πριν πεθάνουμε».

Τα κοινά αιτήματα ΠΣΔΠΕ ΚΑΙ ΕΝΘΕΠΑ

1.Άμεση αύξηση της χωρητικότητας στο 75%, στο ποσοστό δηλαδή που έχει δοθεί και στον θερινό κινηματογράφο, καθώς το 50% είναι μη βιώσιμο για τους επαγγελματίες που δεν θέλουν να κάνουν εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό προϊόν και στο επίπεδο παραγωγής. Πρέπει να επισημανθεί ότι το καλοκαίρι του 2020, η επιτρεπόμενη πληρότητα ανερχόταν σε 75% .Τον τελευταίο χρόνο, έχει δημιουργηθεί υψηλότερη ανοσία στον πληθυσμό είτε λόγω της νόσησής του από τον ιό, είτε λόγω του εμβολιασμού του. Παράγοντες που από μόνοι τους, καθιστούν ευνοϊκότερες τις συνθήκες για την αποφυγή της διασποράς, απ’ ότι το καλοκαίρι του 2020. Με βάση τα ανωτέρω, είναι παράδοξο να μειώνεται η επιτρεπόμενη πληρότητα από το 75% πέρσι στο 50% φέτος δεδομένης και της πιστής τήρησης από τους διοργανωτές του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

2. Να ανακοινωθεί άμεσα το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για το καλοκαίρι 2021 για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους οι παραγωγοί .

3. Οικονομική ενίσχυση όπως αυτή δίδεται και στις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού, εν όψει της επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους.

4.Η δωρεάν παραχώρηση χώρων που ανήκουν στο υπουργείο πολιτισμού για την πραγματοποίηση παραστάσεων και η επιδότηση των ΟΤΑ προκειμένου αυτοί, να διαθέσουν επίσης δωρεάν του χώρους που διαχειρίζονται,. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων για την ενοικίαση χώρων και θα συμβάλει στην αύξηση των συναυλιών και  των  θεατρικών παραστάσεων.

5.Η επιδότηση των εισιτηρίων  και  των κενών θέσεων για τις καλοκαιρινές παραστάσεις  προκειμένου να  πραγματοποιηθούν παραγωγές και να κινηθεί η πολιτιστική αγορά και το καλλιτεχνικό δυναμικό της.

6.Η υποστήριξη των Δήμων μέσω της αγοράς παραστάσεων, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουν.

7. Να βρεθεί δημοσιονομική λύση, ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να συμμετέχουν στις επιδοτούμενες δράσεις του ΥΠΠΟΑ ισότιμα με τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, οι οποίες πολλαπλά επιδοτήθηκαν και πέρυσι και φέτος με τα προγράμματα του Υπουργείου και με το  πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

8.Να υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις και οδηγίες προς Περιφέρειες, Δήμους και τοπικές αστυνομικές αρχές, ώστε να μην συγχέονται οι παραγωγές μας με beach party, πανηγύρια, club και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις και να μην υποστούμε και αυτό το καλοκαίρι αυθαίρετες και χωρίς αποζημιώσεις ακυρώσεις.

 

BREAKING MUSIC