Πρεμιέρα σήμερα για το Φεστιβάλ Αθηνών από την Πειραιώς 260

Στις 14 Ιουνίου η πρώτη συναυλία στο Ηρώδειο

BREAKING
 

Στις 14 Ιουνίου η πρώτη συναυλία στο Ηρώδειο

Με περισσότερες από 80 παραγωγές με έμφαση στην ελληνική δημιουργία, αρχίζει σήμερα το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Μετά από ένα χρόνο απουσίας, σηκώνει αυλαία η Πειραιώς 260 με την παράσταση του Πρόδρομου Τσινικόρη, (Somewhere) beyond the cherry trees.

Μια post-documentary παράσταση, βασισμένη στον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχοφ.

Ακολουθούν την Παρασκευή 4 Ιουνίου δύο παραστάσεις χορού από τον Κύκλο Layers of Street, το The Roots – Transmission / Οι ρίζες – Μετάδοση του Kader Attou και η Οικοδομή του Άντι Τζούμα.

Η πρώτη συναυλία στο Ηρώδειο

Στις 14 Ιουνίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει Ηρώδειο μια μεγαλειώδη συναυλία για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον μαέστρο-μύθο Zubin Mehta [Ζούμπιν Μέτα], τον διεθνώς καταξιωμένο βιολονίστα Pinchas Zukerman [Πίνχας Ζούκερμαν] και την περίφημη Ορχήστρα του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου (Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino) σε έργα Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς].

Είναι η πρώτη φορά που το ΜΜΑ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών με συναυλία κλασικής μουσικής.

Τα μέτρα του Φεστιβάλ

Αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το Φεστιβάλ θα λειτουργήσει σε συνθήκες πανδημίας και αξιοποιώντας την εμπειρία του προηγούμενου καλοκαιριού, είναι έτοιμο να εγγυηθεί την ασφάλεια των θεατών και όλων των συμμετεχόντων.

Η Πειραιώς 260 ανοίγει φέτος για το κοινό, μετά από έναν χρόνο απουσίας, έχοντας προχωρήσει σε μία απαραίτητη αλλαγή στους δύο χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις: ο Χώρος Δ και ο Χώρος Ε ανοίγουν τις οροφές τους και μετατρέπονται σε θερινά θέατρα με φυσικό εξαερισμό. Οι χώροι θα απολυμαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες. Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, όπως και πέρσι οι θέσεις θα είναι αριθμημένες τόσο στο Κάτω Διάζωμα όσο και στο Άνω Διάζωμα. Θα διατίθενται εισιτήρια αποκλειστικά σε δυάδες και μονάδες, ενώ ο μέγιστος αριθμός εισιτηρίων ανά αγορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα. Όλα τα εισιτήρια θα είναι προσωπικά και μη μεταβιβάσιμα και ο έλεγχος τους κατά την είσοδο θα είναι ανέπαφος (με χρήση scanner).

Οι διαδρομές και οι πύλες εισόδου και εξόδου των θεατών έχουν διαφοροποιηθεί, όπου είναι εφικτό, έτσι ώστε να μην σημειώνεται μεγάλη συγκέντρωση κοινού έξω από τα θέατρα, ενώ έχει προβλεφθεί περισχοίνιση για την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των θεατών κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους από τους χώρους. Προς αποφυγή του συνωστισμού, προτείνεται οι θεατές να προσέρχονται στους χώρους 60’ πριν την έναρξη των παραστάσεων στην Πειραιώς 260, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Στέκι του Ηλία και τη Μικρή Επίδαυρο και 90’ πριν την έναρξη των παραστάσεων στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Όπως και πέρσι, δεν θα υπάρχουν διαλείμματα στις παραστάσεις και θα γίνεται σταδιακή αποχώρηση των θεατών από τους χώρους υπό τις οδηγίες της ταξιθεσίας. Οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον χώρο της παράστασης, από την είσοδο μέχρι και την έξοδό τους. Αξίζει να αναφέρουμε πως και φέτος το Φεστιβάλ έχει προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ταξιθεσίας και φύλαξης, για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και κανόνων, και για τη διευκόλυνση του κοινού και των καλλιτεχνών.

Για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους υγιεινής, έχουν τοποθετηθεί επιπλέον τουαλέτες σε ειδικές θέσεις εκτός των θεάτρων. Το φετινό καλοκαίρι τα κυλικεία στους χώρους θα λειτουργήσουν κανονικά (από τις 15 Ιουνίου), εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες απολύμανσης, περισχοίνισης και αποστάσεων μεταξύ του κοινού.  

Ειδικά μέτρα διαμόρφωσης έχουν εφαρμοστεί και στα καμαρίνια και τους περιβάλλοντες χώρους τους, ώστε να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Ηρώδειο: Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

Zubin Mehta - Pinchas Zukerman - Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino 14 Ιουνίου

Megaron Gala, Μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τα 30 χρόνια απο την ίδρυσή του 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ /ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ Anouar Brahem Quartet 17 Ιουνίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ 1821 / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών - Βύρων Φιδετζής, 36 Ελληνικοί χοροί για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα 19 Ιουνίου

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ - Γιώργος Πέτρου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Έργα Βάγκνερ, Τσαϊκόφσκι 21 Ιουνίου

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός – Ντανιίλ Τρίφονοφ, Έργα Κουμεντάκη, Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς 24 Ιουνίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Ελευθερία Αρβανιτάκη - Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής -Γιώργος Πέτρου, Δύο σταθμοί 29 Ιουνίου

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ Monteverdi Choir - English Baroque Soloists - John Eliot Gardiner, Τα κατά Ιωάννην Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ 2 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ Jan Garbarek Group, Με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu 3 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ El Sistema Greece - Blend Mishkin, World A Music 5 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Max Cooper 6 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Woodkid 7 Ιουλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Εδώ Λιλιπούπολη, Τα τραγούδια 8/9 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Παύλος Παυλίδης – The Boy 12 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Λένα Πλάτωνος, Η ελπίδα είναι ένα πράγμα με φτερά

Nalyssa Green 14 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Ólafur Arnalds 15 Ιουλίου

ΟΠΕΡΑ – ΑΝΑΒΙΩΣΗ Εθνική Λυρική Σκηνή - Pier Giorgio Morandi - Hugo de Ana, Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι. Σε λιμπρέτο Giuseppe Giacosa - Luigi Illica 28-31 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Brian Eno & Roger Eno 4 Αυγούστου

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ

BREAKING MUSIC