«Υπάρχει πληθώρα εξαιρετικής μουσικής»

Βρεθήκαμε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του Brian και του Roger Eno

BREAKING
 

Βρεθήκαμε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του Brian και του Roger Eno

Σε αντίθεση με τη μουσική τους που μερικές φορές μοιάζει απρόσιτη και μονολιθική, ο Brian και ο Roger Eno, οι οποίοι έδωσαν διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου σε έλληνες δημοσιογράφους ενόψει της συναυλίας τους στο Ηρώδειο στις 4 Αυγούστου, εμφανίστηκαν ευπροσήγοροι, με χιούμορ και διάθεση να μιλήσουν για μουσική, για το διάστημα, σπαθιά και τους «χαζούς» πολιτικούς.

Για πρώτη φορά στο Ηρώδειο

Τα δύο αδέλφια δήλωσαν ενθουσιασμένα για το γεγονός ότι θα παίξουν ζωντανά στο Ηρώδειο για πρώτη φορά και υπογράμμισαν ότι η ακουστική του Ωδείου είναι εντυπωσιακή –μάλιστα γνώριζαν ότι στην αρχική του μορφή το Ηρώδειο είχε σκεπή.

Όσον αφορά στη συναυλία, ο Brian και ο Roger αποκάλυψαν ότι επί σκηνής θα βρίσκονται πέντε άτομα, με τον Roger να παίζει μουσική και τον Brian να την επεξεργάζεται και πρόσθεσαν ότι ο βασικός κορμός της συναυλίας θα είναι κομμάτια από το «Mixing Colors» αλλά και κομμάτια που ακόμα δεν έχουν ακουστεί.

Αναφερόμενοι στη δημιουργική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ηχογράφηση του δίσκου, ο Roger έστελνε στον Brian κομμάτια σε μορφή MIDI, τα οποία στη συνέχεια ο μεγαλύτερος αδελφός επεξεργαζόταν μέχρις ότου πάρουν την τελική τους μορφή. Μάλιστα, ο Brian αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας αυτής το ολοκλήρωσε ταξιδεύοντας με τρένα κάτι που τον επηρέασε στην προσέγγισή του.

 

«Δεν είναι προτεραιότητα ο πλανήτης Άρης»

Δεδομένου ότι η πρώτη συνεργασία των δύο αδελφών ήταν το 1983 στον δίσκο «Apollo: Atmospheres and Soundtracks», που αφορούσε στο διαστημικό πρόγραμμα, ο Roger και ο Brian δέχθηκαν ερώτηση σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος, και «έβγαλαν αγκάθια» καθώς και οι δύο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι πλέον η εξερεύνηση του διαστήματος έχει περάσει στα χέρια «δισεκατομμυριούχων που δεν πληρώνουν φόρους και κάνουν διαγωνισμό των… διαστημοπλοίων τους».

Μάλιστα ο Brian και ο Roger επισήμαναν ότι «ο πλανήτης Άρης δεν είναι προτεραιότητα. Αντιθέτως, η κλιματική αλλαγή είναι» και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει θελκτική η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ώστε να επενδύσουν σε αυτή οι πολύ πλούσιοι αυτού του κόσμου.

«Οι εργαζόμενοι στο Ε.Σ.Υ. οι σημαντικοί άνθρωποι»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η πανδημία με τον Roger να εκφράζει την απογοήτευσή του ότι με το πρώτο lockdown ο κόσμος θα άλλαζε προς το καλύτερο κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν έγινε, ενώ ο Brian υποστήριξε ότι οι άνθρωποι κατάλαβαν κάτι από την πανδημία και αυτό δεν πρόκειται να χαθεί. «Στη Βρετανία έγινε κατανοητό ότι οι σημαντικοί άνθρωποι δεν είναι οι hedge fund managers αλλά οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφοντας στη μουσική, τα δύο αδέλφια φάνηκαν να στηρίζουν τους νέους τρόπους διάδοσής της αλλά και παραγωγής της (streaming, ανταλλαγή φακέλων MIDI, κλπ). «Υπάρχει πληθώρα εξαιρετικής μουσικής και είναι πλέον δύσκολο να την παρακολουθήσεις», επισήμαναν, προσθέτοντας ότι «στο παρελθόν όλα περνούσαν από το φίλτρο των δισκογραφικών εταιρειών, ενώ σήμερα ο καθένας μπορεί να ανεβάσει τη μουσική του στο διαδίκτυο», συγκρίνοντας την κατάσταση αυτή με την πρώτη φωτογραφική μηχανή τσέπης της Kodak.

Ταυτόχρονα υπερασπίστηκαν και την ποπ μουσική με τον Brian να λέει ότι «δεν είναι η μουσική των 19αρηδων» και ότι «τώρα που είμαι στα 30 μου (sic) θέλω να παίξω τέτοια μουσική». Επίσης, υποστήριξαν ότι η μουσική μπορεί να ενώσει ανθρώπους και ταυτόχρονα να τους δώσει διεξόδους και όταν αλλάξουν γούστα ή στάσεις ζωής απλώς να εγκαταλείψουν το είδος μουσικής με το οποίο ταυτίζονται.

Περί Τραμπ και Brexit

Δεδομένου ότι ο Brian έχει ενεργό συμμετοχή στην πολιτική –μάλιστα είχε προβλέψει το Brexit και την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία- σημείωσε ως γενεσιουργές αιτίες των φαινομένων αυτών ότι «μπορείς εύκολα να δεις την αύξηση της ανισότητας τα τελευταία χρόνια, οπότε δεν ήταν δύσκολο να δεις πού πάει το πράγμα». Συμπλήρωσε δε ότι πολλοί έξυπνοι άνθρωποι σταμάτησαν να ασχολούνται με την πολιτική και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην τεχνολογία με αποτέλεσμα το κενό αυτό να καλυφθεί από «χαζούς» ή ακόμα και νεοναζί.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο τα δύο αδέλφια αποκάλυψαν ότι μένουν στην ίδια περιοχή στην επαρχία, πηγαίνουν για ποδήλατο μαζί και ο Brian είπε ότι ζουν στην περιοχή της Αγγλίας που έχει τις περισσότερες εκκλησίες σε όλη την Ευρώπη. Αποκάλυψαν επίσης ότι έχουν 11 χρόνια διαφορά, ότι ο Brian έμαθε στον Roger όταν ήταν μικρός να φτιάχνει υπόγεια γκαράζ για τα αυτοκινητάκια του και διηγήθηκαν τη φορά που ο Roger σε ηλικία περίπου 15 ετών επισκέφτηκε τον Brian στο Λονδίνο και συνελήφθη από την αστυνομία καθώς αγόρασε ένα... σπαθί και ο Brian έτρεχε να τον απελευθερώσει.

Όσον αφορά στα σχέδιά τους για το καλοκαίρι, ο Brian αποκάλυψε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα δύο-τρεις μέρες πριν τη συναυλία, ώστε να συναντηθεί με τον φίλο του, Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ ο Roger είπε ότι σκοπεύει να συνδυάσει τη συναυλία με οικογενειακές διακοπές.

Όλες οι λεπτομέρειες για τη συναυλία ΕΔΩ

BREAKING MUSIC