Συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής (1): John Mandel

Η γοητεία της κινηματογραφικής μουσικής βρίσκεται στο πάντρεμα του ηχητικού ερεθίσματος με το οπτικό. Χαράσσεται ανεξίτηλα στο μυαλό (βλέπε Ivan Pavlov).

BREAKING
 

Η γοητεία της κινηματογραφικής μουσικής βρίσκεται στο πάντρεμα του ηχητικού ερεθίσματος με το οπτικό. Χαράσσεται ανεξίτηλα στο μυαλό (βλέπε Ivan Pavlov).

Του Αντρέα Μαντά

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Ο χρόνος που μπορείς να «καλέσεις» τα πάντα και τους πάντες, παρατηρώντας τα πάντα (ανθρώπους, ζώα, πουλιά, λουλούδια) και περιγράφοντας τα πάντα με απλές, ταπεινές και εξαιρετικά ευανάγνωστες λεπτομέρειες.
Πόσο διαφορετικό θα ήταν αν δεν είχαμε συνδέσει όλες αυτές τις μυρωδιές με τα πρώιμα κινηματογραφικά μας ταξίδια;
Όλοι αυτοί οι συνθέτες που είχαν και έχουν στα χέρια τους δυνάμεις που τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν αθάνατα έργα. Ένας πλούτος έμπνευσης όπου μπορούν να μεταμορφώνουν την πραγματικότητα και να τη λούζουν στο φως των πιο ωραίων μουσικών ρομαντικών χρωμάτων.

Θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στους κινηματογραφικούς συνθέτες. Από τους λιγότερο γνωστούς μέχρι και τους πιο καταξιωμένους. Θα ξεκινήσουμε με τον John Mandel.

πηγή: disney.fandom.com

Ο John Alfred Mandel (23 Νοεμβρίου 1925 - 29 Ιουνίου 2020) ήταν Αμερικανός συνθέτης και ενορχηστρωτής δημοφιλών τραγουδιών, κινηματογραφικής μουσικής και τζαζ. Στους μουσικούς με τους οποίους συνεργάστηκε περιλαμβάνονται οι Count Basie, Frank Sinatra, Peggy Lee, Anita O'Day, Barbra Streisand, Tony Bennett, Diane Schuur και Shirley Horn. Κέρδισε 5 βραβεία Grammy - από 17 υποψηφιότητες- η πρώτη του υποψηφιότητα ήταν για την πρώτη του κινηματογραφική μουσική για την ταινία «I Want to Live!» του 1958.

Άλλες συνθέσεις του περιλαμβάνουν το Suicide Is Painless (θέμα από την ταινία και την τηλεοπτική σειρά M*A*S*H), το Close Enough for Love, το Emily και το A Time for Love (υποψήφιο για Όσκαρ). Το Emily ήταν αγαπημένο του πιανίστα Bill Evans.

Ο Mandel έγραψε πολυάριθμες κινηματογραφικές μουσικές, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής της ταινίας The Sandpiper. Το ερωτικό θέμα της ταινίας αυτής, "The Shadow of Your Smile", κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1965 και το Βραβείο Grammy για το Τραγούδι της Χρονιάς το 1966.

Ο Mandel ερμήνευσε στο πιάνο μια ερμηνεία των "Gnossiennes #4 και #5" του Erik Satie για την ταινία Being There (1979).

Το 2004, ο Mandel ενορχήστρωσε το άλμπουμ The Art of Romance του Tony Bennett.

Το 2012, συνεργάστηκε με τον Paul McCartney στο τραγούδι "My Valentine".

Αγαπημένες μου δουλειές του είναι τα soundtrack των ταινιών: The Americanization of Emily, The Russians are coming! The Russians are coming!, Harper, Agatha και Mash.

 

Μία μίνι playlist στο Spotify

 

BREAKING MUSIC