Συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής (2): George Fenton

Ο George Fenton (19 Οκτωβρίου 1949) είναι Άγγλος συνθέτης, γνωστός κυρίως για το έργο του ως συνθέτης κινηματογραφικών ταινιών και μουσικής για την τηλεόραση.

BREAKING
 

Ο George Fenton (19 Οκτωβρίου 1949) είναι Άγγλος συνθέτης, γνωστός κυρίως για το έργο του ως συνθέτης κινηματογραφικών ταινιών και μουσικής για την τηλεόραση.

Του Αντρέα Μαντά

Το έργο του έχει αναγνωριστεί με πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, πολλά βραβεία Ivor Novello, BAFTA, Χρυσή Σφαίρα, Emmy και BMI. Γνωστές του συνεργασίες είναι με τους σκηνοθέτες Richard Attenborough, Nora Ephron, Alastair Fottergill, Stephen Frears, Terry Gilliam, Ken Loach και Andy Tennant.

Ο Fenton έχει γράψει τη μουσική για πάνω από εκατό ταινίες μεγάλου μήκους

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1982 με τη βιογραφική ταινία του Richard Attenborough Gandhi, για την οποία ήταν υποψήφιος μαζί με τον Ravi Shankar για το Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής. Ο Fenton έγραψε άλλες τέσσερις κινηματογραφικές μουσικές για τις ταινίες του Attenborough: Cry Freedom, Shadowlands, In Love and War και Grey Owl.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τον θεατρικό και κινηματογραφικό σκηνοθέτη Nicholas Hytner, γράφοντας τη μουσική και για τις έξι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Hytner. Πρόκειται για τις ταινίες The Madness of King George, The Crucible, The Object of My Affection, Center Stage, The History Boys και The Lady in the Van. Οι τρεις τελευταίες από αυτές επέτρεψαν στον Fenton να συνεργαστεί ξανά με τον συγγραφέα Alan Bennett. Παρόλο που ο Φέντον συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική για πέντε από αυτές τις ταινίες, για την ταινία The Madness of King George (Η τρέλα του βασιλιά Γεωργίου), αντ' αυτού, προσάρμοσε και ενορχήστρωσε τη μουσική του Χέντελ.

Η μακροχρόνια συνεργασία του Fenton με τον Stephen Frears δεν περιορίστηκε μόνο σε τηλεοπτικές παραγωγές. Ο Fenton έχει γράψει μουσική σε τέσσερις από τις ταινίες μεγάλου μήκους του Frears : Mary Reilly και Mrs Henderson Presents. Συνεργάστηκε επίσης με τον σκηνοθέτη Neil Jordan, σκοράροντας τις ταινίες The Company of Wolves, High Spirits και We're No Angels.

Ο Fenton έχει σκοράρει 17 ταινίες του Ken Loach

Ξεκίνησε το 1994 με το Ladybird και ακολούθησαν οι ταινίες Land and Freedom, Carla's Song, My Name Is Joe, Bread and Roses, The Navigators, Sweet Sixteen, Ae Fond Kiss..., The Wind That Shakes the Barley που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2006, It's a Free World..., Looking for Eric, The Angels' Share, το ντοκιμαντέρ The Spirit of '45, Jimmy's Hall, I, Daniel Blake και, πιο πρόσφατα, το Sorry We Missed You.

Ο Fenton έχει αναπτύξει και άλλες μακροχρόνιες συνεργασίες με κινηματογραφιστές, γράφοντας μουσική σε αρκετές ταινίες και με διαφορετικούς σκηνοθέτες όπως ο Harold Ramis, η Nora Ephron, ο Phil Joanou και ο Andy Tennant, όπως τα Multiplicity, Groundhog Day, Mixed Nuts, You've Got Mail, Final Analysis, The Fisher King, Heaven's Prisoners, Ever After: A Cinderella Story, Sweet Home Alabama (ταινία), Anna and the King, Hitch, Bewitched και The Secret: Dare to Dream.

Μία μίνι Playlist στο Spotify

BREAKING MUSIC