Συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής (3): Κώστας Καπνίσης

Πάμε και σε έναν σπουδαίο του soundtrack και μάλιστα Έλληνα! Ίσως ο σημαντικότερος όλων.

BREAKING
 

Πάμε και σε έναν σπουδαίο του soundtrack και μάλιστα Έλληνα! Ίσως ο σημαντικότερος όλων.

Του Αντρέα Μαντά

Και δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα των ταινιών για τις οποίες έγραψε μουσική, αλλά και με την ποιότητά τους. Αυτός ήταν ο Κώστας Καπνίσης (1920 - 2007), ο οποίος υπήρξε συνθέτης τραγουδιών αλλά περισσότερο απ' όλα ένας συγκλονιστικός ενορχηστρωτής.

Ο Κώστας Καπνίσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920, σπουδάζοντας και μαθαίνοντας δίπλα σε δασκάλους, όπως ήταν ο Γ. Α. Παπαϊωάννου και ο Νίκος Σκαλκώτας. Άρχισε δειλά δειλά να κάνει όνομα λίγο πριν τελειώσει η Κατοχή, αρχικά ως πιανίστας και μαέστρος, δουλεύοντας για μουσικές κωμωδίες, στο θέατρο Κοτοπούλη.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως συνθέτης, το 1951, στην ταινία Μια Νύχτα στον Παράδεισο. Άλλα σάουντρακ που σκόραρε ο Καπνίσης στη δεκαετία του '50, ήταν για τις ταινίες Χαρούμενο Ξεκίνημα (1954), Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958) του Umberto Lenzi (Ναι! Του γνωστού του Cannibal Ferox!), το αγαπημένο μου Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959), Ματωμένο Ηλιοβασίλεμμα (1959) κ.α.

Οι επιρροές του Νίκου Σκαλκώτα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Για παράδειγμα, στο 45άρι του 'Ελληνικοί Λαϊκοί Ρυθμοί, στο οποίο μεταλλάσσονταν καλαματιανά, νησιώτικα και τσάμικα μαζί με ζεϊμπέκικα, χασάπικα και χασαποσέρβικα.

Τι να πρωτοδιαλέξεις από τα soundtrack του.

Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι: Κατήφορος, Οι Υπερήφανοι, Τα Χέρια, Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα Το Δόλωμα, Τζένη Τζένη, Παπαφλέσσας, Κοντσέρτο για Πολυβόλα, Ο Μικρός Δραπέτης, Πανικός, Υπολοχαγός Νατάσσα, Όταν η Πόλις Πεθαίνη, Η Ζούγκλα των Πόλεων, Σεξομανία, Η Λεωφόρος της Προδοσίας, Ο Πρόσφυγας, Ο Αντάρτης του Βάλτου, Αδυναμίες, ο Νταβέλης, Οι Πολεμισταί της Ειρήνης, Τα Χρόνια της Οργής, Ζήτημα Ζωής και Θανάτου, Έρωτας και Προδοσία, Αντιφασίστας, Οι Σουλιώτες, Μαντώ Μαυρογένους κ α.

Σταμάτησε να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο μετά τη δεκαετία του '70. Όπως είχε πει και ο ίδιος: «'Σταμάτησα να κάνω ταινίες, όταν δεν υπήρχανε πια ταινίες». Ουσιαστικά η πορεία του τελείωσε από την στιγμή που τελείωσε και η Φίνος Φιλμ και μαζί του μία ολόκληρη εποχή. Ανεξάντλητο το έργο του, ανεξάντλητος και ο ίδιος.

Μία μίνι playlist στο Spotify

 Και το αφιέρωμα που του έκανε η εκπομπή Μονόγραμμα το 1988, για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. 

 Πηγή φωτό: ΕΡΤ αρχείο

BREAKING MUSIC