Παραιτήθηκε από τα Μπολσόι ο Ρώσος μαέστρος Tugan Sokhiev

Αρνήθηκε να επιλέξει...

BREAKING
 

Αρνήθηκε να επιλέξει...

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, o Ρώσος μαέστρος Tugan Sokhiev ανακοίνωσε την άμεση παραίτησή του από τη θέση του Μουσικού Διευθυντή του Θεάτρου Μπολσόι στη Μόσχα και της Εθνικής Ορχήστρας του Καπιτωλίου της Τουλούζης.

Ο Sokhiev αναφέρει ως αιτία της απόφασής του αυτής το γεγονός ότι υποχρεώνεται, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «να αντιμετωπίσω την αδύνατη επιλογή να διαλέξω ανάμεσα στους αγαπημένους μου Ρώσους και Γάλλους μουσικούς», επισημαίνοντας ότι «μου ζητούν να επιλέξω μια πολιτιστική παράδοση και όχι μιαν άλλη (…) Σύντομα θα μου ζητήσουν να επιλέξω μεταξύ του Τσαϊκόφσκι, του Στραβίνσκι και του Σοστακόβιτς από τη μια και του Μπετόβεν, του Μπραμς και του Ντεμπισί. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Πολωνία, μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου η ρωσική μουσική είναι απαγορευμένη».

Ο Sokhiev συμπληρώνει ότι δεν μπορεί να είναι μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο οι συνάδελφοί του, «καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, σκηνοθέτες, απειλούνται, αντιμετωπίζονται με ασέβεια και γίνονται θύματα μιας "κουλτούρας ακύρωσης"» και τονίζει ότι«ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν την επιθυμία μου για ειρήνη και πιστεύουν ότι εγώ, ως μουσικός, θα μπορούσα να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο πέραν της ειρήνης στον πλανήτη μας, (σ.σ. πράγμα που) το βρίσκω σοκαριστικό και προσβλητικό». «Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε μέσα από τη μουσική του Σοστακόβιτς τη φρίκη του πολέμου. Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε πρεσβευτές της ειρήνης. Αντί να μας χρησιμοποιήσετε, εμάς και τη μουσική μας, για να ενώσουμε τα έθνη και τους λαούς, διχαζόμαστε και εξοστρακιζόμαστε», υπογραμμίζει.

Photo: Orchestre national du Capitole de Toulouse Facebook

 

BREAKING MUSIC