«In The Right Place»: Το πρώτο album των MONOGRAM X

Μαθαίνουμε τα πάντα για το μουσικό project της Ιωσηφίνας Μακρή και του Γιώργου Σιμάτου

BREAKING
 

Μαθαίνουμε τα πάντα για το μουσικό project της Ιωσηφίνας Μακρή και του Γιώργου Σιμάτου

MΟNOGRAM X είναι το μουσικό project, που έφτιαξαν στις αρχές του 2019 η Ιωσηφίνα Μακρή και ο Γιώργος Σιμάτος.

Η Ιωσηφίνα (Jo), απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, ασχολείται με το τραγούδι και την τραγουδοποιία από 15 ετών, ενώ συνεχίζει τις μουσικές σπουδές της μέχρι σήμερα.

Έχει πραγματοποιήσει συμμετοχές σε εκθέσεις και δρώμενα με αντικείμενο την τέχνη της Performance, όπως η Biennale Σύγχρονης Τέχνης, και με ζωγραφικά έργα σε γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα αλλά και το Λονδίνο.

Επίσης, έχει επιμεληθεί το εξώφυλλο του πρώτου album των Monogram X με τίτλο “In The Right Place”, όπως και το ψηφιακό album art που το συνοδεύει, που περιλαμβάνει τους στίχους όλων των κομματιών και ένα πρόσθετο ζωγραφικό έργο εμπνευσμένο από τραγούδι του δίσκου. Σημαντικότερες επιρροές της στο χώρο της μουσικής μεταξύ άλλων οι Joni Mitchell, Alanis Morissette, Amy Winehouse, Imelda May, και Norah Jones.

Αγαπημένοι ποιητές, μεταξύ άλλων, οι Rumi, Rupi Kaur, Ναζίμ Χικμέτ και Οδυσσέας Ελύτης.

Ο Γιώργος Σιμάτος είναι μουσικός, δισκογραφικός παραγωγός και ηχολήπτης . Έχει σπουδάσει Ηχοληψία και Μουσική Παραγωγή στο ICMP στο Λονδίνο και έχει πτυχίο Μουσικής Θεωρίας και Αρμονίας.

Ως μουσικός, ηχολήπτης και παραγωγός, έχει συνεργαστεί με ορισμένα από τα πιό γνωστά ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής (Λουκιανός Κηλαηδόνης, ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Δημητριάδης, Γιώργος Ρωμανός, Γιάννης Σπανός, Γιάννης Γλέζος, Μαρίζα Κωχ, Κώστας Μακεδόνας κ.ά.).

Συνεργάστηκε σαν μουσικός παραγωγός με την δισκογραφική εταιρία Virgin την δεκαετία του ’90, ενώ από  το 2001 εργάζεται  σαν freelancer. Έχει συμμετάσχει δισκογραφικά σε περισσότερα από 60 άλμπουμς, ορισμένα εκ των οποίων χρυσά ή πλατινένια.

Οι αρχικές μουσικές του επιρροές ξεκινούν από τα blues, την soul, την jazz και το rock’n roll έως  τα ορχηστρικά soundtracks των δεκαετιών του ’50-’70 αλλά και την ηλεκτρονική μουσική. Καλλιτέχνες όπως  οι John Lee Hooker, Muddy Waters, John Coltrane, Wes Montgomery, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Phil Spector, Ry Cooder, Burt Bacharach, Nino Rota, John Barry, υπήρξαν καθοριστικοί στο ξεκίνημα της μουσικής του πορείας. Έκτοτε, παρακολουθεί, συγκινείται και ως ένα βαθμό επηρεάζεται από  πολλούς καλλιτέχνες διάφορων μουσικών ρευμάτων.

Αρχή της συνεργασίας

Όλα ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2019. Απόφοιτος πλέον της Καλών Τεχνών, η Jo βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση της μουσικής της ταυτότητας. Ήξερε ότι το μουσικό της όνειρο δεν έπρεπε να τελειώσει μετά τη διάλυση της High-School Rock μπάντας της. Ξεκίνησε να πειραματίζεται γράφοντας στίχους και μελοποιώντας τους μόνη της στο σπίτι, όταν κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 2019 γνωρίζεται με τον μουσικό - παραγωγό Γιώργο Σιμάτο ο οποίος έψαχνε γυναικεία φωνή για το μουσικό project που είχε “στα σκαριά”.

Μαζεύει λοιπόν όλα της τα demo και κανονίζει συνάντηση γνωριμίας με τον Γιώργο στο Paraktio Studio. Διστακτικός στην αρχή ο Γιώργος, αφού είχε δοκιμάσει κάποιες αντίστοιχες συνεργασίες στο παρελθόν χωρίς όμως να έχει βρεί αυτό που ζητάει, δίνει ένα instrumental κομμάτι στη Jo για να γράψει στίχους πάνω σε αυτό και να τους ερμηνεύσει. Τρεις μέρες μετά, η Jo έχει έτοιμη την προσπάθειά της και την στέλνει στον Γιώργο...

Από τότε, γράφουν μαζί όλα τους τα τραγούδια στο στούντιο και τον Φεβρουάριο του 2022, δημοσιεύουν το ντεμπούτο album τους, «In The Right Place».

«In The Right Place»

To album «In The Right Place», περιλαμβάνει εννέα κομμάτια, συνθέσεις όλα του Γιώργου και της Jo. Εμπνευσμένοι από βιώματα, οραματισμούς και μαθήματα ζωής, οι στίχοι της Jo αφορούν καθημερινούς προβληματισμούς, που βασίζονται κυρίως στην εξερεύνηση των συναισθημάτων, την επιδίωξη προσωπικών στόχων και την εσωτερική αναζήτηση.

Οι ενορχηστρώσεις του Γιώργου δημιουργούν ένα μοναδικό, για το κάθε τραγούδι, μουσικό σύμπαν, “πατώντας” στα συναισθήματα που περικλείουν οι αρχικές μουσικές συνθέσεις και που αφηγούνται οι στίχοι. Αυτή η δημιουργική διαδικασία, συντελεί στην ηχητική ποικιλομορφία συνολικά του άλμπουμ και αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των Monogram X.

Κεντρική φωτογραφία: (c) Katerina Kampiti

 (c) Katerina Kampiti

BREAKING MUSIC