Οι «Λυρικές Εικόνες» μας μάγεψαν

 
REVIEWS

Το χειροκρότημα παρατεταμένο και παρότι δεν είχε encore, θα φεύγαμε «γεμάτοι» από εικόνες και μελωδίες

Της Αφροδίτης Παπακαλού

«Είστε μάγκες», φώναξε ένας θεατής από τον εξώστη το βράδυ της Πέμπτης στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Μόλις είχε ολοκληρωθεί η πρώτη από τις τέσσερις βραδιές για τις «Λυρικές Εικόνες» του Μίκη Θεοδωράκη. Το χειροκρότημα παρατεταμένο και παρότι δεν είχε encore, θα φεύγαμε «γεμάτοι» από εικόνες και μελωδίες.

Το άλλο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη, το πιο λυρικό και το πιο εσωστρεφές, μας συντρόφευσε χθες βράδυ με συνοδοιπόρους τον Γιάννη Κότσιρα, τη Νεφέλη Φασούλη, τον αρχιμουσικό Ηλία Βουδούρη και τον ενορχηστρωτή Γιάννη Μπελώνη στενό συνεργάτη του συνθέτη τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του.

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία λέξη για τη βραδιά θα ήταν η μαγεία.

Από τη μία πλευρά ο Γιάννης Κότσιρας που απέδωσε (για άλλη μία φορά) με σεβασμό και ευαισθησία σπουδαία τραγούδια και η Νεφέλη Φασούλη (ήταν η έκπληξη της βραδιάς για όσους δεν την είχαν ξαναδεί και ρωτούσαν να μάθουν) και από την άλλη το δεκαμελές μουσικό σύνολο (πιάνο, κιθάρα, όμποε, φλάουτο, κόρνο, κρουστά, βιολί, βιόλα βιολοντσέλο κοντραμπάσο) με το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs που συνόδεψε τους τραγουδιστές.

Στα παραπάνω προστίθεται και ο «ζεστός» χώρος της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ που απεδείχθη ιδανικός για αυτές τις μελωδίες.

Δεν θα σας αποκαλύψουμε τα τραγούδια αλλά θα σας πούμε τα έργα από τα οποία επιλέχθηκαν τα κομμάτια: Πολιτεία Α΄, Επιφάνια, Λιποτάκτες, Μικρές Κυκλάδες, Κύκλος Φαραντούρη, Θαλασσινά φεγγάρια, Τα λαϊκά, Νύχτα θανάτου, Μπαλάντες, Τα λυρικά, Ταξίδι μέσα στη νύχτα, Χαιρετισμοί, Ραντάρ, Ασίκικο Πουλάκη και Σερενάτες, όπως επίσης και τραγούδια από τις κινηματογραφικές ταινίες Φαίδρα και Ο ασυμβίβαστος, καθώς και τις θεατρικές παραστάσεις Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, Μαγική πόλη και Η γειτονιά των αγγέλων.

Οι λυρικές εικόνες των διαχρονικών τραγουδιών του μεγάλου μουσικοσυνθέτη θα παρουσιάζονται μέχρι και την Κυριακή στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης.

Τα εισιτήρια όμως έχουν εξαντληθεί για όλες τις βραδιές.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Θα είναι μια βραδιά που θα τη θυμόμαστε για καιρό.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

 

REVIEWS