«Βουλιάζουμε στις σκέψεις για το μέλλον και δεν ζούμε το παρόν»

Ο Στέλιος Τσουκιάς μιλάει στο loaded.gr με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου single "Κοιτάζω έξω"

BREAKING
 

Ο Στέλιος Τσουκιάς μιλάει στο loaded.gr με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου single "Κοιτάζω έξω"

«Κοιτάζω έξω»: Αυτό είναι το δεύτερο single του τραγουδοποιού Στέλιου Τσουκιά που κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά από το τραγούδι «Ένας λύκος αισθηματίας». Και τα δύο θα περιλαμβάνονται στο νέο album του Στέλιου Τσουκιά που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Ευκαρία λοιπόν για μία σύντομη κουβέντα μαζί του.

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

Καλησπέρα Στέλιο! Πώς ήταν η φετινή άνοιξη για εσένα;

Την άνοιξη την πέρασα στο στούντιο. Συνεχίζω να δουλεύω τον δεύτερο δίσκο με στόχο να τον έχω ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Παράλληλα προγραμματίζω κάποιες live εμφανίσεις στα νησιά με έναν μουσικό παρέα μου. Δεν έχω καταλήξει αν θα είναι μια δεύτερη ακουστική κιθάρα, μία ηλεκτρική ή βιολί/ακορντεόν. Το σίγουρο είναι ότι περιμένω πώς και πώς να πάω στην αγαπημένη μου Φολέγανδρο!

Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το δεύτερο single «Κοιτάζω έξω» σε δικούς σου στίχους και μουσική από τον επερχόμενο δίσκο σου. Θα μας μιλήσεις για το πώς γράφτηκε;

Πρέπει να τρέξω προς τα πίσω. Ήταν χειμώνας του 2021 και δεν το είχα καταλάβει πως είχε φτάσει με τις καραντίνες που ζήσαμε. Το συναίσθημα που με κατέκλεισε ήταν το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάζουν τα πράγματα χωρίς να παίρνουμε χαμπάρι. Βουλιάζουμε στις σκέψεις για το μέλλον και δεν ζούμε το παρόν. Βαλτωμένοι και υπνωτισμένοι. Μόνο η ιδέα του θανάτου ή ενός πολύ σοβαρού γεγονότος ίσως μας ξυπνάει που και που. Με αυτό το συναίσθημα έγραψα το «Κοιτάζω Έξω».

Θα έλεγα ότι κινείται σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια από το «Ένας λύκος αισθηματίας», το προηγούμενο single…

Τώρα που το παρατηρώ και εγώ ναι, είναι αρκετά διαφορετικό. Τα τελευταία δύο χρόνια έβαζα λίστες με low-fi μουσική και χαλάρωνα, χαζοφιλοσοφούσα και ταξίδευα. Κάποια στιγμή είχα στείλει μία demo ηχογράφηση στον Κώστα Γεωργιάδη και του είπα πως θέλω ο «Λύκος» να είναι στον επόμενο δίσκο χωρίς να του πω τίποτα παραπάνω. Εκείνος μου έστειλε ένα draft μετά από λίγες μέρες με τον ήχο που είχα στα αυτιά μου τα βράδια. Με ενθουσίασε που άκουσα ένα τραγούδι με ελληνικό στίχο να έχει low-fi προσέγγιση και χωρίς δεύτερη σκέψη το φτιάξαμε.

Πότε ήρθες σε επαφή με το ποίημα του Αργύρη Χιόνη;

Πάλι θα ανατρέξω στις καραντίνες. Χειμώνα πάλι, στα σεμινάρια στιχουργικής του Νίκου Ζούδιαρη. Μας ζήτησε να μελοποιήσουμε ένα ποίημα και του έβαλα να ακούσει τον Λύκο Αισθηματία με μία κιθάρα. Του άρεσε πολύ και μου εκμυστηρεύτηκε ότι ο ποιητής ήταν στενός του φίλος και θα χαιρόταν πολύ αν το κυκλοφορούσα. Κάποια πράγματα στη ζωή είναι παντελώς αναπάντεχα και τυχαία.

Ένα τραγούδι που μιλά για τη δίψα που έχουμε όλοι για αγάπη. Εσύ σε ποια πλευρά ανήκεις; Σε αυτούς που τρέχουν προς την αγάπη ή να κρυφτούν από αυτήν;

Έχω υπάρξει και τα δύο. Σήμερα σίγουρα τρέχω με σπασμένα τα κοντέρ προς αυτή.

Πότε αναμένεται να κυκλοφόρησει το album;

Οκτώβρη σίγουρα. Θα κυκλοφορήσει μαζί με ένα βίντεο κλιπ που δουλεύω εδώ και κάποιους μήνες και θα συνοδεύει ένα τραγούδι του φίλου Αλέξανδρου Αργύρη, με τίτλο «το Φρικιό».

Πλέον  έχεις φύγει από το Λονδίνο, έχεις επιστρέψει στην Ελλάδα, τι αποκόμισες από την παραμονή σου εκεί αλλά και από τα ταξίδια σου γενικότερα;

Το Λονδίνο είναι μία ζωή ολόκληρη και σταθμός για μένα. Τα καλύτερα συνέβησαν στη ζωή μου μουσικά εκεί, στην πόλη που δεν θα μπορούσα να ξαναζήσω (ποτέ μη λες ποτέ). Έγραψα τα πρώτα ολοκληρωμένα τραγούδια μου, έπαιξα με εξαιρετικούς μουσικούς και γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους που πια έχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητα μου. Ταξίδεψα σε πολλές χώρες και με γνώρισα καλύτερα. Ένιωσα αυτό που έχει παρατηρήσει σε ένα τραγούδι του ο Παύλος Παυλίδης, «όσο μικραίνω γύρω ο κόσμος μεγαλώνει».

Προγραμματισμός για live έχει γίνει;

Το προσπαθώ, αφού μου έχει κλέψει τον περισσότερο χρόνο η ολοκλήρωση του δίσκου. Έχω προγραμματίσει ένα μίνι τουρ σε κάποια νησιά αλλά ακόμα δεν γνωρίζω ποια θα είναι αυτά. Θα είναι πιο πολύ παρεΐστικα με τα τσιπουράκια μας.

BREAKING MUSIC