Οι συναυλίες των Social Waste είναι ταξίδι στην παγκόσμια ιστορία

 
REVIEWS

Παρασκευή βράδυ η Τεχνόπολη πήρε φωτιά.

Του Κωνσταντίνου Βρεττού
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Μαμάη

Το τριήμερο πάντα ενδείκνυται για κάποιο ταξίδι, για μια απόδραση από την αβάσταχτη πλέον καθημερινότητα που μας επιφυλάσσει συνεχώς αρνητικές εκπλήξεις.

Ο καιρός ωστόσο φάνηκε να μην είναι πρόθυμος να συνεργαστεί και πολλές από τις προγραμματισμένες εξορμήσεις αναβλήθηκαν. Ο κόσμος μπορεί να έμεινε στην πόλη άλλα όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στη Τεχνόπολη κατάφεραν να ταξιδέψουν μέσω της μουσικής.

Με ξεναγούς τους Social Waste, σχεδόν τρεις χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από το Γκάζι για τη θάλασσα του Χικμέτ, έκαναν μια στάση στους πίνακες του Ριβέρα, άκουσαν ποιήματα του Λόρκα και αφέθηκαν στα λόγια του Γκαλεάνο.

Ο Λεωνίδας έδωσε το σύνθημα για το χιπ χοπ της Μεσογείου και η Τεχνόπολη πήρε φωτιά, από αυτή που ούτε το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να σβήσει (όχι ότι έχει σβήσει και καμία, αλλά λέμε τώρα).

Ο κόσμος εκτελούσε χρέη χορωδίας με τον Γιώργο να μη μπορεί να μπει στο κομμάτι και ο Χρήστος τριγυρνούσε στη σκηνή με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του.

Ο Λεωνίδας έλεγε ιστορίες πίσω από τα κομμάτια και παρουσιάζε την μπάντα, της οποίας την οπισθοφύλακη συμπλήρωναν τρεις καταπληκτικοί μουσικοί, κάνοντας την να μοιάζει με την Εθνική Βραζιλίας του 2002. Στα drums o Lucretia de Manchione, στη λύρα ο Γιάννης Μιχαηλίδης και στο μπάσο ο Στέλιος Μπότσαρης.

Ο Γιώργης αφού εξήγησε πώς φτιάχνεται ένα όργανο από κέλυφος χελώνας (σ.σ no amimals were harmed ανέλαβε δράση και με ένα μαγικό σόλο μας μεταφέρε στη φύση, σε κάποιο πανηγύρι από εκείνα που στερηθήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Το κοινό είχε πλέον ζεσταθεί για τα καλά, τραγουδούσε κάθε στίχο, χόρευε, φιλιόταν και έμοιαζε να εκτονώνεται σαν άγριο ζώο που κουβαλούσε δύο χρόνια αλυσίδες στο λαιμό του.

Οι Social Waste πάντα μισούσαν τα σύνορα και με το ομώνυμο κομμάτι έδωσαν την δική τους απάντηση στη δολοφονία χαρακτήρα του Ιάσονα Αποστολόπουλου που επιχειρείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες και παράλληλα με μπροστάρη τον Γιάννη έδωσαν το σύνθημα ενόψει της 15ης Ιουνίου, όταν και ξεκινάει η δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

«Γι’ αυτό αν ακούσεις πως μας παίζουνε στα Μέγαρα
τότε να ξέρεις θα σημαίνει ότι πέθανα
Κι άμα μας κάνουνε τουριστικό χιτάκι
Θέλω να βγάλεις και να σκίσεις το μπλουζάκι»

Όταν το πάρτυ είχε πια διαλυθεί, ο κόσμος έτρεξε να αγοράσει το μπλουζάκι της μπάντας, το οποίο όταν το φοράς κάνεις την δική σου δήλωση. Προσοχή όμως, γιατί το ύφασμα της προκαλεί αλλεργία σε ρατσιστές και φασίστες.

Οι διαφορές ηλικίας που έβλεπες στον κόσμο μπορεί να άγγιζαν και τα 60 χρόνια αλλά η μουσική αυτής της μπάντας μπορεί να κοιμίσει νεογέννητο παιδί και ο στίχος της να αφυπνίσει έναν άνθρωπο που βρισκόταν σε λήθαργο.

Αρκεί να μπορείς να ακούς.

REVIEWS