Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Pharoah Sanders

Η τζαζ έχασε τον «Φαραώ» της

BREAKING
 

Η τζαζ έχασε τον «Φαραώ» της

Μια από τις πλέον σεβαστές και αναγνωρίσιμες μορφές της παγκόσμιας τζαζ, ο σαξοφωνίστας Pharoah Sanders έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

 

Τη θλιβερή είδηση δημοσιοποίησε η δισκογραφική του, Luaka Bop, στο Twitter, όπου ανέφερε ότι «είμαστε συντετριμμένοι που μοιραζόμαστε την είδηση ότι ο Pharoah Sanders πέθανε ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του στο Λος Άντζελες. Πάντα για για πάντα ο πιο όμορφος άνθρωπος, ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

 

Η καριέρα του -κατά κόσμον Farrell- Sanders είναι συνεδεδεμένη με αυτή του John Coltrane, της μπάντας του οποίου υπήρξε αναντικατάστατο μέλος μέχρι το θάνατο του Coltrane το 1967. Ο Sanders υπήρξε πρωτοπόρος της spiritual jazz, αναμειγνύοντας στοιχεία αφρικανικής και ασιατικής μουσικής και θεωρείται ως ηγετική φυσιογνωμία της avant jazz.

 

Αν και από τη δεκαετία του 1990 οι δισκογραφικές δουλειές του Sanders έγιναν πιο σπάνιες, ο μεγάλος τζαζίστας συνέχισε να δουλεύει, με την τελευταία του ηχογράφηση, το «Promises», σε συνεργασία με τον Sam Shepherd και τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, να κυκλοφορεί το 2021, μετά από πάνω από μια δεκαετία σιωπής, και να γίνεται δεκτή με διθυράμβους.

 

 
Photo: Wikipedia
BREAKING MUSIC