Θοδωρής Βλαχάκης (Magic De Spell): «Είναι μια μουσική, παύλα, ιδεολογία που εκφράζει κάποια πράγματα»

Υπόγεια Ρεύματα - Magic De Spell - Δημήτρης Μητσοτάκης live στο Κύτταρο

BREAKING
 

Υπόγεια Ρεύματα - Magic De Spell - Δημήτρης Μητσοτάκης live στο Κύτταρο

 

Συνέντευξη στον Ηλία Σελιμά

Τρεις μπάντες, τρεις «μεγάλοι» της σκηνής Κύτταρου, τρεις από τους θεμελιωτές της θρυλικής και τόσο επιδραστικής ροκ σκηνής των 90s, ξανά μαζί, στη σκηνή που γεννήθηκε αυτή η ιδέα! Σαν έτοιμοι από καιρό, έρχονται το τελευταίο Σάββατο του Γενάρη,να μας χαρίσουν κλασικές αξέχαστες επιτυχίες, τραγούδια σε «πρώτη μετάδοση», προσωπικές ερμηνείες, ένα ιστορικό Live Happening σε έναν ιστορικό live συναυλιακό χώρο…

Μιλήσαμε με τον Θοδωρή Βλαχάκη (ιδρυτικό μέλος των Magic De Spell) γι αυτό και όχι μόνο…

«Εμείς είμαστε πολύ φίλοι με τα παιδιά, και τα τρία συγκροτήματα μεταξύ τους, και είμαστε φίλοι και την δεκαετία του 90, παρότι τότε γνωριστήκαμε, απλά η κατάσταση τότε τύχαινε να μην συνεργαζόμαστε. Παίζαμε σε φεστιβάλ μαζί, ταξιδέψαμε μαζί έπαιζε ο καθένας τα δικά του και τελείωνε εκεί. Δεν κάναμε αφιερώματα συγκεκριμένα. Αυτό λοιπόν μας έμεινε απωθημένο. Και κάποια στιγμή αν θυμάμαι καλά το 2017 ή 2018 ρίξαμε την ιδέα “Τι θα λέγατε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην ελληνική ροκ των 90ς όλοι εμείς και να συνεργαστούμε πια όλοι εμείς, τα τρία γκρουπ, τρεις φιλικές παρέες, με τον τρόπο που δεν έτυχε να συνεργαστούμε στα 90ς και αυτό μας έμεινε απωθημένο;" Και όπως καταλαβαίνεις συμφωνήσαμε όλοι. Έτσι λοιπόν πήγαμε για να κάνουμε ένα live το οποίο έδειξε ότι είχε μια τεράστια δυναμική. Έγινε και τότε sold out πάρα πολύ γρήγορα».

«Από τότε λοιπόν ενώ είχαμε πει ότι “να βρεθούμε να κάνουμε μία συναυλία” έγιναν πάρα πολλές συναυλίες, καθώς από το 2018 είναι η ενδέκατη φορά που βρισκόμαστε παρ’ όλη την πανδημία. Ολο αυτό σαν σύμπραξη έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από τον κόσμο. Ίσως γιατί ακόμα και οι νεώτεροι βλέπουν σαν μαγική τη δεκαετία του 90, σαν να ‘ταν η εποχή της αθωότητας, της ειλικρίνειας, των συγκροτημάτων, και ξέρεις πάρα πολλοί για να βρουν την αλήθεια τους γυρνάνε πίσω στο παρελθόν, ειδικά νέοι άνθρωποι. Ακόμα και ‘μεις το κάνουμε πολλές φορές».

«Έτσι λοιπόν έχει γίνει πλέον καθεστώς ότι αυτά τα γκρουπ παρουσιάζουν αυτή τη γιορτή κατά καιρούς , και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Κύπρο και σε διάφορα άλλα μέρη. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα πάει τόσο μακριά. Ηταν μία ρομαντική ιδέα που τελικά έγινε».

«Η φετινή συνεύρεση είναι sold out αρκετές ημέρες πριν τη μέρα της συναυλίας και αυτό δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα στις προηγούμενες εμφανίσεις. Ναι μεν ήταν μερικές προηγούμενες συναυλίες sold out, αλλά όχι τόσες ημέρες πριν. Επίσης είναι πάρα πολύ όμορφο, κάτι που δεν κάναμε στη δεκαετία των 90ς, έχουμε καθιερώσει στο τέλος κάθε εμφάνισης των τριών συγκροτημάτων να γίνεται ένα happening. To μόνο που μπορώ να πω γι΄αυτό είναι ότι δεν θα είναι αυτό που κάναμε πέρυσι».

Σε ερώτηση για το που θα κυμανθεί μουσικά αυτή η μουσική σύμπραξη ο Θοδωρής Βλαχάκης είπε: «Το να μείνουμε αυστηρά στη δεκαετία του 90 δεν το κάνουμε ποτέ, και δεν το θέλει κανένα από τα τρία γκρουπ, γιατί θεωρούμε ότι τα τρία γκρουπ είναι τρεις ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι αναπτύσσονται και προχωράνε. Θα βασιστούμε στη δεκαετία του 90 αλλά οπωσδήποτε και κάθε μπάντα θα παίξει τραγούδια που δημιούργησε σε επόμενες δεκαετίες. Απλά όλα τα μεγάλα κομμάτια μας της δεκαετίας του 90 θα είναι εκεί»

Όσο δε για την συνέχεια του είπε: «Θέλουμε αμέσως μετά αυτό το event να πάει Θεσσαλονίκη, και εδώ θα σου πω πως υπάρχουν παιδιά που αγαπούν το ελληνικό ροκ από όλες τις πόλεις της Ελλάδας οι οποίες επικοινωνούν μέσω των social media μαζί μας και θα θέλανε πάρα πολύ αυτό να γίνει στην πόλη τους.Αυτό ξέρεις πολλές φορές δεν είναι εφικτό γιατί παρ’ όλα αυτά όμως κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Η διάθεση υπάρχει και θέλουμε να το κάνουμε, επειδή πάντα πλανάτε και το ερώτημα αν ζει το ελληνικό ροκ. Αυτό το άκουσα για πρώτη φορά τέλος της δεκαετίας του 70 και τρομοκρατήθηκα. Απλά μετά συνήθισα να το ακούω και να μην του δίνω σημασία. Άλλωστε αυτές οι συμπράξεις είναι μια περίτρανη απόδειξη του ότι ζει, είναι πραγματικά πολύ δυνατό, και δεν μπορεί να το καταβάλει ο χρόνος τελικά».

Οσο δε για το μέλλον της ελληνικής ροκ πραγματικότητας ο Θοδωρής είπε: «Υπάρχουν πολλές καλές νέες μπάντες, και ελληνόφωνες αλλά και αγγλόφωνες. Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκουν μπροστά τους ένα τοίχο. Δηλαδή εμείς οι παλαιότερες μπάντες έχουμε το πλεονέκτημα ότι τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε ένα ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης μεγαλύτερο, και ένα ενδιαφέρον από τις δισκογραφικές εταιρείες το οποίο μας άνοιγε μια πόρτα να δοκιμάσουμε την τύχη μας. Στεναχωριέμαι πραγματικά μερικές φορές που ακούω πολύ ωραία νέα γκρουπ και ξέρω ότι θα βρουν μόνο κλειστές πόρτες. Και πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, και εμείς και αυτοί να ανοίξουν κάποιες πόρτες γιατί αν δεν ανοίξουν καταλαβαίνεις πως το πράγμα δεν μπορεί να συντηρείται συνεχώς με το παλιό. Το rock n roll μπορεί να είναι κάτι που έχει τις ρίζες του παλιά, αλλά είναι κάτι που εξερευνά το μέλλον συνεχώς. Εχει αποδειχθεί παγκόσμια αυτό».

Για το αν βλέπει φως στο τούνελ συνέχισε: «Πάντα βλέπω. Παρακολουθώ και σαν ακροατής και σαν οπαδός το Ελληνικό ροκ από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 και ποτέ δεν είδα τον δρόμο στρωμένο με τριαντάφυλλα, αλλά ποτέ δεν το είδα μόνο με αγκάθια. Είναι μια μουσική, παύλα, ιδεολογία που εκφράζει κάποια πράγματα, είναι απαιτητική, χρειάζεται και απαιτητικούς ακροατές παρόλα αυτά δεν είναι πολύ εύκολα τα πράγματα όπως τα πολύ εμπορικά trend τραγούδια που γίνονται. Αλλά πάντα υπάρχει φως».

Και όπως καταλαβαίνετε η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην καταλήξει στους Magic De Spell και τα νέα της μπάντας. «Οι Magic De Spell άλλαξαν τραγουδιστή πριν κάτι λιγότερο από ένα χρόνο. Δηλαδή πέρσι τον Μάιο. Μια μπάντα η οποία έχει 43 χρόνια στον δρόμο, το ιδανικό θα ήταν να είναι πάντα οι ίδιοι, αλλά αυτό είναι δύσκολο. Άλλωστε αλλαγές συμβαίνουν σε όλες τις μπάντες. Αν δεις και στις ξένες αλλά και τις ελληνικές μπάντες πόσα μέλη έχουν αλλάξει θα τρελαθείς. Είχαμε μια πολύ καλή πορεία με τον Γιώργο Λαγγουρέτο σχεδόν δεκαπέντε χρόνια αλλά τα πράγματα κάποια στιγμή φτάσανε σε αυτή τη στιγμή, παρότι παραμένουμε καλοί φίλοι και τώρα. Ο Μιχάλης Σκαράτσης, που είναι ο νέος μας τραγουδιστής, είναι ένας τραγουδιστής έμπειρος της ελληνικής ροκ σκηνής. Επαιζε στους “Εκτός Μάχης” τη δεκαετία του 90, συμμετείχε στα περιβόητα underground albums της εποχής “Διατάραξη Κοινής Ησυχίας” και συνάμα υπήρξε επί σειρά ετών τεχνικός και ηχολήπτης της μπάντας (Magic De Spell) στα live, είμαστε δηλαδή μέσα στην ίδια παρέα, και νομίζω ότι συνεχίζουμε όχι απλά με την ίδια όρεξη αλλά με μεγαλύτερη μπορώ να σου πω. Έχουμε φροντίσει το live μας να έχει τα standards που πρέπει, και ταυτόχρονα προχωρούμε φτιάχνοντας νέα τραγούδια, ευελπιστώντας ότι τα δύο πρώτα από αυτά τα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν μέσα στον Φεβρουάριο, το αργότερο μέχρι αρχές Μαρτίου. Τα δύο τραγούδια αυτά είναι, μία διασκευή κάτι που μας αρέσει πάντα, αλλά θα μου επιτρέψεις να μην στο αποκαλύψω - πραγματικά θεωρώ ότι είναι μεγάλη έκπληξη και το άλλο είναι ένα ολοκαίνουργιο δικό μας κομμάτι. Το νέο τραγούδι θα έχει τον τίτλο “Σκοτώνω λέμε, σημαίνει ζω” σε στίχους δικούς μου, και πιθανότατα θα δώσει και τον τίτλο στο digital single που θα περιέχει τα δύο αυτά τραγούδια. Ζούμε σε μία πολύ σκληρή εποχή, βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας και βλέπουμε και πάρα πολλούς ανθρώπους πια να προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση του “να πατήσω επί πτωμάτων”, να σκοτώσω με κάποιο μεταφορικό ή πραγματικό τρόπο για να αισθάνομαι ότι ζω και πάω μπροστά. Αυτές είναι οι σκληρές κοινωνίες του παρόντος και του μέλλοντος και αυτές θέλουμε να περιγράψουμε με αυτό το τραγούδι»

Οσο για τα άμεσα σχέδια των Magic De Spell μέχρι και τον Μάρτιο θα έχουν κάποιες επιπλέον εμφανίσεις στην Αθήνα.

Λεπτομέρειες για το live ΕΔΩ

 

 

BREAKING MUSIC