Πέθανε ο Barrett Strong, τραγουδιστής του «Money» και τραγουδοποιός της Motown

Στα 81 του χρόνια.

BREAKING
 

Στα 81 του χρόνια.

Του Ηλία Σελιμά

Ο Barrett Strong, ο οποίος σημείωσε επιτυχία με το "Money (That's What I Want)" του 1959 και συνέχισε να γράφει πολλά ακόμη κλασικά τραγούδια της Motown για άλλους καλλιτέχνες, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

"Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Barrett Strong, ενός από τους πρώτους μου καλλιτέχνες και του ανθρώπου που τραγούδησε την πρώτη μου μεγάλη επιτυχία "Money (That's What I Want)" το 1959", ανέφερε εν μέρει μέσω ανακοίνωσης ο ιδρυτής της Motown Berry Gordy Jr. "Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο Barrett είναι ένα αυθεντικό μέλος της οικογένειας Motown και θα λείψει σε όλους μας".

Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1941, και η οικογένειά του μετακόμισε στο Ντιτρόιτ όταν ήταν παιδί. Μεγάλωσε στη Motor City, τραγουδώντας στο γκόσπελ γκρουπ της εκκλησίας του και τελικά έγινε φίλος με μελλοντικούς αστέρες όπως ο Jackie Wilson και ο Sam Cooke. Ο Wilson ήταν αυτός που σύστησε τον Gordy στον Strong το 1957 και οι δύο άνδρες άρχισαν σύντομα να συνεργάζονται. Δύο χρόνια αργότερα, θα ηχογραφούσαν την πρώτη επιτυχία για τη Motown. Το "Money (That's What I Want)" προέκυψε απροσδόκητα, καθώς ο Strong και ο Gordy αυτοσχεδίαζαν ιδέες για τραγούδια. Ο Στρονγκ, ανατρέχοντας στο "What'd I Say?" του Ρέι Τσαρλς, σκέφτηκε το χαρακτηριστικό μέρος του πιάνου του τραγουδιού.

"Έπαιζα, και τότε εμφανίστηκε αυτό το μικρό πράγμα και όλοι είπαν: "Τι ήταν αυτό;!"", θυμάται δεκαετίες αργότερα στη Morning Sun. "Είπαν, 'Ας γράψουμε μερικούς στίχους', και είχαμε ένα τραγούδι".

Το "Money (That's What I Want)" κυκλοφόρησε αρχικά τον Αύγουστο του 1959 και έφτασε στο Νο. 2 του R&B chart και στο Νο. 23 του Billboard Hot 100. Θα διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, οι Kingsmen, οι Rolling Stones, ο Jerry Lee Lewis και οι Led Zeppelin. Το τραγούδι θα αποδεικνυόταν η μοναδική επιτυχία της δισκογραφικής καριέρας του Strong ως lead artist, ωστόσο βοήθησε στη δημιουργία πολλών ακόμη επιτυχημένων μελωδιών για άλλα συγκροτήματα.

Δουλεύοντας ως συνθέτης για τη Motown, συχνά δίπλα στον παραγωγό Norman Whitfield, ο Strong βοήθησε να δημιουργηθούν διαχρονικά κομμάτια όπως το "War" του Edwin Starr, το "Smiling Faces Sometimes" των Undisputed Truth και το "I Heard It Through the Grapevine", το οποίο ηχογραφήθηκε τόσο από τον Marvin Gaye όσο και από τους Gladys Knight & the Pips.

Ο Strong ήταν επίσης πίσω από αρκετές επιτυχίες των Temptations, όπως τα "I Wish It Would Rain", "Just My Imagination", "Cloud Nine", "Psychedelic Shack" και "Papa Was a Rolling Stone", το τελευταίο από τα οποία χάρισε στον Strong ένα βραβείο Grammy. Το 1972, ο Strong εγκατέλειψε τη Motown. Θα υπογράψει με την Epic Records και αργότερα με την Capitol, αλλά το υλικό του και με τις δύο αυτές εταιρείες ωχριά μπροστά στην επιτυχία της προηγούμενης εταιρείας του.

Το 2004, ο Strong εισήχθη στο Hall of Fame των τραγουδοποιών. Αργότερα στη ζωή του, θα αναπολούσε τα χρόνια της Motown με αγάπη. "Ήταν μια υπέροχη εποχή", θυμήθηκε το 2016. "Ήμασταν απλά παιδιά και το κάναμε για τη διασκέδαση, όχι για τα χρήματα. Μας άρεσε να είμαστε στο στούντιο όλη μέρα και να δουλεύουμε. Σήμερα οι άνθρωποι θέλουν πρώτα τα χρήματα, κάτι που μπορώ να καταλάβω. Αλλά εμείς βάζαμε πρώτα το προϊόν και σκεφτόμασταν ότι αν δουλεύαμε σκληρά θα πληρωνόμασταν. Ήταν απλά μια εποχή".

BREAKING MUSIC