Οι Yes μοιράζονται το 1ο κομμάτι από το νέο τους άλμπουμ, «Mirror To the Sky»

Είναι η συνέχεια του The Quest του 2021.

BREAKING
 

Είναι η συνέχεια του The Quest του 2021.

Του Ηλία Σελιμά

Το νέο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου 2023, μέσω της InsideOutMusic/Sony Music. Θα είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, όλες με artwork από τον παλιό καλλιτέχνη και συνεργάτη των Yes, Roger Dean.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό άλμπουμ για το συγκρότημα», λέει ο Steve Howe, μακροβιότερο μέλος των Yes, lead κιθαρίστας και παραγωγός του άλμπουμ. «Διατηρήσαμε τη συνέχεια στην προσέγγιση που καθιερώσαμε στο The Quest, αλλά δεν επαναλάβαμε τους εαυτούς μας. Αυτό ήταν το κύριο μέλημα. Όπως έκαναν οι Yes τη δεκαετία του '70 από το ένα άλμπουμ στο άλλο, μεγαλώνουμε και προχωράμε μπροστά. Στα μεταγενέστερα χρόνια, οι Yes συχνά ξεκινούσαν αλλά μετά δεν έκαναν το επόμενο βήμα. Αυτό το άλμπουμ είναι ενδεικτικό ότι μεγαλώνουμε και χτίζουμε ξανά».

Το The Quest ήταν το πρώτο νέο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος μετά από επτά χρόνια.

Μαζί με τον Howe στην τωρινή σύνθεση των Yes είναι οι Geoff Downes, Jon Davison, Billy Sherwood και Jay Schellen. Ο Schellen, ο οποίος περιοδεύει με το συγκρότημα από το 2016, επιλέχθηκε για να αναλάβει το ρόλο του μέντορα και φίλου του Alan White όταν ο White απεβίωσε το 2022.

Jon Davison: «Είναι υπέροχο πράγμα να το παρακολουθείς και να συμμετέχεις σε αυτό. Πιστεύω ότι αυτό αντανακλάται έντονα στη μουσική και στη δημιουργική συνεισφορά που ο καθένας είναι πρόθυμος να εφαρμόσει, όχι προς όφελος του ατόμου, αλλά για το ευρύτερο σύνολο που είναι οι Yes».

«Υπήρχε πολύ υλικό, επειδή η μπάντα δεν είχε κάνει τίποτα στο στούντιο για πολύ καιρό. Οι ιδέες ήταν άφθονες», λέει ο μπασίστας Billy Sherwood. «Ο ρυθμός ήταν γρήγορος. Μόλις τελειώσαμε με το The Quest και είχε βγει η μίξη, κάναμε μερικά μικρά διαλείμματα εκεί για να πάρουμε ανάσα. Αλλά εξακολουθούσε να ρέει η μουσική στο loop. Απλά την δουλεύαμε συνεχώς και την επεξεργαζόμασταν. Καθώς ήμασταν όλοι στο σπίτι και σε αυτή τη λειτουργία, τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται αρκετά γρήγορα. Απλά πήγαμε από το ένα άλμπουμ στο άλλο χωρίς να ανακοινώσουμε, "ε, δουλεύουμε σε ένα δεύτερο δίσκο αυτή τη στιγμή". Απλά συνεχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στο υλικό. Προέκυψε αρκετά φυσικά, και στη συνέχεια το βελτιώσαμε καθώς προχωρούσε η διαδικασία».

 

BREAKING MUSIC