Ακούστε μια σπάνια πρώιμη μίξη του τραγουδιού «Letter to Hermoine» του David Bowie

Ενας ερωτευμένος Bowie

BREAKING
 

Ενας ερωτευμένος Bowie

Του Ηλία Σελιμά

Παρόλο που ο David Bowie ήταν γνωστός για τις πολλές περσόνες του και τον πειραματισμό με διαφορετικές ταυτότητες, από τον Aladdin Sane μέχρι τον Thin White Duke, το έργο του παρέμενε πάντα άρρηκτα προσωπικό. Όταν ο Bowie φόρεσε κοστούμια και μακιγιάζ για να γίνει το πρώτο του alter ego Ziggy Stardust, αναδείχθηκε σε είδωλο του glam rock, επιτυγχάνοντας την επιτυχία που κυνηγούσε τόσα χρόνια.

Πριν από αυτό, ο Bowie είχε βρει ανάμεικτη υποδοχή στο έργο του, λαμβάνοντας συχνά τον έπαινο των κριτικών αλλά χαμηλές εμπορικές πωλήσεις. Το ομώνυμο πρώτο του άλμπουμ αποτέλεσε στόχο κριτικής και απέτυχε να συμπυκνώσει το δημιουργικό δυναμικό του καλλιτέχνη. Ο μουσικός μοιράστηκε στο βιβλίο του Nicholas Pegg The Complete David Bowie: Μουσικά, είναι αρκετά παράξενο. Δεν ξέρω πού βρισκόμουν. Φαινόταν να έχει τις ρίζες του παντού, στο ροκ και στο βαριετέ και στο μιούζικ χολ. Δεν ήξερα αν ήμουν ο Max Miller ή ο Elvis Presley».

Κατά την ηχογράφηση του επόμενου άλμπουμ του, που επίσης ονομαζόταν David Bowie, άρχισε να ενσωματώνει τα θέματα για τα οποία έγινε αργότερα γνωστός, όπως η επινόηση ενός χαρακτήρα (Major Tom) και το διάστημα, που αποτυπώθηκε στο τραγούδι "Space Oddity". Ο δίσκος δίχασε τους κριτικούς, αν και θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο αδύναμες παραγωγές του Bowie.

Λίγες ημέρες μετά την ηχογράφηση του 'Space Oddity', ο Bowie ηχογράφησε τρία ακόμη κομμάτια, τα 'Janine', 'An Occasional Dream' και 'Letter to Hermione', με τα δύο τελευταία να αναφέρονται άμεσα σε μια πρώην κοπέλα του με την οποία ήταν ακόμα ερωτευμένος, την Hermione Farthingale. Συζητώντας για το "Letter to Hermione", ο μουσικός εξήγησε στο Disc and Music Echo: «Κάποτε έγραψα ένα γράμμα που δεν έστειλα ποτέ στην Hermione, η οποία ήταν χορεύτρια στην εταιρεία Lindsay Kemp. Σκέφτηκα να το ηχογραφήσω αντί γι' αυτό και να της στείλω τον δίσκο. Νομίζω ότι τώρα βρίσκεται στο Greenwich Village».

Ο Bowie είπε επίσης στον George Tremlett για το In David Bowie: David Bowie: Living on the Brink: «Αυτό είμαι εγώ σε μελαγχολική ή ρομαντική διάθεση. Της είχα γράψει ένα γράμμα και μετά αποφάσισα να μην το ταχυδρομήσω. Το "Letter to Hermoine " είναι αυτό που θα ήθελα να είχα γράψει. Ήμουν ερωτευμένος μαζί της και μου πήρε μήνες να το ξεπεράσω. Με εγκατέλειψε, και υποθέτω ότι αυτό ήταν που πόνεσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό το αίσθημα της απόρριψης».

Το ζευγάρι γνωρίστηκε όταν εμφανίστηκαν και οι δύο στο The Pistol Shot μαζί με τον Kemp, με τον Bowie να συνοδεύει την Farthingale στο μετρό του Λονδίνου μετά.

Η Farthingale μάλιστα απάντησε στα τραγούδια, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι ο David εκφράζεται υπέροχα. Αλλά δεν μου τα παρέδωσαν, δεν υπήρχε καμία υστεροβουλία. Προφανώς, χτυπούν στην καρδιά. Είναι υπέροχα, υπέροχα ερωτικά τραγούδια, για όποιον κι αν είναι... Για μένα, αυτός είναι ακριβώς ο David που ξέρω. Ο οποίος ήταν πολύ προσωπικός. Δεν ήταν έργα μυθοπλασίας, ήταν απλώς τραγούδια από καρδιάς».

Ακούστε ένα πρώιμο demo του τραγουδιού, που προέρχεται από το boxset Conversation Piece του 2019.

 

BREAKING MUSIC