Ο Tom Leadon, συνιδρυτής των MUDCRUTCH, πέθανε στα 70 του χρόνια

Του πρώτου συγκροτήματος του Tom Petty.

BREAKING
 

Του πρώτου συγκροτήματος του Tom Petty.

Του Ηλία Σελιμά

«Με μεγάλη θλίψη, αλλά με βαθιά αγάπη και ευγνωμοσύνη για τη ζωή του, η οικογένεια του Tom Leadon ... ανακοινώνει τον θάνατό του στις 22 Μαρτίου 2023, ειρηνικά από φυσικά αίτια», έγραψε ο αδελφός του, Mark Leadon, στο Facebook.

«Ο Tom Leadon ήταν ο αδελφός της κιθαριστικής μου ψυχής, περνούσαμε αμέτρητες ώρες παίζοντας ακουστικές κιθάρες και διδάσκοντας ο ένας στον άλλον πράγματα», έγραψε στο Twitter ο κιθαρίστας των Heartbreakers και συνιδρυτής των Mudcrutch, Mike Campbell. «Μια πιο ευγενική ψυχή δεν περπάτησε ποτέ στη γη. Θα μου λείπει πάντα το πνεύμα και η γενναιοδωρία του. Κοιμήσου ειρηνικά, παλιόφιλε».

Ο Leadon γεννήθηκε στο Rosemount, Minn, αλλά η οικογένειά του μετακόμισε στο San Diego όταν ήταν τεσσάρων. Μετακόμισαν ξανά το 1964 στο Gainesville, Fla., τη γενέτειρα του Petty.

Εκεί ο Leadon γνώρισε τον Petty στο τοπικό συγκρότημα Epics. «Με γοήτευε ο Petty, πάντα με γοήτευε, πίστευα ότι ήταν πολύ διασκεδαστικός και πολύ ταλαντούχος με τον δικό του τρόπο», είπε αργότερα ο Leadon. «Άρχισα να κάνω παρέα με τους Epics και δούλευα τα φώτα γι' αυτούς, και μετά από μερικούς μήνες μου ζήτησαν να γίνω μέλος, και ο Tom μου είπε αργότερα ότι πίεζε γι' αυτό. Ένιωθε ότι χρειαζόταν έναν καλό μουσικό, κάποιον που να μπορεί πραγματικά να παίξει κιθάρα, και εγώ ήμουν μόλις 14 ετών».

Οι Epics μετατράπηκαν τελικά σε Mudcrutch με τους Leadon και Campbell στην κιθάρα, τον Petty στο μπάσο, τον ντράμερ Randall Marsh και τον τραγουδιστή Jim Lenehan. Αυτή η σύνθεση κυκλοφόρησε ένα single σε τοπική διανομή, το "Up In Mississippi", με B-side το "Cause Is Understood" το 1971. Ο Leadon εγκατέλειψε το συγκρότημα ένα χρόνο αργότερα, το 1972, και κατευθύνθηκε στην Καλιφόρνια, όπου ο μεγαλύτερος αδελφός του, Bernie, πρώην μέλος των Flying Burrito Brothers, είχε σχηματίσει τους Eagles.

Ο Tom Leadon έπαιξε επίσης για μικρό χρονικό διάστημα με τη Linda Ronstadt- το 1975, οι Eagles συμπεριέλαβαν ένα από τα τραγούδια του Leadon, το "Hollywood Waltz", στο One of These Nights. «Βοήθησε πολύ και ήταν μια πραγματική εκπαίδευση στη μουσική βιομηχανία», δήλωσε αργότερα ο Leadon. «Έμαθα για τις εκδόσεις και πώς οι άνθρωποι μπορούν να κλέψουν την δουλειά σου, και δεν πήρα όλα τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα έπαιρνα, αλλά πήρα πολλά από αυτά. Είμαι ευγνώμων στον αδελφό μου γι' αυτό».

Το 1976, ο Leadon εντάχθηκε στο συγκρότημα Silver, το τραγούδι του οποίου "Wham Bam" έγινε Top 20 hit και ενέπνευσε τον Petty να μετακινήσει το τελευταίο του συγκρότημα, τους Heartbreakers, προς τη δυτική ακτή. «Αυτό το έκανε», δήλωσε ο Petty στο βιβλίο Conversations With Tom Petty του 2005. «Εντάξει, πάμε στην Καλιφόρνια. Έτσι έχουν τα πράγματα. Θα πάμε στο Λος Άντζελες».

Το 2007, οι Mudcrutch επανενώθηκαν και ηχογράφησαν δύο άλμπουμ, το Mudcrutch (2008) και το Mudcrutch 2 (2016), τα οποία μπήκαν και τα δύο στο Top 10. «Ξοδέψαμε περισσότερο χρόνο για να βρούμε ήχους αυτή τη φορά, και νομίζω ότι θα το ακούσετε αυτό», δήλωσε ο Leadon το 2016 για το δεύτερο LP. «Την πρώτη φορά, ό,τι είχαμε βάλει στην πρίζα, αυτό ήταν λίγο πολύ αυτό που έπαιρνες. Υπήρχε μια ομορφιά σε αυτό. Ωστόσο, αυτή τη φορά πήραμε λίγο περισσότερο χρόνο με το 'Τι ενισχυτή θα χρησιμοποιήσουμε; Ποια κιθάρα; Τι εφέ θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και πώς να οργανώσουμε τα μέρη με τον σωστό τρόπο».

Ο Leadon ήταν επίσης δάσκαλος κιθάρας στο Νάσβιλ και εμφανιζόταν με το συγκρότημά του, τους Bayjacks. Το 2017, λίγο μετά τον θάνατο του Petty, ο Leadon έγραψε και κυκλοφόρησε ένα αφιέρωμα στον πρώην συμπαίκτη του με τίτλο "My Best Old Friend". Ο Leadon εμφανίστηκε στο Tom Petty Weekend του 2022, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Gainesville.

«Μεγαλώσαμε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά στο Γκέινσβιλ υπήρχε μεγαλύτερη μουσική σκηνή», είχε πει κάποτε ο Leadon. «Ήταν μια πλούσια κουλτούρα για τη μουσική. Εκείνη την εποχή δεν το είχα συνειδητοποιήσει τόσο πολύ ... αλλά το Gainesville ήταν ένα πραγματικά ξεχωριστό μέρος για να είσαι καλλιτέχνης».

«Ο Τομ είχε μια φιλική και εξωστρεφή προσωπικότητα και οξύ πνεύμα», σημείωσε ο αδελφός του Μαρκ στο Facebook. «Ήταν σπουδαίος και πολύ αστείος αφηγητής ιστοριών. Ο Τομ αγαπούσε την οικογένειά του, τους στενούς του φίλους και όλους τους οπαδούς των Mudcrutch, Tom Petty και Bayjacks. Του άρεσε να συναντά και να μιλάει με όλους σας. Σας ευχαριστούμε που βοηθήσατε να γίνουν τα τελευταία του χρόνια υπέροχα. Ήταν πολύ αγαπητός και θα μας λείψει πολύ».

BREAKING MUSIC