Οι Faces αποτελούν το θέμα ενός νέου βιβλίου

Εν μέσω συζητήσεων για επανένωση του συγκροτήματος.

BREAKING
 

Εν μέσω συζητήσεων για επανένωση του συγκροτήματος.

Του Ηλία Σελιμά

Οι θρύλοι της ροκ της δεκαετίας του 1970, οι Faces, θα αποτελέσουν το αντικείμενο ενός νέου βιβλίου, με τίτλο Tell Everyone - A People's History of the Faces, το οποίο αφηγείται την ιστορία τους μέσα από τα λεγόμενα περισσότερων από 500 οπαδών τους. Ο τίτλος, γραμμένος και συγκεντρωμένος από τον μουσικό συγγραφέα Richard Houghton, κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου 2023, μέσω της Spenwood Books.

Σχηματίστηκαν το 1969 από τις στάχτες του Jeff Beck Group και των Small Faces, ο Rod Stewart και ο Ronnie Wood μαζί με τον μπασίστα Ronnie Lane, τον πληκτρά Ian McLagan και τον ντράμερ Kenney Jones έδωσαν πάνω από 500 συναυλίες παγκοσμίως ως Faces πριν διαλυθούν το 1975. Έγινε γνωστό από τον Jones ότι τα εναπομείναντα μέλη - Stewart, Wood και Jones - δούλευαν πάνω σε νέες ηχογραφήσεις και μια πιθανή περιοδεία. Σε μια συνέντευξη του 2021, ο ντράμερ δήλωσε ότι το τρίο είχε ηχογραφήσει 14 τραγούδια, περιγράφοντάς τα ως "ένα μείγμα από πράγματα που δεν είχαμε κυκλοφορήσει ποτέ και τα οποία αξίζει να κυκλοφορήσουν και... μερικά νέα πράγματα που είναι πραγματικά υπέροχα". Το 2022, ο Jones είπε: "Ο Ronnie και εγώ δουλεύουμε μαζί πολλά από τα παλιά πράγματα και έχουμε ξαναηχογραφήσει μερικά από αυτά τα τραγούδια με μια πιο μοντέρνα αίσθηση. Τα νέα τραγούδια προχωρούν επίσης. Πηγαίνουμε σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση". Εκείνη την εποχή, γινόταν λόγος ακόμα και για κλείσιμο ημερομηνιών σε αρένα στο O2 του Λονδίνου και στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

"Οι Faces είναι ένα από εκείνα τα συγκροτήματα των οποίων η φήμη ως live act έχει αυξηθεί όσο περνούν τα χρόνια", λέει ο Houghton. "Οι λέξεις 'η καλύτερη συναυλία που είδα ποτέ' εμφανίζονται ξανά και ξανά στις αφηγήσεις αυτού του βιβλίου, επειδή για τους οπαδούς της ροκ μιας συγκεκριμένης ηλικίας απλά δεν υπήρχε κανείς καλύτερος από τους Faces".

Από την ανακοίνωση του εκδότη: Οι θρυλικές τους εμφανίσεις τους οδήγησαν στο να αναγνωριστούν ως ένα από τα κορυφαία live της εποχής, συναγωνιζόμενοι τους Led Zeppelin και τους Rolling Stones ως πόλος έλξης εισιτηρίων. Ο DJ του BBC, John Peel, ήταν από νωρίς υπέρμαχος του συγκροτήματος και ανέδειξε μια συναυλία των Faces στο Sunderland Locarno το 1973 ως την αγαπημένη του συναυλία.

Η μεγαλύτερη επιτυχία των Faces ήταν ένα Top Ten single, το "Stay With Me", αλλά η παράλληλη καριέρα του Rod Stewart ως σόλο καλλιτέχνης της Mercury Records -όπου συχνά συμμετείχε στο συγκρότημα των Faces- ανέκοψε τις ομαδικές τους στούντιο προσπάθειες. Το single "Maggie May" του 1971 και το άλμπουμ του, Every Picture Tells a Story, βρέθηκαν ταυτόχρονα στην κορυφή των βρετανικών και αμερικανικών charts, στέλνοντας τη σόλο καριέρα του σε υψηλή τροχιά. Ωστόσο, με τον Lane να αισθάνεται ότι η σύνθεση των τραγουδιών του αγνοείται και τον Wood να είναι "δανεικός" στους Rolling Stones, οι εντάσεις του συγκροτήματος διέλυσε τελικά τους Faces. Το συγκρότημα μπήκε στο Rock & Roll Hall of fame το 2012.

Το Tell Everyone - A People's History of the Faces συγκεντρώνει πάνω από 500 αδημοσίευτες στο παρελθόν μαρτυρίες από ζωντανές συναυλίες των Faces από όλο τον κόσμο. Γεμάτη με εικόνες οπαδών, αυτή είναι η ιστορία ενός από τα πιο αγαπημένα και πολυθρύλητα συγκροτήματα της ροκ, όπως δεν έχει ειπωθεί ποτέ πριν.

BREAKING MUSIC