Ο Tom Morello μιλάει για την περιοδεία επανένωσης των Rage Against the Machine

Το μέλλον της μπάντας και οι τιμές των εισιτηρίων

BREAKING
 

Το μέλλον της μπάντας και οι τιμές των εισιτηρίων

Του Ηλία Σελιμά

Τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη δεύτερη στάση της παγκόσμιας περιοδείας τους στο Σικάγο, ο frontman των Rage Against the Machine, Zack de la Rocha, έκοψε τον αριστερό αχίλλειο τένοντα. Συνέχισε να παλεύει για 17 συναυλίες, πραγματοποιώντας εμφανίσεις καθισμένος σε μια βαλίτσα πτήσης -συμπεριλαμβανομένης μιας τριήμερης εμφάνισης στο Madison Square Garden- αλλά παρέλειψαν το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας και μέχρι τον Οκτώβριο το συγκρότημα είχε ακυρώσει όλες τις εναπομείνασες ημερομηνίες, 38 συνολικά. Οι συναυλίες δεν έχουν ακόμη επαναπρογραμματιστεί. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Rolling Stone, ο κιθαρίστας Tom Morello προβληματίστηκε για την κουτσουρεμένη περιοδεία, την πιθανότητα επαναπρογραμματισμού των χαμένων ημερομηνιών και την πρόσφατη υποψηφιότητά τους για το Rock and Roll Hall of Fame.

«Ο Zack το άντεξε εκείνο το βράδυ», δήλωσε ο Morello. «Και για τις επόμενες 17 συναυλίες, ήταν πιο συναρπαστικός ως frontman καθισμένος σε ένα κουτί στη μέση της σκηνής από το 99 τοις εκατό των frontmen στην ιστορία όλων των εποχών». Προσπάθησε επίσης να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιες προφυλάξεις COVID-19 επιβάλλονταν στις συναυλίες («κανένας οπαδός σε καμία συναυλία στην ιστορία των Rage Against the Machine δεν είχε ποτέ την απαίτηση εμβολιασμού για να βρίσκεται στην αίθουσα. Ποτέ») και τη χρήση της αμφιλεγόμενης δυναμικής τιμολόγησης της Ticketmaster.

Ο Morello εξήγησε ότι με εξαίρεση «περίπου πέντε με δέκα τοις εκατό», κάθε άλλο εισιτήριο που πωλούνταν στις συναυλίες τους κόστιζε 125 δολάρια. Οι εξαιρέσεις υπόκεινται στη δυναμική τιμολόγηση, η οποία προσαρμόζει τις τιμές των εισιτηρίων στις πιο περιζήτητες θέσεις με βάση τη ζήτηση. Η πρακτική αυτή προκάλεσε πρόσφατα αναστάτωση στους θαυμαστές του Μπρους Σπρίνγκστιν, στις τελευταίες συναυλίες του οποίου η ονομαστική αξία των εισιτηρίων έφτασε τα 4.000 δολάρια. Ο Morello λέει ότι κάθε δεκάρα που συγκεντρώθηκε πάνω από 125 δολάρια πήγε σε φιλανθρωπικό σκοπό. «Στη Νέα Υόρκη συγκεντρώσαμε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για φιλανθρωπικές οργανώσεις ακτιβιστών», δήλωσε. «Συνολικά συγκεντρώθηκαν περίπου έξι ή επτά εκατομμύρια σε αυτή την περιοδεία, με μια τακτική που ουσιαστικά ήταν μια τακτική Ρομπέν των Δασών».

Όταν τον πίεσαν για λεπτομέρειες σχετικά με το πότε οι Rage Against the Machine θα μπορούσαν να εμφανιστούν ξανά, ή αν είναι καν ακόμα συγκρότημα, ο Morello υποχώρησε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει.

«Οι Rage Against the Machine είναι σαν το δαχτυλίδι στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», είπε. «Οδηγεί τους ανθρώπους στην τρέλα. Τρελαίνει τους δημοσιογράφους. Τρελαίνει τους ανθρώπους της δισκογραφικής βιομηχανίας. Το θέλουν. Θέλουν αυτό το πράγμα, και τρελαίνονται. Αν υπάρχουν συναυλίες των Rage, αν δεν υπάρχουν συναυλίες των Rage, θα ακούσετε από το συγκρότημα. Δεν ξέρω. Όταν υπάρξουν νέα, θα προέλθουν από μια συλλογική δήλωση της μπάντας».

Οι Rage Against the Machine είναι μεταξύ της τρέχουσας κατηγορίας υποψηφίων για την τάξη του 2023 στο Rock and Roll Hall of Fame. Είναι η πέμπτη φορά που το συγκρότημα είναι υποψήφιο. Ο οργανισμός δέχτηκε πρόσφατα πυρά από την Courtney Love, η οποία επέκρινε το «σεξιστικό Gatekeeping» του Rock Hall σε άρθρο της στον Guardian. Ο Morello δήλωσε ότι θα παραστεί αν το συγκρότημα εισαχθεί, αλλά απέφυγε να κάνει εικασίες γιατί έχουν αποκλειστεί τέσσερις φορές.

«Ξέρω ότι υπάρχει ένα περίεργο μείγμα ανθρώπων που ψηφίζουν», είπε. «Είναι άνθρωποι που είναι ήδη μέσα. Υπάρχει ένα ηλικιακό στοιχείο. Υπάρχει και μια τάση προς το mainstream. Νομίζω ότι ο Willie Nelson αξίζει να είναι στο Rock and Roll Hall of Fame, όπως και καλλιτέχνες από διάφορα είδη. Αν είδατε κάποια από τις συναυλίες των Rage Against the Machine το περασμένο καλοκαίρι, δύσκολα θα μπορούσατε να βρείτε κάποιο επιχείρημα εναντίον μας».

Ο Morello προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή για τις επερχόμενες συναυλίες με το συγκρότημά του, την Freedom Fighters Orchestra. Πέρυσι συμμετείχε στην αναβίωση των MC5 του Wayne Kramer σε ένα νέο τραγούδι με τίτλο "Heavy Lifting".

BREAKING MUSIC