Έφυγε ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, Ryuichi Sakamoto

Μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο

BREAKING
 

Μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιαπωνικής – και όχι μόνο – μουσικής, ο Ryuichi Sakamoto, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, μετά από μακρά και άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ο επίσημος λογαριασμός του Sakamoto στο Twitter ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι ο συνθέτης, μουσικός και ηθοποιός πέθανε στις 28 Μαρτίου.
 
 
 
 
Ο Sakamoto, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό χάρη στην ερμηνεία του – δίπλα στον David Bowie – στην ταινία «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς», του Oshima Nagisha, ήταν ήδη ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους μουσικούς στη χώρα του, χάρη στο συγκρότημά του, Yellow Magic Orchestra, μια πρωτοποριακή μπάντα που πειραματίστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με διάφορες φόρμες της ηλεκτρονικής μουσικής.

Με τους YMO (Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi), ο Sakamoto είχε σειρά επιτυχιών στην Ιαπωνία (και όχι μόνο), συνδυάζοντας την ηλεκτρονική pop με διάφορα άλλα μουσικά ήδη (ambient, techno, dance, κ.λπ. (το τραγούδι «Technopolis» του 1979 θεωρείται από τους «πρόδρομους» της techno), ωστόσο η δημοφιλία έμοιαζε να τον ενοχλεί, καθώς είχε δηλώσει ότι «περπατούσα στο δρόμο και με έδειχνε ο κόσμος. Το σιχαινόμουν».
 
Το 1987 ο Sakamoto, μαζί με τον David Byrne και τον Cong Su, κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης για τον επικό «Τελευταίο Αυτοκράτορα» του Bernardo Bertolucci. Mε τον Ιταλό μαέστρο του σελιλόιντ συνεργάστηκε ξανά στον «Μικρό Βούδα», ενώ έγραψε μουσική για τα «Snake Eyes» και «Femme Fatale» του Brian de Palma, το «Wild Palms» του Oliver Stone, τα «Ψηλά Τακούνια» του Pedro Almodóvar, κ.ά.
 
 Ο κατάλογος των καλλιτεχνών με τους οποίους ο Sakamoto συνεργάστηκε μοιάζει ένα who-is-who της καλής μουσικής: Iggy Pop, Robert Wyatt, Laurie Anderson, David Sylvian, Brian Wilson. Robbie Robertson και πολλούς άλλους. Ιδιοσυγκρατικός καλλιτέχνης, ο Sakamoto κατάφερε να συνδυάσει την ποπ αισθητική με την παραδοσιακή μουσική και τον πειραματισμό, αφήνοντας ένα σημαντικό έργο ως παρακαταθήκη της σπουδαίας προσωπικότητάς του και της μουσικής ευφυίας του.

 Photo: Wikipedia
BREAKING MUSIC