Πέθανε ο Seymour Stein, το στέλεχος της δισκογραφίας που «έκλεισε» τους Ramones και τη Madonna

Στα 80 του χρόνια

BREAKING
 

Στα 80 του χρόνια

Του Ηλία Σελιμά

Ο Seymour Stein, το στέλεχος της δισκογραφίας που συνίδρυσε τη Sire Records και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Warner Bros. Records, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο Stein πήρε την πρώτη του γεύση από τη μουσική βιομηχανία όταν ήταν ακόμα στο λύκειο. Ο επίδοξος επιχειρηματίας εργάστηκε για το περιοδικό Billboard και αργότερα για την King Records, όταν ήταν ακόμα έφηβος.

Το 1966, ο Stein και ο παραγωγός δίσκων Richard Gottehrer συνίδρυσαν τη Sire Productions, η οποία εξελίχθηκε στη Sire Records. Η εταιρεία έγινε γνωστή με το να υποστηρίζει μη δοκιμασμένα, underground συγκροτήματα. Οι Ramones έκλεισαν το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο όταν υπέγραψαν στη Sire το 1975. Στα επόμενα 13 χρόνια, το θρυλικό punk συγκρότημα κυκλοφόρησε 11 στούντιο άλμπουμ με την εταιρεία, καταλήγοντας με το Brain Drain του 1989.

Οι Talking Heads ήταν ένα άλλο αξιοσημείωτο σχήμα της Sire. Το συγκρότημα υπό την ηγεσία του David Byrne υπέγραψε το 1976 και κυκλοφόρησε τα πρώτα πέντε άλμπουμ του με την εταιρεία.

Η επιτυχία της Sire με αυτούς και άλλους καλλιτέχνες οδήγησε σε συμφωνία διανομής με τη Warner Bros. το 1977. Σύντομα ο Stein θα στρέψει την προσοχή του στα βρετανικά συγκροτήματα, υπογράφοντας στη Sire τους Depeche Mode, τους Smiths και τους Echo and the Bunnymen (μεταξύ άλλων).

«Αυτό που με ελκύει σε ένα συγκρότημα είναι η μουσική τους, τα τραγούδια τους», εξήγησε ο Stein στον Guardian το 2018. «Δεν ψάχνω για το πόσο καλοί είναι με τη μουσικότητά τους. Αυτό σίγουρα θα βελτιωθεί και μπορεί να βελτιωθεί. Δεν έχω κυνηγήσει ποτέ ένα μεγάλο συγκρότημα- είναι όλα τα νέα συγκροτήματα που κυνηγάω. Πρέπει να δεις τι υπάρχει στα τραγούδια. Η μουσικότητα μπορεί πάντα να βελτιώνεται, αλλά τουλάχιστον ένα μικρόβιο της τραγουδοποιίας πρέπει να υπάρχει από την αρχή».

Ο Stein ήταν αυτός που είδε κάτι στη Madonna, υπογράφοντάς την αρχικά για τρία singles με option για ένα άλμπουμ το 1982. «Ήταν μια μελέτη», παραδέχτηκε. «Μπορούσα να δω πόσο φιλόδοξη ήταν. Πόσο δυνατή ήταν». Τα πρώτα έξι άλμπουμ της βασίλισσας της ποπ κυκλοφόρησαν με το αποτύπωμα της Sire. Όλα τους ήταν πολυπλατινένιες επιτυχίες, με το Like a Virgin του 1984 να πουλάει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος με ρωτάει: "Ήξερες ότι θα γινόταν η "Μαντόνα";». παρατήρησε ο Stein. «Φυσικά δεν ήξερα πόσο μεγάλη θα γινόταν, αλλά ήξερα ότι θα έφτανε πολύ μακριά».

Ακόμα και όταν η Sire κινήθηκε προς πιο ποπ-κεντρικά σχήματα, η εταιρεία διατήρησε ένα αρκετά εκλεκτικό lineup. Ο πρώην frontman των Beach Boys Brian Wilson, οι Wilco, ο πρώην τραγουδιστής των Velvet Underground Lou Reed και ο ράπερ Ice-T (και η hard rock μπάντα του Body Count) ήταν μεταξύ των συγκροτημάτων που αποκαλούσαν την εταιρεία σπίτι τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Ice T ήταν αυτός που εισήγαγε τον Stein στο Rock & Roll Hall of Fame το 2005. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο ράπερ σημείωσε την προθυμία του στελέχους να υποστηρίξει ειλικρινείς καλλιτέχνες.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου οι καλλιτέχνες διδάσκονται και εκπαιδεύονται να μην λένε τίποτα. Να βγαίνουν στην τηλεόραση και να μην λένε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Ο Seymour έψαχνε για κάποιον που είχε κάτι να πει», δήλωσε ο Ice T. «Όταν παίρνεις τους Mighty Lemon Drops, παίρνεις τους Ramones, τη Madonna, παίρνεις τους Talking Heads, τους Depeche Mode, τους Ministry, τον Ice T, τους βάζεις μαζί, δεν φαίνεται να ταιριάζουν, αλλά ταιριάζουν. Όλοι τους είχαν μια αιχμή. Αυτό ήταν που άρεσε στον Seymour».

Ο Stein παρέμεινε πρόεδρος της Sire Records, καθώς και αντιπρόεδρος της Warner Bros. Records, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2018. Την ίδια χρονιά, ο Stein κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του, Siren Song: Η ζωή μου στη μουσική.

BREAKING MUSIC