Οι συναυλίες στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

John Cale Sigur Ros, Kraftwerk, James, Waterboys, αλλά και Ξαρχάκος, Αγγελάκας, Πασπαλά και πολλοί ακόμα

BREAKING
 

John Cale Sigur Ros, Kraftwerk, James, Waterboys, αλλά και Ξαρχάκος, Αγγελάκας, Πασπαλά και πολλοί ακόμα

Πολύ πλούσιο το φετινό μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Με ελληνικά αλλά κυρίως με πολλά ξένα ονόματα. Από τον John Cale μέχρι τους Sigur Ros και από τους Kraftwerk έως τους James. Από τους Waterboys και τον Nils Frahm μέχρι τον Gregory Porter, τον Jose James και τη Melody Gardot. Αφήστε δε τον σπουδαίο κινηματογραφικό συνθέτη Alexandre Desplat. Και τον μεγάλο τζαζίστα Herbie Hancock ή τον μοναδικό Gilberto Gil.
Επίσης Ξαρχάκος, Αγγελάκας, Πασπαλά κ.ά.

Ακολουθεί το πλήρες μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

 

Ηρώδειο

ΟΠΕΡΑ / ΠΡΕΜΙΕΡΑ

1, 4, 7, 10 Ιουνίου

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – OLIVIER PY

Μαντάμα Μπατερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι

Μετά την τεράστια επιτυχία του Βότσεκ (2020), ο κορυφαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι, καλλιτεχνικός διευθυντής του παρισινού Théâtre du Châtelet, διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν (2014-22), επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να σκηνοθετήσει, αυτή τη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου, ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα του Πουτσίνι, τη Μαντάμα Μπατερφλάι. Τα ιδιαίτερα στοιχεία από την ιαπωνική μουσική παράδοση, οι κλιμακώσεις, οι ποιότητες μουσικής δωματίου αλλά και τα ξεσπάσματα με το σύνολο της ορχήστρας δίνουν στην Μπατερφλάι τον ξεχωριστό της σφυγμό, την ιδιαίτερη ζωή της. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος Σκηνοθεσία Olivier Py Σκηνικά – Κοστούμια Pierre-André Weitz Φωτισμοί Bertrand Killy Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος Ερμηνεύουν Cellia Costea (Τσο-Τσο Σαν), Alisa Kolosova (Σουζούκι), Andrea Carè (Μπ. Φ. Πίνκερτον), Διονύσης Σούρμπης (Σάρπλες)

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

12 Ιουνίου

ANNE-SOPHIE MUTTER

MUTTER’S VIRTUOSI

Έργα Βιβάλντι, Μπαχ, Πρεβέν, Μπολόν ντε Σεν-Ζορζ

Το Ηρώδειο υποδέχεται τη βιολονίστρια-θρύλο Άνε-Ζοφί Μούτερ. Στην πολυετή καριέρα της, η Γερμανίδα δεξιοτέχνις του βιολιού, που άρχισε τη σταδιοδρομία της με την υποστήριξη του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, έχει παίξει σε όλες τις μεγάλες αίθουσες ανά τον κόσμο και έχει αφήσει το στίγμα της στην κλασική μουσική. Για τις ηχογραφήσεις της έχει τιμηθεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και με τέσσερα Γκράμι.

Η σπουδαία βιολονίστρια πλαισιώνεται από ένα σύνολο εγχόρδων που απαρτίζεται από υποτρόφους του Ιδρύματος Anne-Sophie Mutter καθώς και άλλους επίλεκτους νέους μουσικούς. Υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση της Μούτερ, οι Mutter’s Virtuosi («Βιρτουόζοι της Μούτερ») συνοδεύουν τακτικά τη μέντορά τους από το 2011 σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Στη συναυλία του Ηρωδείου, η κορυφαία ερμηνεύτρια θα παίξει σόλο σε τρία κοντσέρτα και στο αφιερωμένο στην ίδια Νονέτο (έργο μουσικής δωματίου για εννέα όργανα) του Αντρέ Πρεβέν, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τη συναυλία θα διευθύνει η ίδια η Μούτερ.

Antonio Vivaldi (1678 - 1741)

Kοντσέρτο σε φα μείζονα για τρία βιολιά, ορχήστρα εγχόρδων και κοντίνουο, RV 551 Johann Sebastian Bach (1685–1750)

Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε λα ελάσσονα, BWV 1041

André Previn (1929–2019)

Νονέτο ελληνική πρεμιέρα

J.S. Bach

Βραδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 3 σε σολ μείζονα, BWV 1048

Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Georges (1745-1799)

Κοντσέρτο για βιολί σε λα μείζονα, έργο 5 αρ. 2

Βιολί & Καλλιτεχνική διεύθυνση Anne-Sophie Mutter

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

15 Ιουνίου

UTOPIA ORCHESTRA ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΕΝΤΖΗΣ

Τρίτη συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ

O σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής έρχεται με το νέο του καλλιτεχνικό εγχείρημα, την ορχήστρα Utopia, ένα διεθνές σύνολο αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστες του κόσμου.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1972, ο διακεκριμένος Έλληνας μαέστρος μαθήτευσε δίπλα στον θρυλικό Ίλια Μούσιν στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Το 2004 ιδρύει στο Νοβοσιμπίρσκ την ορχήστρα και χορωδία musicAeterna, με την οποία κατακτά τις μουσικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ενώ το 2018 αναλαμβάνει επικεφαλής μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ραδιοφώνου της Στουτγάρδης. Στο μεταξύ δεν σταματά να εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ, να συνεργάζεται με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες, να αποσπά διεθνή βραβεία για τις ηχογραφήσεις του. Χαρισματικός και αντισυμβατικός, έχει κερδίσει μια διακριτή θέση στο στερέωμα της κλασικής μουσικής με τις ιδιοφυείς εκτελέσεις του, οι οποίες πάντα προκαλούν έντονα συναισθήματα στο μουσικόφιλο κοινό.

Στη συναυλία του Ηρωδείου ο διάσημος αρχιμουσικός θα διευθύνει την ορχήστρα Utopia στην Τρίτη συμφωνία του Μάλερ. Γραμμένη τα καλοκαίρια του 1895 και του 1896, η γιγαντιαία Τρίτη συμφωνία (6 μέρη με συνολική διάρκεια πάνω από 90 λεπτά) είναι ο μέγας ύμνος του Μάλερ στη Φύση και στις στοιχειακές δυνάμεις των όντων, που αγωνίζονται να ενωθούν με τον Θεό. Για τον συνθέτη, η αμοιβαία αγάπη συνιστά τον πιο θαυμαστό πόθο της ύπαρξης, που ανυψώνει τον άνθρωπο από τη φθαρτή, επώδυνη συνθήκη του. Στο τέταρτο μέρος, «Νυχτερινό τραγούδι του Ζαρατούστρα», που ερμηνεύει η μέτζο, ο Μάλερ αναρωτιέται για το νόημα της ζωής και το εφικτό της χαράς, ενώ στο πέμπτο μέρος παιδικές φωνές αφηγούνται έναν αγγελικό «γλυκό ύμνο, που από χαρά δονεί τα ουράνια». To καταληκτικό Adagio, παρηγορητικά ακτινοβόλο παρά τα σκοτεινά του περάσματα, απαντά στα αγωνιώδη ερωτήματα που προηγήθηκαν και οδηγεί το έργο στο λυτρωτικό τέλος του.

Gustav Mahler (1860-1911)

Συμφωνία αρ. 3 σε ρε ελάσσονα

ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ

17 Ιουνίου

ROBERTO ALAGNA & ALEKSANDRA KURZAK

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

NAYDEN TODOROV

Έτος Μαρίας Κάλλας

Το 2023 έχει κηρυχτεί από την UNESCO Έτος Μαρίας Κάλλας. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της κορυφαίας υψίφωνου του 20ού αιώνα, ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας διοργανώνει συναυλία με τον διεθνούς φήμης τενόρο Ρομπέρτο Αλάνια και τη διάσημη σοπράνο Αλεξάντρα Κούζακ. Οι δημοφιλείς καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους σε ένα πρόγραμμα με άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες που σφράγισε η φωνή της Μαρίας Κάλλας με την ξεχωριστή ένταση και τον φωνητικό πλούτο της, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νάιντεν Τόντοροφ, διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας. Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στη δημιουργία του υπό ανέγερση Μουσείου «Μαρία Κάλλας», που θα είναι αφιερωμένο στην εμβληματική ντίβα. Με τους καλλιτέχνες θα συμπράξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση τελεί από την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

18 Ιουνίου

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ

Από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής, αξεδιάλυτα συνδεδεμένος με την έκφραση της συλλογικής μας περιπέτειας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρατεύει τη δύναμη των τραγουδιών, τα οποία, όπως ο ίδιος γράφει, «μας δείχνουν τον δρόμο, είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και διώχνουν τον φόβο. Ο έρωτας είναι επανάσταση, και το αιώνιο Άγιο Δισκοπότηρο για τον άνθρωπο είναι η Ελευθερία!»

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» θα οδηγήσουν στην «Καισαριανή», το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην «Ιθάκη» του Μάνου Ελευθερίου, και όλοι μαζί θα συναντηθούμε «στης Ακρόπολης τα μέρη», με οδηγούς αγαπημένους ερμηνευτές: τη Μαρία Φαραντούρη, τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα.

Διεύθυνση ορχήστρας Σταύρος Ξαρχάκος Ερμηνεύουν Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Κότσιρας, Ηρώ Σαΐα Αφηγητής Ξενοφών Ραράκος Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Cricos Productions

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

19 Ιουνίου

JOHN CALE & BAND

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Από τους Velvet Underground στο Mercy

Με ορχήστρα και καθηλωτικές προβολές

Ο Τζον Κέιλ, ο Ουαλός μουσικός που έγραψε ιστορία με τους Velvet Underground, έρχεται στο Ηρώδειο για μια μουσική αναδρομή σε μια πορεία που καλύπτει πάνω από έξι δεκαετίες, με αρκετό κλασικό υλικό αλλά και τραγούδια από τον νέο του δίσκο Mercy, που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο.

Συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και δισκογραφικός παραγωγός ροκ, drone, κλασικής, αβανγκάρντ και ηλεκτρονικής μουσικής, ο Κέιλ με τον Λου Ριντ, με μάνατζερ τον Άντι Γουόρχολ και μούσα τη Nico, υπήρξαν οι δημιουργοί των Velvet Underground, ενός από τα πιο αγαπημένα αβανγκάρντ συγκροτήματα όλων των εποχών. Το 1996 μπήκε στο Rock & Roll Hall of Fame ενώ έχει τιμηθεί με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μαθητής του Ιάννη Ξενάκη και του Τζον Κέιτζ, στενός φίλος και συνεργάτης του Μπράιαν Ίνο, με πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, ο Τζον Κέιλ είναι ο παραγωγός που ανακάλυψε εμβληματικά ονόματα της ροκ όπως η Πάτι Σμιθ, ο Ίγκι Ποπ, οι Squeeze, ο Τζόναθαν Ρίτσμαν, κ.ά.

Μαζί του στη σκηνή η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και φυσικά η μπάντα του. Η παράσταση σχεδιάζεται ειδικά για το μνημείο με καθηλωτικές προβολές και ενορχηστρώσεις σε αποκλειστική παγκόσμια πρώτη.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

21 Ιουνίου – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  • ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΡΤ
  • ΚΑΤΙΑ & MARIELLE LABÈQUE
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ
  • ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΔΕΡΒΗΣ-ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ
  • ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΟΥΡΜΠΗΣ

Έργα Σεν-Σανς, Πεκού / Σαββόπουλου, Μπιζέ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής διοργανώνοντας μια μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στο πρώτο μέρος, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το απολαυστικό Καρναβάλι των Ζώων (Le Carnaval des animaux, 1886) του Καμίγ Σεν-Σανς με αναφορές στους Μέντελσον, Μπερλιόζ και Όφενμπαχ, το οποίο βασίστηκε σε χιουμοριστικούς αυτοσχεδιασμούς που οι μαθητές του τον παρότρυναν να καταγράψει. Η ερμηνεία του δημοφιλέστατου σε μικρούς και μεγάλους έργου συνοδεύεται από την ανάγνωση του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη, ο οποίος το φωτίζει μέσα από ένα πρωτότυπο κείμενο που έγραψε ειδικά για τη συναυλία. Στο δεύτερο μέρος, αλλάζοντας κλίμα, από τους μεγαλύτερους έντεχνους συνθέτες της εποχής μας, ο Γάλλος Τιερί Πεκού συνομιλεί με το Ζεϊμπέκικο του Διονύση Σαββόπουλου. Ο Πεκού συνεχίζει το ταξίδι αυτής της μελωδίας ανάμεσα σε στιλ και εποχές δημιουργώντας ένα εφιαλτικό ορχηστρικό φόντο με αναφορές στο έργο του Ξενάκη. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, η ορχήστρα κλείνει ευφορικά ερμηνεύοντας δύο ορχηστρικές σουίτες από την Κάρμεν του Μπιζέ. Από τα δημοφιλέστερα έργα του ρεπερτορίου, οι δύο σουίτες έχουν ηχογραφηθεί από τους σημαντικότερους μαέστρους. Διευθύνει ο Ελληνογάλλος μαέστρος Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς και ερμηνεύουν στο πιάνο η Κάτια και η Μαριέλ Λαμπέκ, το κορυφαίο πιανιστικό δίδυμο εδώ και μισό αιώνα.

Camille Saint-Saëns (1835-1921)

Το καρναβάλι των ζώων

Thierry Pécou (1965-) / Διονύσης Σαββόπουλος (1944-)

Ζεϊμπέκικο

Georges Bizet (1838-1875)

Κάρμεν, Σουίτες αρ. 1 & αρ. 2

Μουσική διεύθυνση Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς Σολίστ Katia και Marielle Labèque πιάνο Ερμηνεύει ο Διονύσης Σούρμπης, βαρύτονος Διαβάζει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

22 Ιουνίου

ΤΗΕ WATERBOYS

Οι Waterboys έχουν ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό. Φέτος φέρνουν για πρώτη φορά τη μελωδικότητα και τον λυρισμό τους στο Ηρώδειο. Οι Waterboys δημιουργήθηκαν στο Εδιμβούργο το 1983 από τον Σκοτσέζο μουσικό Μάικ Σκοτ, και η ιστορία τους είναι συνυφασμένη με τη μουσική πορεία του Σκοτ, ο οποίος είναι και η ψυχή του συγκροτήματος. Με αφετηρία το ροκ εν ρολ, ο πρώιμος ήχος τους χαρακτηρίζεται από επικές, μεγαλόπνοες συνθέσεις (ο όρος «big music» φτιάχτηκε γι’ αυτούς). Το 1985 κυκλοφορεί το «The Whole of the Moon», που έμελλε να γίνει το τραγούδι-έμβλημα για την μπάντα αλλά και να διασκευαστεί από μια στρατιά καλλιτεχνών, από τον Πρινς και τους U2 ως τους Killers και τον Ροντ Στιούαρτ. Ο Σκοτ, λάτρης των λαϊκών μύθων και θρύλων, οδήγησε τους Waterboys παράλληλα με τη «μεγάλη μουσική» και σε πιο φολκ δρόμους, εμπνεόμενος από την κέλτικη παράδοση αλλά και την ελληνική μυθολογία με αγαπημένη του μορφή τον Πάνα. Από το 1983 έως σήμερα οι Waterboys έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 15 άλμπουμ, χωρίς να πάψουν ποτέ να εξελίσσονται.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

23 Ιουνίου

NILS FRAHM

Music for Athens

Κανένας άλλος μουσικός δεν είναι ίσως τόσο ταυτισμένος με τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής όσο ο Βερολινέζος πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός Νιλς Φραμ. Η αντισυμβατική προσέγγισή του στο πιάνο, η στοχαστική και ευαίσθητη ερμηνεία του, οι ηχητικές αλχημείες του, που συνδυάζουν ambient υφές με ατμοσφαιρική electronica, του έχουν χαρίσει πολυάριθμους/ες θαυμαστές/τριες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η φήμη του ως εξαιρετικού μουσικού και συναρπαστικού live ερμηνευτή έχει εδραιωθεί μέσα από τις πολλές περιοδείες και συναυλίες του ανά την υφήλιο. Τα άλμπουμ του έχουν λάβει θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς παγκοσμίως, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις του είναι πάντοτε sold out. Φέτος, έρχεται στο Ηρώδειο για να χαρίσει και στο εγχώριο κοινό μια αξέχαστη, μυσταγωγική βραδιά.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ­­– ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ

24 Ιουνίου

GREGORY PORTER

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, ο Γκρέγκορι Πόρτερ έφερε τη σύγχρονη τζαζ στα αυτιά χιλιάδων ανθρώπων με τη ζεστή, βαρύτονη φωνή του. Έγινε γρήγορα γνωστός το 2010 με τον πρώτο του δίσκο Water, που ήταν ένα υπέροχο πάντρεμα τζαζ, γκόσπελ και σόουλ. Πολύ σύντομα η κριτική τον κατέταξε στο επίπεδο καλλιτεχνών όπως ο Νατ Κινγκ Κόουλ και ο Στίβι Γουόντερ. Έχει βραβευτεί με δύο Γκράμι.

Από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της γενιάς του, ο Πόρτερ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λίγο πριν τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες του στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

25 Ιουνίου

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ

The American Songbook

Special guest Vassilikos

Ένα ταξίδι στην αμερικανική μουσική παράδοση, μέσα από τραγούδια θρυλικών δημιουργών όπως ο Κόουλ Πόρτερ, ο Τζορτζ Γκέρσουιν και ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, αλλά και σύγχρονων τραγουδοποιών που σφράγισαν μια εποχή και διαμόρφωσαν την αισθητική γενεών ολόκληρων, όπως η Τζόνι Μίτσελ, ο Λέοναρντ Κόεν, ο Πολ Σάιμον, ο Πρινς κ.ά.

Τραγούδια που παραμένουν κλασικά και αναλλοίωτα στο χρόνο καθώς και πολύτιμες στιγμές της αμερικάνικης τραγουδοποιίας, ερμηνεύονται αριστοτεχνικά από την Έλλη Πασπαλά, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και κρατά ατόφια στην ερμηνεία της την κουλτούρα και τους θησαυρούς της αμερικάνικης μουσικής.

Τη συνοδεύει μικρή ορχήστρα αποτελούμενη από κουαρτέτο πνευστών και κουαρτέτο εγχόρδων καθώς και ένα γκρουπ μουσικών που περιλαμβάνει κάποιους από τους σημαντικότερους σολίστες μας, με επικεφαλής στα σαξόφωνα τον Ντέιβιντ Λυντς που έχει και την ενορχηστρωτική επιμέλεια του προγράμματος, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, τον Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο και τον Γιάννη Αγγελόπουλο στα τύμπανα.

Στην παράσταση θα συμμετάσχει ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό Vassilikos, ερμηνεύοντας με τον μοναδικό του τρόπο, μαζί με την Έλλη Πασπαλά αλλά και σόλο.

David Lynch ενορχηστρώσεις τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά • Τάκης Φαραζής πιάνο, Πέτρος Κλαμπάνης κοντραμπάσο, Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα, Κώστας Παναγιωτίδης βιολί, Κατερίνα Χατζηνικολάου βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη βιόλα, Δημήτρης Τραυλός τσέλο, Χριστίνα Παντελίδου αγγλικό κόρνο & όμποε, Μάνος Βεντούρας γαλλικό κόρνο, Δημήτρης Ντακοβάνος φαγκότο, Tommy Lynch τενόρο & άλτο σαξόφωνο, φωνητικά Σχεδιασμός φωτισμών Στέλλα Κάλτσου, Ηχολήπτης FOH Γιάννης Παξεβάνης Ηχολήπτης σκηνής Παναγιώτης Σπυρόπουλος • Φωτογραφίες - Βίντεο Βάσια Αναγνωστοπούλου • Εκτέλεση παραγωγής PROSPERO

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

27 Ιουνίου

SIGUR RÓS

Από τις πιο δημοφιλείς post-rock μπάντες του πλανήτη, οι Ισλανδοί Sigur Rós, περιοδεύουν με ορχήστρα και έρχονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για να συνεπάρουν το φεστιβαλικό κοινό με τα ατμοσφαιρικά ηχητικά τοπία τους. Οι μακρόσυρτες υπνωτιστικές συνθέσεις τους, αν και τραγουδισμένες εξ ολοκλήρου στα ισλανδικά ή με καθόλου στίχο, καταφέρνουν να μιλούν μια μουσική γλώσσα οικουμενική. Το σύνολο της δισκογραφίας τους, με αιχμή του δόρατος τα πλέον κλασικά κομμάτια «Starálfur», «Olsen Olsen», «Svefn-g-englar», χαίρει πρωτοφανούς αποδοχής από κοινό και κριτικούς, αποτελώντας παράλληλα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες πηγή έμπνευσης για πλήθος post-rock συγκροτήματα παγκοσμίως.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

29 Ιουνίου

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ

Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι

Το μεγαλόπνοο Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι είναι από τα δημοφιλέστερα συμφωνικά-χορωδιακά έργα όλων των εποχών. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, πέραν της συγκινητικής μουσικής του δύναμης, είναι η ανθρωποκεντρική του διάσταση. Ο Βέρντι δεν επιχείρησε ούτε να ενισχύσει την πίστη, ούτε να εγείρει τον φόβο για την Ημέρα της Κρίσης, ούτε να τονώσει την ελπίδα της αιώνιας ανάπαυσης. Ερχόμενος αντιμέτωπος με την τραγικότητα του θανάτου, θέλησε η μουσική του να υμνήσει τον Άνθρωπο, το δέος του απέναντι στο άγνωστο, τη στάση του απέναντι στον Θεό ταλαντευόμενη ανάμεσα στην πίστη και στην αμφιβολία. Με βαθιά συναισθηματικότητα, η μουσική επικεντρώνεται και εκφράζει το μυστήριο της εφήμερης ανθρώπινης ύπαρξης, καθιστώντας το Ρέκβιεμ μια από τις πολυτιμότερες σελίδες της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.

Με ένα τέτοιο θρυλικό έργο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζει φέτος τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της. Υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού της Λουκά Καρυτινού θα απολαύσουμε τον βαθύφωνο Αλέξανδρο Σταυρακάκη, τον μοναδικό Έλληνα που έχει διακριθεί με το Α΄ Βραβείο στον παγκοσμίου φήμης Διεθνή Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι, τη Φινλανδή σοπράνο Miina-Liisa Värelä, από τις πλέον υποσχόμενες παγκοσμίως στο δραματικό ρεπερτόριο, την επιβλητική μεσόφωνο από την Τυνησία Rihab Chaieb και τον τον διάσημο Αγγλοαμερικάνο, υποψήφιο για Grammy, τενόρο Barry Banks.

Giuseppe Verdi (1813-1901)

Messa da Requiem (στη μνήμη του Αλεσάντρο Μαντσόνι) για τέσσερις σολίστ, μεικτή χορωδία και ορχήστρα

 Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός Σολίστ Miina-Liisa Värelä υψίφωνος, Rihab Chaieb μεσόφωνος, Barry Banks τενόρος, Αλέξανδρος Σταυρακάκης βαθύφωνος Συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ, η  Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Amadeus Mixed Choir (Διεύθυνση χορωδίας Svilen Simeonov) Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

1 Ιουλίου

ALEXANDRE DESPLAT

Με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ

Δύο βραβεία Όσκαρ, τρία Σεζάρ, τρία BAFTA, δύο Χρυσές Σφαίρες και δύο Γκράμι (και αντίστοιχα δεκάδες υποψηφιότητες) είναι μέχρι στιγμής η εντυπωσιακή επίσημη αποτίμηση του έργου του. Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά, από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα και η ενασχόλησή του με τη μουσική άρχισε από πολύ μικρή ηλικία. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα έχει συνδέσει το όνομά του με το σάουντρακ ταινιών του αμερικανικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου που έχουν κάνει τεράστια επιτυχία (Ξενοδοχείο Grand Budapest, Η μορφή του νερού, Η βασίλισσα, Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον, Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου, Ο λόγος του βασιλιά, Το παιχνίδι της μίμησης, μεταξύ πολλών άλλων). Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης θα διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε μια συναυλία που θα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες συνθέσεις του για τον κινηματογράφο.

Μουσική διεύθυνση Alexandre Desplat

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

3 Ιουλίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ & ΟΙ 100°C

Ηλεκτρική καρέκλα στο Ηρώδειο

Πάντα ανήσυχος και πάντα σε αναζήτηση, ο Γιάννης Αγγελάκας επιστρέφει στο Ηρώδειο, τρία χρόνια μετά τη μυσταγωγική μουσική παράσταση «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων» με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη το 2020, για να παρουσιάσει τραγούδια από όλη την πορεία του καθώς και σάουντρακ που έχει γράψει για ταινίες, με μια διαφορετική προσέγγιση προσαρμοσμένη ή και απροσάρμοστη στον χώρο του ρωμαϊκού ωδείου. Από την εποχή που με τις Τρύπες έβαζε φωτιά στο ελληνικό ροκ και σε όλη τη διαδρομή του μέχρι σήμερα, ο Γιάννης Αγγελάκας έχει κοινό που μεγαλώνει μαζί του και τον ακολουθεί πιστά, σε μια μουσική περιπέτεια που οδηγεί σε τόπους γοητευτικούς και απροσδόκητους, άλλοτε διονυσιακούς και άλλοτε αφαιρετικούς. Αυτό που μένει σταθερό είναι η ποίηση, η ανεξάντλητη περιέργεια και η ευλαβική αγάπη του για τη μουσική.

Τον Γιάννη Αγγελάκα και τους 100°C θα πλαισιώσουν το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ομάδα εγχόρδων.

100°C: Λαμπρινή Γρηγοριάδου ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής τύμπανα, Γιώργος Αβραμίδης τρομπέτα, Ηλίας Μπαγλάνης πλήκτρα, Αλέξανδρος Κόντζογλου ηλεκτρική κιθάρα, Μιχάλης Καρανίκος τρομπόνι Πολυφωνικό σχήμα Διώνη: Ειρήνη Κολιούση, Παναγιώτα Κολιούση, Ανθή Κύρκου Μουσικοί Άγγελος Μαστραντώνης βιολί, Στέλιος Παπαναστάσης βιόλα, Wieruszka Kidżeski βιολοντσέλο Επιμέλεια ήχου Γιώργος Ταχτσίδης, Μίμης Κωνσταντινίδης Εκτέλεση παραγωγής Wild Rose Productions

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ

5 Ιουλίου

ANOUAR BRAHEM QUARTET

The Astounding Eyes of Rita

Μετά την κατανυκτική εμπειρία που πρόσφερε στο κοινό του Ηρωδείου το 2021, ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ επιστρέφει θριαμβευτικά στο Φεστιβάλ. Από τους πλέον καινοτόμους συνθέτες στο είδος του, συνδυάζει πλήθος μουσικών ιδιωμάτων, από την αραβική μουσική παράδοση και το ηχόχρωμα της Μεσογείου μέχρι τη λόγια δυτική μουσική παράδοση και την τζαζ, ενώ με το κουαρτέτο του έχει εξασφαλίσει μια εξέχουσα θέση στην τζαζ μουσική σκηνή. Ως φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας, μετά από δέκα χρόνια δημιουργικής συμπόρευσης και συνεργασίας με τους μουσικούς του, ο Μπραχέμ αντικρίζει με φρέσκο βλέμμα το μουσικό αυτό σύμπαν και ανοίγεται σε νέους ορίζοντες.

Μουσικοί Anouar Brahem ούτι, Klaus Gesing μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο, Björn Meyer μπάσο, Khaled Yassine νταρμπούκα, μπεντίρ Παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ

ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

8 Ιουλίου

JOSÉ JAMES

Από το πρώτο του κιόλας άλμπουμ (The Dreamer, 2008) ο José James δεν έχει πάψει να εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς με το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής του και το βάθος της ερμηνείας του. Ο «τζαζ τραγουδιστής της χιπ χοπ γενιάς», με πυξίδα τις κλασικές του επιρροές (Τζον Κολτρέιν, Μάρβιν Γκέι και Μπίλι Χόλιντεϊ), κινείται αβίαστα μεταξύ σόουλ, φανκ, χιπ χοπ και house, τιμώντας πάντα τις γκόσπελ και μπλουζ ρίζες της τζαζ. Φέτος τον Ιούλιο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μαγέψει και το ελληνικό κοινό, όπως έχει γοητεύσει στις εμφανίσεις του το κοινό των σημαντικότερων σκηνών και φεστιβάλ παγκοσμίως. Στη συναυλία του στο Ηρώδειο θα ερμηνεύσει τραγούδια από τα τρία άλμπουμ του που είναι αφιερωμένα στην Μπίλι Χόλιντεϊ, τον Μπιλ Γουίδερς και την Έρικα Μπαντού.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

10 Ιουλίου

JAMES

Με κλασική ορχήστρα και χορωδία γκόσπελ

Οι αγαπημένοι James με τις αξέχαστες εμφανίσεις στην Ελλάδα, έρχονται για να γιορτάσουν μαζί μας τα 40 χρόνια της μουσικής τους πορείας σε μια μαγική βραδιά στο πλαίσιο της περιοδείας James Lasted Orchestral Tour – 40th Anniversary. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι James συμπράττουν με συμφωνική ορχήστρα 22 ατόμων και χορωδία γκόσπελ για να μας ταξιδέψουν σε όλους τους σταθμούς της μουσικής τους διαδρομής.

Έχοντας πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια άλμπουμ ανά τον κόσμο, το βρετανικό indie συγκρότημα από το Μάντσεστερ, είναι ταυτισμένο με την έντονη σκηνική παρουσία του τραγουδιστή Tim Booth και ύμνους όπως τα «Senorita», «Getting away with it (All Messed Up)», «She’s a Star», «Sometimes» που διαμόρφωσαν ένα μοναδικό μουσικό αποτύπωμα.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ

11 Ιουλίου

HERBIE HANCOCK

Κορυφαία μορφή της σύγχρονης μουσικής, ο εμβληματικός τζαζ πιανίστας Χέρμπι Χάνκοκ έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία, μεταξύ των οποίων 14 Γκράμι και ένα Όσκαρ, σε μια εντυπωσιακή καριέρα που απλώνεται σε πέντε δεκαετίες.

Γεννημένος στο Σικάγο το 1940, ο Χάνκοκ υπήρξε παιδί-θαύμα, δίνοντας κοντσέρτο πιάνου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου σε ηλικία μόλις 11 ετών. Η πρώτη του εμφάνιση στην τζαζ σκηνή υπήρξε η συνεργασία του με τον Ντόναλντ Μπερντ το 1960, ενώ δύο χρόνια αργότερα υπέγραψε στην περίφημη δισκογραφική εταιρεία Blue Note. Το 1963 ξεκίνησε την πενταετή συνεργασία του με τον Μάιλς Ντέιβις, με τον οποίο ηχογράφησαν πολλά κλασικά άλμπουμ, και το 1966 συνέθεσε τη μουσική για την ταινία του Αντονιόνι Blow Up, η επιτυχία της οποίας του άνοιξε τον δρόμο για μια σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο. Τη δεκαετία του 1970 έφτασε στο απόγειο της δόξας του με το συγκρότημά του Head Hunters, ενώ συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Τσικ Κορία και ο Όσκαρ Πίτερσον. Είναι πρεσβευτής της unesco και έχει τιμηθεί για το κοινωνικό του έργο.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ

12 Ιουλίου

MELODY GARDOT

Η σημαντική τραγουδίστρια της τζαζ Melody Gardot έρχεται να ταξιδέψει το φεστιβαλικό κοινό με την βελούδινη φωνή της και με τις θαυμάσιες μπλουζ, φολκ και λάτιν ερμηνευτικές της προσμείξεις.

Η μουσικός από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ έδειξε το ταλέντο της από το ντεμπούτο άλμπουμ της «Worrisome Heart» ενώ έχει καταφέρει από πολύ νεαρή ηλικία να αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της τζαζ στην Αμερική, με μοναδικές εμφανίσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο. Το ξεχωριστό στιλ ερμηνείας της μας βυθίζει νοσταλγικά στις καλύτερες στιγμές της παράδοσης των μπλουζ θυμίζοντας τις γεμάτες πάθος ερμηνείες της Μπίλι Χόλιντεϊ και της Νίνα Σιμόν.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

15 Ιουλίου

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – 80 χρόνια

CHRISTOPH ESCHENBACHLANG LANG

Έργα Γκριγκ και Τσαϊκόφσκι

Ο θρυλικός αρχιμουσικός Κρίστοφ Έσενμπαχ, από τις πλέον καταξιωμένες μορφές στον χώρο της κλασικής μουσικής παγκοσμίως, έχει προσφέρει επανειλημμένα ερμηνείες αναφοράς με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, δε, έχει αναπτύξει σταθερή σχέση τακτικών συνεργασιών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Από την άλλη, ο Κινέζος πιανίστας Λανγκ Λανγκ, που θα ερμηνεύσει το έργο του Γκριγκ, είναι αναμφισβήτητα ένας πραγματικός σούπερ σταρ του πιάνου, γοητεύοντας με το πάθος και την εκρηκτική δεξιοτεχνία του ένα ευρύτατο κοινό. Η βαθυστόχαστη ωριμότητα του Έσενμπαχ συναντά τη νεανική φλόγα του Λανγκ Λανγκ σ’ ένα ιστορικής σημασίας καλλιτεχνικό γεγονός για τα ελληνικά μουσικά πράγματα που θα μας μείνει αξέχαστο, επ’ αφορμή των 80 χρόνων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Edvard Grieg (1843-1907)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 16

Πιοτρ Ι. Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Συμφωνία αρ. 4 σε φα ελάσσονα, έργο 36

Μουσική διεύθυνση Christoph Eschenbach Σολίστ Lang Lang πιάνο

Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΚΥΚΛΟΣ ELECTRONICΑ

16 Ιουλίου

KRAFTWERK

Το εμβληματικό συγκρότημα από το Ντίσελντορφ κυριολεκτικά δημιούργησε την ηλεκτρονική μουσική στη δεκαετία του 1970, και με κάθε νέο δίσκο του επανακαθόριζε την πορεία που θα ακολουθούσε το είδος τα επόμενα χρόνια. Άλμπουμ όπως τα Autobahn (1974), Radio Activity (1975), Trans-Europe Express (1977), The Man-Machine (1978) και Computer World (1981) λειτούργησαν ως σημεία αναφοράς για αμέτρητους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστα κεφάλαια της ιστορίας της σύγχρονης μουσικής. Ριζοσπαστικοί και πρωτοποριακοί όσο ελάχιστοι δημιουργοί, οι Kraftwerk στις ζωντανές εμφανίσεις τους πάντα χρησιμοποιούσαν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας στον ήχο και την εικόνα, δημιουργώντας πολυδιάστατα οπτικοακουστικά θεάματα. Στην πρώτη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο θα παρουσιάσουν το νέο οπτικοακουστικό show τους, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο. Οι μεγάλες επιτυχίες των Kraftwerk θα παρουσιαστούν ζωντανά με έναν ξεχωριστό τρόπο σχεδιασμένο ειδικά για τη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

17 Ιουλίου

GILBERTO GIL & FAMILY

Aquele Abraço Tour

Ο Ζιλμπέρτο Ζιλ δεν χρειάζεται συστάσεις. Η φωνή και τα τραγούδια του έχουν ταυτιστεί μοναδικά με τη βραζιλιάνικη ψυχή και εξακολουθούν να μας συνεπαίρνουν. Ως μουσικός πρωτοστάτησε στο μουσικό κίνημα Tropicália, που όρισε τον νέο ήχο της Βραζιλίας συγχωνεύοντας δημιουργικά τη μουσική παράδοση με στοιχεία μπόσα νόβα, ροκ εν ρολ και ρέγκε και ξαναφέρνοντας τη βραζιλιάνικη μουσική σε επαφή με τις αφρικανικές ρίζες της. Ως πολιτικός υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής της δημοκρατίας και πρεσβευτής της μουσικής ποικιλομορφίας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας «Aquele Abraço Tour» για τα 60 χρόνια της καριέρας του, ο Ζιλ επανέρχεται στο Ηρώδειο, σε μια αποχαιρετιστήρια συναυλία που θα μας συγκινήσει βαθιά.

Μαζί του στη σκηνή μια πλειάδα μουσικών από την ευρύτερη οικογένειά του, για να μας παρουσιάσουν τραγούδια από ολόκληρη τη λαμπρή μουσική πορεία του Ζιλ.

Μουσικοί Gilberto Gil επικεφαλής καλλιτέχνης, φωνή, κιθάρα, Bem Gil φωνή, κιθάρα, μπάσο, Nara Gil φωνή, Flor Gil φωνή, Mariá Pinkusfeld φωνή, Jose Gil φωνή, τύμπανα, João Gil φωνή, κιθάρα, μπάσο, Francisco Gil φωνή, κιθάρα, Leonardo Reis κρουστά, Danilo Andrade πλήκτρα, Diogo Gomes τρομπέτα, Thiagο Queiroz σαξόφωνο

ΟΠΕΡΑ – ΑΝΑΒΙΩΣΗ

26, 27, 29, 30 Ιουλίου

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ PAOLO CARIGNANI LEO MUSCATO

Ναμπούκο του Τζουζέπε Βέρντι

Η επιτυχημένη παραγωγή του Ναμπούκο του 2018 αναβιώνει στο Ηρώδειο τον Ιούλιο του 2023 για τέσσερις παραστάσεις σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο. Ο Ναμπούκο ανέδειξε τον Τζουζέπε Βέρντι ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ ταυτόχρονα μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Αν και ο Βέρντι δεν ήταν ο πρώτος συνθέτης που μελοποίησε κείμενα με έντονα πολιτικό χαρακτήρα, εντούτοις ο κορυφαίος συνθέτης της Ιταλίας έκανε τη διαφορά με τη μουσική του μεγαλοφυΐα· είναι αυτή που δίνει στις όπερές του σαφώς πολιτική διάσταση και έχει τη δύναμη να εξεγείρει τα πλήθη.

Ο Λέο Μουσκάτο, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, είναι από τους δυναμικά ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας, έχει διακριθεί σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι και έχει παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες σε κορυφαία ιταλικά λυρικά θέατρα. Την παραγωγή διευθύνει, στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, ένας από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της όπερας παγκοσμίως, ο Ιταλός Πάολο Καρινιάνι.

Μουσική διεύθυνση Paolo Carignani • Σκηνοθεσία Leo Muscato • Σκηνικά Tiziano Santi • Κοστούμια Silvia Aymonino • Φωτισμοί Alessandro VeraciΔιεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος • Ερμηνεύουν Ναμπούκο Δημήτρης Πλατανιάς (26/7 και 29/7), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (27/7 και 30/7), Ισμαέλε Γιάννης Χριστόπουλος (26/7 και 29/7), Κωνσταντίνος Κληρονόμος (27/7 και 30/7), Ζαχαρίας Vitalij Kowaljow (26/7 και 29/7), Πέτρος Μαγουλάς (27/7 και 30/7), Αμπιγκαΐλε Ekaterina Semenchuk (26/7 και 29/7), Maria Jose Siri (27/7 και 30/7), Φενένα Elena Maximova (26/7 και 29/7), Μαρισία Παπαλεξίου (27/7 και 30/7)

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η

ΟΠΕΡΑ

29 & 30 Ιουνίου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

Η πτώση του οίκου των Κοινών / The Fall of the House of Commons

του Αλέκου Λούντζη και του Ορέστη Παπαϊωάννου

Μια σύγχρονη όπερα για το «ραγισμένο οικοσύστημα των μεταμοντέρνων πόλεων», όπως τη βλέπουν οι δημιουργοί της. Θυμίζοντας όλο και περισσότερο αντανάκλαση σε σβηστή οθόνη υψηλής ευκρίνειας, το εσωτερικό των σύγχρονων διαμερισμάτων φιλοξενεί μια μυστήρια συνύπαρξη ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης. Όλα τα αγαθά παραδίδονται κατ’ οίκον, οι σχέσεις πλέκονται και ξεσπούν εντός, οι φαντασιώσεις ακούγονται σαν ringtone.

Συνομιλώντας με το αρχετυπικό διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε Η πτώση του οίκου των Άσερ, όπου οίκος και ένοικοι συγχωνεύονται σ’ ένα κλειστό κύκλωμα, το έργο ιχνογραφεί τους ήχους που παράγει η ζωή εντός και εκτός των τειχών του πιο κοινού διαμερίσματος του σήμερα. Το αυτοαναφορικό σύμπαν του ζευγαριού που το κατοικεί αποπνέει μια φασματική ισορροπία. Δεσπόζει η ανθρωπόμορφη επόπτρια, Έρικα_7, πάντα διαθέσιμη να ξαναγράψει τη μνήμη του οίκου και να δώσει λύσεις στο σταυρόλεξο της συμβίωσης.

Η δραματουργική συνομιλία με τον Πόε αξιοποιείται για την αντιδιαστολή του «υψηλού» και του κιτς, αλλά και για τον λειτουργικό συνδυασμό μουσικών ιδιωμάτων από την αρχειοθήκη του κλασικού μελοδράματος ως τα πολυστυλιστικά ασεμπλάζ της μεταμοντέρνας μουσικής. Η μουσική σύνθεση αντλεί από ευρεία γκάμα ειδών εστιάζοντας στις νέες υβριδικές κατευθύνσεις της φωνητικής μουσικής στον 21ο αιώνα.

Μουσική σύνθεση Ορέστης Παπαϊωάννου • Δραματουργία – Λιμπρέτο Αλέκος Λούντζης • Λιμπρέτο στα αγγλικά Αλέκος Λούντζης, Ορφέας Απέργης • Μουσική διεύθυνση Μιχάλης Παπαπέτρου • Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης • Σκηνικά – Κοστούμια Γιάννης Κατρανίτσας • Σχεδιασμός φωτισμού Χρήστος Τζιόγκας • Ερμηνεύουν Χρύσα Μαλιαμάνη σοπράνο, Γιώργος Ιατρού βαρύτονος, Μιράντα Μακρυνιώτη μέτζο-σοπράνο Συμμετέχουν οι μουσικοί Κώστας Τζέκος κλαρινέτο, σαξόφωνο, Γιώργος Κρίμπερης τρομπόνι, Σπύρος Αρκούδης τρομπέτα, Χρήστος Σακελλαρίδης πληκτρα, Χάρης Παζαρούλας κοντραμπάσο, Καζούγιο Τσουνεχίρο κρουστά Εκτέλεση παραγωγής Arte Atene με τη συνεργασία του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece in USA

7 με 20 Ιουνίου*

ΤΖΑΖ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Η Πλατεία, ο υπαίθριος χώρος ανάμεσα στους Χώρους Α – Β – Ε – Η της Πειραιώς  260, θα ζωντανέψει και φέτος από το πολύ πετυχημένο μίνι φεστιβάλ «Τζαζ στην Πλατεία» που εγκαινιάστηκε πέρυσι συνοδεύοντας τις φεστιβαλικές βραδιές μας. Τέσσερα ξεχωριστά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, στήνουν μετά το τέλος των παραστάσεων, μια γιορτή τζαζ με ελεύθερη είσοδο για όλες και όλους, σ’ ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος της Πειραιώς 260, από τον Ιούνιο έως τις 20 Ιουλίου.

Συμμετέχουν τα σχήματα:

7 - 9 Ioυνίου

Adedeji Adetayo Sextet

Ο Νιγηριανός Adedeji Adetayo, τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης, φέρνει στην Πλατεία της Πειραιώς 260 τη ζωντάνια της αφρικανικής μουσικής. Τρεις βραδιές με afrobeat, afro jazz και afro soul & funk, μουσική από τα προσωπικά του άλμπουμ και special guests.

3 - 5 Ιουλίου

Spyros Panagiotopoulos Quintet (BFAM)

Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του γκρουπ με τίτλο Happy Hour, ο ντράμερ Σπύρος Παναγιωτόπουλος με το κουιντέτο του θα μας παρουσιάσουν συνθέσεις των μελών του γκρουπ που κινούνται στον χώρο της τζαζ.

9 - 11 Ιουλίου

Terrys Quartet

Η τραγουδίστρια Τέρη Βακιρτζόγλου παρουσιάζει το καινούριο της project στο πλαίσιο του «Τζαζ στην Πλατεία». Πρόκειται για μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, ο καθένας με τη δική του πορεία στην ελληνική τζαζ σκηνή, που συναντιούνται για πρώτη φορά όλοι μαζί. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παλιές και καινούριες συνθέσεις της Τέρης από τον πρώτο της δίσκο Qualia αλλά και από τον δεύτερο που θα κυκλοφορήσει σύντομα με τίτλο Permathea, καθώς και ενορχηστρώσεις από αγαπημένα τζαζ τραγούδια.

17 - 19 Ιουλίου

Apostolos Leventopoulos Trio feat. Vasilis Xenopoulos

Οι συνθέσεις του Απόστολου Λεβεντόπουλου συνδυάζουν την παραδοσιακή τζαζ γλώσσα με πιο μοντέρνες συνθετικές και αυτοσχεδιαστικές προσεγγίσεις, και τον λυρισμό της κιθάρας με τον εκρηκτικό ήχο του organ trio.

20 Ιουλίου

Συναυλία – πάρτι

Crazy People Music

Καταξιωμένοι μουσικοί και δεξιοτέχνες του χώρου συναντιούνται για μια μοναδική συναυλία-πάρτι για την ολοκλήρωση του προγράμματος της Πειραιώς 260!

Μουσικοί Δημήτρης Τσάκας, Αντώνης Ανδρέου, Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης, Adedeji Adetayo, Κώστας Χριστοδούλου, Δημήτρης Σεβδαλής, Γιώργος Γεωργιάδης • Ηχοληψία Δημήτρης Καρπούζας, Νίκος Κόλλιας • Εκτέλεση παραγωγής ARTos & Theama / Αναστασία Ταμουρίδου

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Subset Festival – Φεστιβάλ νέας μουσικής

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ωδείο Αθηνών

Με επιμέλεια Σταύρου Γασπαράτου

To Subset Festival δανείζεται έναν μαθηματικό όρο (υποσύνολο ⊆) για να ονομάσει ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ νέας μουσικής μέσα στο Φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στους ολοκαίνουριους χώρους του Ωδείου Αθηνών. Είναι μια πενθήμερη διοργάνωση που ενσωματώνει μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών έργων, ευελπιστώντας να φέρει σε διάλογο διαφορετικές εκδοχές σύγχρονης μουσικής γραφής και παρουσίασης. Σ’ αυτές τις πέντε μέρες, οι τρεις χώροι του Ωδείου Αθηνών θα φιλοξενούν εναλλάξ μουσικά σχήματα, ηχητικές και οπτικές εγκαταστάσεις και μουσικές περφόρμανς σε μια πολυπρισματική και ιδιαίτερα εξωστρεφή μουσική πλατφόρμα. Με πυρήνα σειρά έργων που επιλέχθηκαν από το open call του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, θα παρουσιάσουν τα έργα τους στην Αθήνα και θα συνομιλήσουν μεταξύ τους, κάνοντας συμμέτοχο στον διάλογο τον καθέναν από μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν θα μοιραστούν με το κοινό τον τρόπο δουλειάς τους σε ειδικά εργαστήρια και συζητήσεις. Ταυτόχρονα, διευθυντές και curators αντίστοιχων διοργανώσεων ανά τον πλανήτη, προσκεκλημένοι από το Φεστιβάλ, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πληθωρική σκηνή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

To Subset περιλαμβάνει δύο αναθέσεις σε σύγχρονα ελληνικά ensemble, τους ΤΕΤΤΤΙΞ και τους Triger Happy, οι οποίοι δημιουργούν δύο νέα έργα - εγκαταστάσεις στη νέα σκηνή του Ωδείου Αθηνών ειδικά για το Φεστιβάλ. Συμμετέχουν ακόμα καταξιωμένα σχήματα σύγχρονης μουσικής ελληνικά και ξένα (Ergon Ensemble, Vinyl -terror & -horror, MMMΔ & ALEM) και πρωτοποριακοί ηλεκτρονικοί μουσικοί απ’ όλη την Ευρώπη, Έλληνες (Saber Rider) αλλά και ξένοι (Robert Henke, Kali Malone, Hekla, Sébastien Roux) κάποιοι από τους οποίους έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ειδική έμφαση θα δοθεί στην εξωστρέφεια του προγράμματος με εργαστήρια από τους Triger Happy, ΤΕΤΤΤΙΞ, Sébastien Roux και Robert Henke σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen.

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

21 Ιουνίου

Saber Rider

Η μουσική της Saber Rider βασίζεται στη δημιουργία και μεταποίηση αυτοσχεδιαστικών υλικών από ακουστικές όσο και ηλεκτρονικές πηγές, από τα οποία προκύπτουν πειράματα ηχητικού κολάζ με στοιχεία ambient και dream pop . Η πρώτη συλλογή της με τίτλο Heaps κυκλοφόρησε ψηφιακά και σε κασέτα το 2021 από την Just Gazing Records, ενώ στο τέλος του 2022 δημιουργήθηκε ένα live αυτοσχεδιαστικό LP μαζί με την Αnna vs June (Submersion Records).

Η ίδια είναι συνθέτρια, παραγωγός, περφόρμερ, DJ, πιανίστα για μπαλέτο, post production engineer, σχεδιάστρια ήχου, δασκάλα πιάνου και άλλα διάφορα, πάντα με επίκεντρο την ηλεκτρονική/ηλεκτροακουστική σύνθεση, το sampling και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και των οπτικών μέσων. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στην Αθήνα και το Λονδίνο, καθώς και βραζιλιάνικα κρουστά και μουσική για εικόνα, έχοντας επίσης διατελέσει μάνατζερ της βρετανικής jazz δισκογραφικής F-IRE Collective.

Στο Subset Festival θα παρουσιάσει ερμηνείες κομματιών από το Heaps καθώς και νέες συνθέσεις, σε συνεργασία με τον μακροχρόνιο συμπαίκτη της και πολυοργανίστα Δημήτρη Χατζηζήση (Foken), οι περισσότερες από τις οποίες παίζονται ζωντανά για πρώτη φορά.

Saber Rider synths, electronics, FX, Δημήτρης Χατζηζήσης κιθάρα, βιολί, FX

Ηχοληψία Χρήστος Παραπαγκίδης

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

21 Ιουνίου

Vinyl -terror & -horror

Η Greta Christensen και η Camilla Sørensen, το καλλιτεχνικό δίδυμο με το όνομα Vinyl -terror & -horror, εξερευνούν το πικάπ και τον δίσκο βινυλίου στην πλέον ακατέργαστη μορφή τους. Η οπτική και φυσική διάσταση των αυλακώσεων που βρίσκει κανείς στους δίσκους επιτρέπει στις καλλιτέχνιδες να μετασχηματίζουν τα μέσα της ηχητικής αναπαραγωγής σε αντικείμενα-γλυπτά.

Οι σπασμένοι δίσκοι τους, που επανασυντίθενται σαν κολάζ από θραύσματα, διακόπτουν συνειδητά τη μουσική ροή των samples, αναδεικνύοντας μοτίβα λούπας και αναπάντεχες δομές αλλά και αναμειγνύοντας ευρεθέντες ήχους (found sounds) από μια ευρεία γκάμα ειδών, από κλασική, φολκ και schlager μουσική μέχρι ηχητικά εφέ παλιών ταινιών. Τόσο στα λάιβ τους όσο και στις ηχητικές εγκαταστάσεις τους, οι Vinyl -terror & -horror πηγαίνουν στα άκρα την έννοια του πικάπ ως μουσικού οργάνου.

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ

21 & 22 Ιουνίου

Trigger Happy

In Medias Res

Τετραμελές σύνολο πειραματικής μουσικής, οι Trigger Happy δημιουργήθηκαν στην Κέρκυρα το 2016. Στις συναυλίες τους, που φημίζονται για την έντονη ενέργειά τους, χρησιμοποιούν ένα χαρμάνι αλλοιωμένων μέσων (cracked media), συμβατικών οργάνων, ηλεκτρονικών και ηλεκτροακουστικών μηχανισμών, παιχνιδιών και αντικειμένων. Κάθε περφόρμανς τους βασίζεται σε έναν συνδυασμό λεκτικών οδηγιών, αυτοσχεδιασμού και προσχεδιασμένων μουσικών συμβάντων, τα οποία δομούνται βάσει των ιδιοσυγκρασιακών ενορχηστρώσεων και των δυνατοτήτων των εκάστοτε μουσικών αντικειμένων-οργάνων.

Έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε ελληνικά όσο και διεθνή φεστιβάλ [Irtijal Festival (Βηρυτός 2019), Borderline Festival (Αθήνα 2019), Rhubaba Gallery (Εδιμβούργο 2018), Θέατρο Εμπρός (Αθήνα 2017), Electric Nights Festival (Αθήνα 2017)].

Το πρωτότυπο ηχητικό έργο που θα παρουσιάσουν στο Subset Festival είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη Νέα Σκηνή του Ωδείου Αθηνών. Το υβριδικό In Medias Res (διάρκ. 60΄) είναι ένα έργο για μια συλλογή αναλογικών και ψηφιακών μέσων ηχογράφησης, αναπαραγωγής και μετάδοσης ήχου. Βασίζεται σε μια συνδυαστική προσέγγιση στοιχείων επιτέλεσης και εγκατάστασης, με κύρια παράμετρο της μουσικής σύνθεσης τη χωρική τοποθέτηση αντικειμένων, ηχείων και επιτελεστών. Τις δύο παραστάσεις του έργου συνοδεύει καλλιτεχνικό εργαστήρι σχετικά με τη μεθοδολογία της δημιουργίας του.

Σπουδή στην επανάχρηση και τον μετασχηματισμό των ηχητικών τεχνολογικών μέσων του παρελθόντος, το έργο χρησιμοποιεί μια μεγάλη συλλογή από ραδιόφωνα, μπομπινόφωνα, κασετόφωνα, CD-player, πικάπ, mp3-player και σκληρούς δίσκους, με σκοπό την εξερεύνηση όλων των μουσικών υφών και ηχητικών δυνατοτήτων των αντικειμένων. Από μακρόσυρτα ηχητικά νέφη μέχρι αραιά πουαντιγιστικά ηχητικά συμβάντα σε διαφορετικά χωρικά σημεία και από ηχητικά κολάζ ευρεθέντων δίσκων δημοφιλούς μουσικής μέχρι αφαιρετικούς θορύβους ψηφιακών σφαλμάτων.

Το In Medias Res είναι μια ηχητική τελετή εμψύχωσης ξεχασμένων και έκπτωτων μέσων, μια εξερεύνηση του ίχνους του ήχου μέσω της καταγραφής, της αποθήκευσης και της μετάδοσής του, καθώς και της ίδιας της οντολογίας των αντικειμένων. Δημιουργώντας μια ρωγμή στη γραμμικότητα της τεχνολογικής πορείας, παγώνει για λίγο τον χρόνο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε τη σημασία της τεχνολογίας του μέσου στην τέχνη και τη ζωή.

TRIGGER HAPPY  Μάνθος Κάρρας, Γιώργος Μιζήθρας, Γιώργος Σταυρίδης και Γιώργος Στενός-Φράντζιος

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

22 Ιουνίου

MMMΔ & ALEM

L’âge de l’absolutisme LIVE

Οι MMMΔ με τον βιρτουόζο μπαρόκ οργανίστα ALEM παρουσιάζουν ζωντανά το άλμπουμ L’âge de l’absolutisme που κυκλοφόρησε από την Antifrost το 2021. Ιδιοσυγκρασιακά αριστουργήματα-ορόσημα του ύστερου μπαρόκ («Αντάτζιο» από το Κονσέρτο σε ντο ελάσσονα για όμποε του Αλεσάντρο Μαρτσέλο, «Σαραμπάντα» από τη Σουίτα για πληκτροφόρα σε ρε ελάσσονα του Χέντελ, «Air» από την Ορχηστρική σουίτα αρ. 3 σε ρε μείζονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ) σε μια ανατρεπτική ερμηνεία. Ο χαρακτηριστικά μεστός και μπάσος ήχος των ΜΜΜΔ δημιουργεί μια γόνιμη παραμόρφωση που συνομιλεί μοναδικά με τα πλήκτρα του ALEM σε μια αναπάντεχη σύμπραξη.

MMMΔ Νίκος Βελιώτης ηλεκτρικό τσέλο, Ilios γεννήτριες ήχου Alem τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο, κλειδοκύμβαλο Καλλιόπη Μητροπούλου βιολί

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

23 Ιουνίου

Kali Malone

Οι μινιμαλιστικές συνθέσεις για εκκλησιαστικό όργανο, χορωδία, σύνολα μουσικής δωματίου και ηλεκτροακουστικά σχήματα της Αμερικανίδας συνθέτριας και sound artist Kali Malone έχουν γοητεύσει το κοινό ανά τον κόσμο. Πλούσια σε αρμονική υφή μέσω συνθετικών και ακουστικών οργάνων σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις και εκτεταμένες διάρκειες, η μουσική της Malone εκπέμπει ξεχωριστές δυναμικές και συναισθηματικές αποχρώσεις που αναδεικνύουν ένα εκπληκτικό βάθος εστίασης.

Η Kali Malone, που πρόσφατα δημιούργησε τη δισκογραφική XKatedral, με τη Maria W Horn στη Στοκχόλμη, έχει παρουσιάσει τη μουσική της διεθνώς σε συναυλιακές αίθουσες, εκκλησίες, μουσεία και φεστιβάλ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μεταξύ άλλων Musica Festival (Στρασβούργο), Berlin Atonal, Moogfest (Durham Βόρειας Καρολίνας), Hamburg Elbphilharmonie, Philharmonie de Paris, Radio France, Rockefeller Chappel (Σικάγο), Grace Cathedral (Σαν Φρανσίσκο), The Southbank Center (Λονδίνο) κ.α. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Stephen O’Malley, Lucy Railton, Frederikke Hoffmeier, Leila Bordreuil, Drew McDowall, Caterina Barbieri, Ellen Arkbro, κ.ά.

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ - ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

23 Ιουνίου

Hekla

Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη μελετήτρια του θέρεμιν Hekla Magnúsdóttir (Ισλανδία) χρησιμοποιεί το όργανό της ως απόκοσμο και υποβλητικό κάλεσμα σειρήνας. Άλλοτε φασματική δακρύρροια, άλλοτε θρηνητικά ουρλιαχτά, που ως δεύτερη φωνή καλούν μια απαλή φωνητική απόδοση, σαν το στούντιό της να ήταν στοιχειωμένο από μια χορωδία φαντασμάτων.

Το ντεμπούτο άλμπουμ της Hekla –Á, που κυκλοφόρησε από τη Phantom Limb– γράφτηκε και ηχογραφήθηκε στο σπίτι της στο στούντιο στο Βερολίνο, γύρω από το πρόγραμμα παιδικής φροντίδας του νεογέννητου γιου της. Επιστρέφοντας στην Ισλανδία, η μουσική της συνέχισε με ένα θέμα φανταστικών παρτιτούρες τρόμου για τον παγετώνα, το μυστικιστικά φανταστικό EP Sprungur, που κορυφώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ Xiuxiuejar του 2022. Η Hekla λαμβάνει τακτικά διακρίσεις για τη δουλειά της σε ταινίες και εμφανίζεται τοπικά και διεθνώς, τόσο σόλο όσο και ως μέρος πολλών συνόλων, και είναι πολύ ενεργό μέρος της μουσικής σκηνής της Ισλανδίας.

ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΕΧΝΩΝ

23 Ιουνίου

Sébastien Roux

Ο Sébastien Roux, από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες ηλεκτροακουστικής μουσικής, παρουσιάζει τα έργα του σε διάφορα μέσα, από CD και δίσκους έως δημόσιες συνεδρίες ακρόασης, ηχητικές εγκαταστάσεις, ηχητικούς περιπάτους και ραδιοφωνικά κομμάτια. Πειραματίζεται με τις συνθήκες ακρόασης, με την έννοια του ηχητικού τοπίου και με τους μορφολογικούς περιορισμούς στη σύνθεση. Το 2011 άρχισε να αναπτύσσει μια προσέγγιση επικεντρωμένη στις αρχές της μετάφρασης, «μεταγράφοντας» εικαστικά, μουσικά, λογοτεχνικά έργα τέχνης σε μουσικές παρτιτούρες. Η δουλειά του πάνω στη μουσική μετάφραση προσδιορίζει το ηλεκτροακουστικό στίγμα του. Παράλληλα με τα σόλο έργα του, ο Roux έχει σημαντικές συνεργασίες στον χώρο του θεάτρου και του χορού.

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

24 Ιουνίου / 21.00

Robert Henke

CBM 8032

Τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως επιστήμονας, ο Γερμανός Robert Henke θεωρείται από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ηλεκτρονικούς μουσικούς. Ιδρυτής του μυθικού μουσικού σχήματος Monolake καθώς και συνδημιουργός του λογισμικού Ableton, που χρησιμοποιείται σε στούντιο σε όλο τον κόσμο, ο Henke θα παρουσιάσει το έργο CBM 8032 AV. Χρησιμοποιώντας υπολογιστές των αρχών της δεκαετίας του 1980, το CBM 8032 AV εξερευνά την ομορφιά των απλών γραφικών και του ήχου και ταυτόχρονα αποτυπώνει την αμφιθυμία μεταξύ μιας σύγχρονης αισθητικής και της χρήσης απαρχαιωμένης τεχνολογίας 40 χρόνων. Στο CBM 8032 όλα τα υλικά της οπτικοακουστικής εμπειρίας έχουν κατασκευαστεί με τεχνικές και μέσα του ψηφιακού κόσμου του 1980 αλλά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα μέρος του πολιτιστικού σκηνικού του σήμερα. Όταν οι καλλιτέχνες άρχισαν να εξερευνούν τους υπολογιστές ως μέσο τη δεκαετία του 1950, η τεχνολογία ήταν περιορισμένη και ο μινιμαλισμός που προέκυψε στην έκφραση ήταν μια αναγκαιότητα. Μισόν αιώνα αργότερα, το κάποτε υποσχόμενο θέαμα μιας πράσινης οθόνης καθοδικού σωλήνα μοιάζει νοσταλγικό και καινοτόμο.

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ

24 & 25 Ιουνίου

ΤΕΤΤΤΙΞ – Ελένη Χούμου

cheVron fold

Η παράσταση cheVron fold, σύμπραξη του ΤΕΤΤΤΙΞ με την Ελένη Χούμου, είναι μια immersive εμπειρία που συνδυάζει σύγχρονη μουσική και φωτισμό. Το κοινό «εισχωρεί» σ’ ένα προοπτικό σκηνικό που σχηματίζεται από κάθετες, ημιδιάφανες επιφάνειες και παραπέμπει στις γωνιώδεις πτυχές σχήματος V (chevron folds). Αφήνεται να ερμηνεύσει τα αφηρημένα ερεθίσματα του ήχου και του φωτός με τον δικό του τρόπο. Άλλοτε βλέπει φιγούρες ανθρώπων και αντικειμένων ή φωτεινές πηγές, κίνηση ή στάση, κι άλλοτε το φως τα κρύβει εντελώς. Οι μουσικοί αλλάζουν θέσεις, πλευρές, πλησιάζουν ή απομακρύνονται, και ο ήχος, ενισχυμένος ή μη, αλλάζει διαρκώς την αντίληψη του χώρου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο έργα που παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τρία ελληνικά έργα-αναθέσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ειδικά για την παράσταση. Το «Stirrings Still ΙΙ» (2008) της Rebecca Saunders, ένας εσωτερικός μονόλογος εμπνευσμένος από το τελευταίο πεζό του Samuel Beckett, εστιάζει στη σχέση κίνησης και ακινησίας. Στο «Standing» (1973) του Jo Kondo μπαίνει σε λειτουργία ένας λεπτεπίλεπτος «κινητήρας» που παράγει διαρκώς ψηλές νότες. Στο «Translucencies» του Μιχάλη Παρασκάκη η μικροφωνική ενίσχυση των οργάνων μετατρέπεται από απλό βοήθημα σε «υπερ-όργανο». Στο «Και τότε τον είδε» ο Νίκος Ιωακείμ μελοποιεί τη συνάντηση Έκτορα και Ανδρομάχης από τη ραψωδία Ζ της Ιλιάδας: οι τραγουδιστές, σαν υπνωτισμένοι, αναζητούν ο ένας τον άλλο μέσα στο σκηνικό. Στο «Κρύψου πίσω από την κουρτίνα» της Ελένης Ράλλη, οι μουσικοί, που δεν είναι ορατοί μεταξύ τους αλλά ούτε από το κοινό, καλούνται να αλληλεπιδράσουν ενώ οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς.

Ο ΤΕΤΤΤΙΞ (με τρία ταυ) ξεκίνησε το 2017, με πρωτοβουλία του Μιχάλη Παρασκάκη, από μια ομάδα νέων μουσικών που τους ενώνουν η αγάπη για τη σύγχρονη μουσική και η πολυετής τους γνωριμία και συνεργασία. Ο ΤΕΤΤΤΙΞ χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο συνδυασμό οργάνων, που αποκλίνει από τους καθιερωμένους σχηματισμούς. Σκοπεύει στη δημιουργία νέου ρεπερτορίου μέσα από συνεργασίες με συνθέτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά και στην ανάδειξη έργων του 20ού αιώνα. Παράλληλα, φλερτάρει με τον αυτοσχεδιασμό και άλλα είδη μουσικής (ποπ, ροκ, ρεμπέτικα, ηλεκτρονική, τζαζ, παραδοσιακή) ενώ αντιμετωπίζει τις παραστάσεις του ως ενιαία θεάματα επιδιώκοντας συνεργασίες με καλλιτέχνες από άλλους χώρους.

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

25 Ιουνίου

Ergon Ensemble

Reich / Richter – ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Ergon Ensemble παρουσιάζει δύο εμβληματικά έργα τού βραβευμένου με Γκράμι Steve Reich, το Radio Rewrite και το Reich / Richter. Έχοντας επηρεάσει σύγχρονους καλλιτέχνες σαν τον Τζον Άνταμς και τον Μπράιαν Ίνο και εμπνεύσει σημαντικούς χορογράφους της εποχής μας από τον Γίρζι Κίλιαν και τον Τζέρομ Ρόμπινς ως την Αν Τερέζα ντε Κίρσμακερ κ.ά., ο Steve Reich θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή Αμερικανός συνθέτης. Στο πολύ δημοφιλές έργο του για 11 μουσικούς Radio Rewrite επεξεργάζεται για πρώτη φορά υλικό της ποπ μουσικής και, πιο συγκεκριμένα, εμπνέεται από δύο τραγούδια των Radiohead («Jigsaw Falling into Place» και «Everything in its Right Place»).

To έργο για μεγάλο σύνολο Reich / Richter που παρουσιάζεται παράλληλα με την ταινία Moving Picture (946-3) των Gerhard Richter και Corinna Belz, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία για τον θεατή-ακροατή του, καθώς παρακολουθεί δυο κόσμους σταδιακά να εξελίσσονται και να αποσυντίθενται σε μια διαρκή παράλληλη κίνηση του ήχου και της εικόνας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη από το Ensemble Signal τον Απρίλιο του 2019 κι από τότε έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε παρουσιάσεις του ανά τον κόσμο.

Μουσική διεύθυνση Kasper de Roo

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

8 Ιουλίου

ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ

Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον Ψαραντώνη χωρίς να πέσει στην παγίδα των κλισέ. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ειπωθεί γι’ αυτή τη μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που εδώ και 60 χρόνια πλουτίζει με τη μουσική του την κρητική, τη μεσογειακή και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Απόκοσμος, άχρονος και βαθιά γειωμένος, σε κάθε του συναυλία μαγεύει με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στην κρητική λύρα και συγκλονίζει με την ερμηνεία του· πατώντας γερά στο παρελθόν αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί μια νέα παράδοση· βρυχάται και ζωντανεύει τον αρχέγονο ήχο της Κρήτης.

Φέτος, στα 85 του χρόνια, ο μεγάλος λυράρης θα συναντήσει το κοινό του Φεστιβάλ στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Ψαραντώνης λύρα, φωνή, μαντολίνο, Γιώργης Ξυλούρης λαούτο, φωνή, Λάμπης Ξυλούρης, ούτι, φωνή, Νίκη Ξυλούρη μπεντίρ, στάμνα, φωνή Συμμετέχουν Maria-Christina Harper ηλεκτρική άρπα, εφέ, Γιώργος Κούτρας 12χορδη κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

12 Αυγούστου

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

Έρως ανίκατε μάχαν

Ο ερωτικός Κραουνάκης

Special Guest Λυδία Φωτοπούλου

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ένα πολύ ξεχωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, θα μας ταξιδέψει στην τρυφερή, τη σπαρακτική, την αγαπητική πλευρά του για μια μαγική βραδιά στη Μικρή Επίδαυρο. Έχει ετοιμάσει μια μεγάλη βόλτα στα ερωτικά τραγούδια του μέσα στις δεκαετίες· τραγούδια που, όπως λέει ο ίδιος ο συνθέτης, «κάνανε παρέα στις συντροφιές των Ελλήνων στις μοναξιές, στις συνάξεις, στις ιδιωτεύσεις, από τα πολύ πολύ γνωστά μέχρι κάποια που άντεξαν στη σκιά για ν’ αποκαλυφθούν σ’ αυτό το θέατρο των συνελεύσεων και των θυσιών».

Σταμάτης Κραουνάκης πιάνο, ερμηνεία, ενορχηστρώσεις, Δημήτριος Ανδρεάδης πιάνο, πλήκτρα, ενορχηστρώσεις Χρήστος Γεροντίδης ερμηνεία, Νίκος Κατσίκης  μπουζούκι, ισπανικό λαούτο, μαντολίνο, ενορχηστρώσεις, Κοσμάς Κοκόλης μπουζούκι,  κιθάρα, τραγούδι Κώστας Μπουγιώτης ερμηνεία, Θεολόγος Παπανικολάου ερμηνεία, βιολί Λάμπρος Παπανικολάου κόντρα, μπάσο Γιώργος Ταμιωλάκης βιολοντσέλο, ενορχηστρώσεις  • Αφηγητής Γιώργος Στιβανάκης

BREAKING MUSIC