Ο κιθαρίστας του Alan Parsons και της Kate Bush, Ian Bairnson, πέθανε στα 69 του χρόνια

Από τους δυνατούς session μουσικούς.

BREAKING
 

Από τους δυνατούς session μουσικούς.

Του Ηλία Σελιμά

«Με βαθιά θλίψη και λύπη σας ενημερώνω ότι ο αγαπημένος μου σύζυγος Ian Bairnson απεβίωσε την Παρασκευή 7 Απριλίου», έγραψε η Leila Bairnson στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Ian ήταν ο πιο γλυκός, ευγενικός, αγαπητός σύζυγος που θα μπορούσα ποτέ να ευχηθώ και με παρηγορεί το γεγονός ότι αναπαύεται τώρα εκεί πάνω, στο δικό του κομμάτι του 'Blue Blue Sky'. Παρόλο που ο Ian μας άφησε, η μουσική του κληρονομιά μένει μαζί μας και θα συνεχίσει να χαίρεται και να φωτίζει τις ζωές μας, όπως και τη δική του, για πάντα», συνέχισε. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο νοσοκομείο Frimley Park, τους διευθυντές και τους φροντιστές στο Lynwood Care Home και τις οικογένειές μας και τους στενούς μας φίλους για την αγάπη και την υποστήριξη που μας παρείχαν κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων χρόνων της μακράς μάχης του Ian με την άνοια».

Ο Bairnson γεννήθηκε το 1953 στο Lerwick στα νησιά Shetland της Σκωτίας και έγινε session κιθαρίστας στο Εδιμβούργο στην εφηβεία του, πριν μετακομίσει στο Λονδίνο, όπου κλήθηκε να συμμετάσχει στους Cockney Rebel. Αντ' αυτού, εντάχθηκε στα πρώην μέλη των Bay City Rollers, David Paton και Billy Lyall, στους Pilot, οι οποίοι έφτασαν στο Νο. 1 με το ντεμπούτο τους single "January" το 1975.

Παραγωγός του Pilot ήταν ο Parsons, ο οποίος έφερε τον Bairnson στο Alan Parsons Project. Εμφανίστηκε και στα 12 στούντιο άλμπουμ του Project, από το Tales of Mystery and Imagination του 1976 έως το The Sicilian Defence του 2014.

Ο Bairnson συνέβαλε επίσης στα τέσσερα πρώτα άλμπουμ της Bush, συμπεριλαμβανομένου του σόλο στο "Wuthering Heights". Έπαιξε σε περισσότερα από 100 άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συνεργαζόμενος με ονόματα όπως ο Mick Fleetwood, ο Sting, ο Jon Anderson και πολλοί άλλοι. Αποσύρθηκε το 2018, αφού διαγνώστηκε με άνοια.

Όταν ρωτήθηκε το 2018 τι συμβουλή θα έδινε στους νέους, επίδοξους κιθαρίστες, ο Bairnson είπε: «Να εξασκούνται και να προσπαθούν να βρουν το δικό τους στυλ. Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να επικεντρωθείς στην πιο τεχνική προσέγγιση, αλλά ποτέ να μην ξεχνάς να βάζεις τα συναισθήματά σου ενώ παίζεις. Η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει πολύ, οπότε είναι δύσκολο για μένα να σας προτείνω ποιον δρόμο να ακολουθήσετε, αλλά το να κυνηγήσετε τα όνειρά σας είναι η αρχή».

Όσο για το αν προτιμούσε να παίζει ζωντανά ή να δουλεύει στο στούντιο, ο Bairnson είπε ότι δεν υπάρχει δίλημμα. «Το να παίζω ζωντανά φυσικά», απάντησε.

BREAKING MUSIC