Γιατί ο Tony Iommi μισεί το Paranoid, τη μεγαλύτερη επιτυχία των Black Sabbath

Απίστευτο αλλά αληθινό...

BREAKING
 

Απίστευτο αλλά αληθινό...

Του Ηλία Σελιμά

Ενίοτε, οι καλλιτέχνες ξέρουν ενστικτωδώς μόλις ολοκληρωθεί η ηχογράφηση αν ένα τραγούδι θα γίνει επιτυχία ή όχι. Ωστόσο, όταν οι Black Sabbath δημιούργησαν το Paranoid, ο κιθαρίστας Tony Iommi ήταν δυσαρεστημένος με το κομμάτι και δεν προέβλεψε αμέσως ότι θα δημιουργούσε μια τόσο στιβαρή κληρονομιά.

Το hit single ήταν το ομώνυμο κομμάτι από το δεύτερο άλμπουμ των Black Sabbath, που κυκλοφόρησε το 1970. Παρά το γεγονός ότι το LP είχε πάρει το όνομά του από το τραγούδι, το Paranoid ήταν μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο δίσκο και χρειάστηκαν μόνο 25 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Παρόλο που ο Iommi ήταν η δημιουργική κινητήρια δύναμη πίσω από την προσπάθεια, το είδε ως ένα «υλικό πλήρωσης» που είχε πάντα σκοπό μόνο να συμπληρώσει τα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο SongFacts, ο Iommi παραδέχτηκε: «Το τραγούδι γράφτηκε ως filler για το άλμπουμ - ποτέ δεν είχε σκοπό να γίνει κάτι άλλο. Αλλά έγινε single επειδή ήταν ένα σύντομο τραγούδι, και επειδή έγινε αυτό που έγινε, οι περισσότεροι άνθρωποι μας ήξεραν εξαιτίας του "Paranoid" εκείνες τις μέρες».

Εν τω μεταξύ, ο Geezer Butler είπε για το Paranoid: «Το τραγούδι 'Paranoid' γράφτηκε σαν μια μεταγενέστερη σκέψη. Βασικά χρειαζόμασταν ένα τρίλεπτο υλικό για το άλμπουμ και ο Tony σκέφτηκε το riff. Εγώ έκανα γρήγορα τους στίχους και ο Ozzy τους διάβαζε καθώς τραγουδούσε».

Το κύριο ζήτημα που είχε αρχικά ο Iommi με το 'Paranoid' ήταν η δουλειά του παραγωγού Rodger Bain. Αν και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη συμβολή του Bain, καθώς υπέθεσε ότι θα ήταν μόνο ένα κομμάτι του άλμπουμ, ο κιθαρίστας το παράτησε. Προς μεγάλη απογοήτευσή του, ο Bain χρησιμοποίησε τον ίδιο ring modulator (πεταλι - δυναμικό ηχητικό εφέ που παράγει ήχους χρησιμοποιώντας παλμογράφο) στο 'Paranoid' με το 'Iron Man' και αρνήθηκε να τον αφαιρέσει.

«Ο Rodger χρησιμοποίησε επίσης αυτόν [τον ring modulator] στο σόλο της κιθάρας στο ίδιο το κομμάτι Paranoid», δήλωσε ο Iommi. «Στην αρχή, είπα, 'Τι στο διάολο είναι αυτό;! Ακούγεται απαίσιο"», εξήγησε ο Iommi στο Kerrang. Συνέχισε: «Αλλά προχώρησαν και το επέλεξαν ως το σόλο που κατέληξε στο δίσκο, παρ' όλα αυτά. Πρέπει να το συνηθίσω τώρα».

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Iommi άρχισε να σέβεται το τραγούδι λόγω του τι έκανε για τους Black Sabbath και το metal στο σύνολό του. Και πρόσθεσε: «Σήμερα, ο κόσμος ξέρει τι έχουμε κάνει και τι έχουμε πετύχει, οπότε μπορώ να δεχτώ αυτό που αντιπροσωπεύει το Paranoid, ενώ τότε θα ήμουν πιο επικριτικός απέναντί του, γιατί αντιπροσώπευε κάτι άλλο».

Ενώ ο Iommi ήταν επικριτικός με το Paranoid και θα έκανε αλλαγές στο κομμάτι, ο Ozzy Osbourne το έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης το 2019, δήλωσε: «Απλά το αποκαλώ τον ύμνο μου. Θυμάμαι όταν ο Roger Bain, ο παραγωγός [του "Paranoid"], είπε: "Απλά τζαμάρισε κάτι, το χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε το άλμπουμ". Απλά τζαμάραμε, και βγήκε το 'Paranoid', και ήταν ένα hit single».

Παρά τα αρνητικά συναισθήματα του κιθαρίστα απέναντι στο Paranoid, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι στην πορεία της καριέρας των Black Sabbath και τους βοήθησε να φτάσουν σε ψηλά επίπεδα.

BREAKING MUSIC