Eρχεται η βιογραφία του George Harrison από τον γνωστό συγγραφέα των Beatles Philip Norman

George Harrison: The Reluctant Beatle

BREAKING
 

George Harrison: The Reluctant Beatle

Του Ηλία Σελιμά

Ο George Harrison θα είναι το αντικείμενο μιας νέας βιογραφίας που θα κυκλοφορήσει από τον αναγνωρισμένο βιογράφο των Beatles, Philip Norman. Με τίτλο George Harrison: The Reluctant Beatle (George Harrison: Ο διστακτικός Beatle) , περιγράφεται ως ένα σπάνιο και αποκαλυπτικό πορτραίτο του πιο παρεξηγημένου και μυστηριώδους Beatle, καθώς βασίζεται σε έρευνα δεκαετιών και πρόσβαση σε «εκ των 'έσω» πηγών. Θα κυκλοφορήσει στις 24 Οκτωβρίου 2023 από την Scribner στις ΗΠΑ και την Simon & Schuster στο Ηνωμένο Βασίλειο: The Beatles in Their Generation.

Από την ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου: «Παρά το γεγονός ότι χαιρετίστηκε ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της εποχής του, ο Harrison, ιδιαίτερα στις πρώτες δεκαετίες του, πάλευε με αισθήματα κατωτερότητας. Συχνά γινόταν στόχος αστείων από τους συμπαίκτες του εξαιτίας της κατώτερης κοινωνικής του καταγωγής και, συνήθως, του επιτρεπόταν να συνεισφέρει μόνο ένα ή δύο τραγούδια ανά άλμπουμ των Beatles από τα δεκάδες που έγραφε».

Τώρα, ο Norman εξετάζει τον Harrison μέσα από τον φακό των πολυάριθμων αυτοαντιφάσεών του. Συγκρινόμενος με τους John Lennon και Paul McCartney θεωρήθηκε υποδεέστερο ταλέντο, ωστόσο συνέθεσε αριστουργήματα όπως το "While My Guitar Gently Weeps" και το "Here Comes the Sun", ενώ το σόλο ντεμπούτο άλμπουμ του, All Things Must Pass, σημείωσε τεράστια επιτυχία, εμφανιζόμενο σε πολλούς καταλόγους με τα 100 καλύτερα ροκ άλμπουμ όλων των εποχών. Οι σύγχρονοι μουσικοκριτικοί τον τοποθετούν στο Πάνθεον των "μεγάλων" της ηλεκτρικής κιθάρας της δεκαετίας του '60 μαζί με τον Eric Clapton, τον Jimi Hendrix, τον Keith Richards και τον Jimmy Page.

Ο Harrison έγραψε το πρώτο ποπ τραγούδι που διαμαρτύρεται για τον φόρο εισοδήματος. Πέρασε χρόνια ανακαινίζοντας με αγάπη το κτήμα του Friar Park, αλλά γρήγορα υποθήκευσε το ακίνητο για να βοηθήσει στη διάσωση ενός κινηματογραφικού έργου που θα απαγορευόταν ευρέως ως ιερόσυλο, το Monty Python's Life of Brian. Παρέμεινε φίλος με τον Clapton όταν ο Clapton ερωτεύτηκε τη σύζυγο του, Pattie Boyd, αλλά οι δύο άνδρες ήρθαν ακόμη πιο κοντά αφού ο Clapton έφυγε μαζί της.

Πρωτοφανής σε έκταση και γεμάτη με πολυάριθμες έγχρωμες φωτογραφίες, αυτή η πλούσια βιογραφία αποτυπώνει τον Harrison στην πιο πολύπλευρη εκδοχή του: αφοσιωμένος φίλος, πιστός γιος, αριστοτεχνικός κιθαρίστας, λαμπρός τραγουδοποιός, εθισμένος στην κοκαΐνη, φιλάνθρωπος, μελετητής του ινδικού μυστικισμού, αυτοσαρκαστικός κωμικός και, τελικά, εμβληματικός καλλιτέχνης και άνθρωπος που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο συγγραφέας Philip Norman έχει αποκτήσει διεθνή φήμη ως χρονογράφος της ποπ μουσικής και της κουλτούρας. Το Shout!, η πρωτοποριακή βιογραφία του για τους Beatles, που πρωτοεκδόθηκε το 1981, εκτυπώνεται συνεχώς έκτοτε. Στη συνέχεια συνέγραψε οριστικές βιογραφίες για τους Rolling Stones, τον Elton John, τον Buddy Holly, τον John Lennon, τον Mick Jagger, τον Paul McCartney, τον Eric Clapton και τον Jimi Hendrix. Το τελευταίο του βιβλίο είναι We Danced On Our Desks: Brilliance and Backstabbing at the Sixties' Most Influential Magazine.

BREAKING MUSIC