Magic De Spell: «Να εξεγερθούμε σε όσα μας πληγώνουν και καταστρέφουν τις ζωές μας»

Το συγκρότημα έχει καινούργια τραγούδια και μιλάει στο Loaded.

BREAKING
 

Το συγκρότημα έχει καινούργια τραγούδια και μιλάει στο Loaded.

 

Συνέντευξη στον Ηλία Σελιμά

Οι Magic De Spell έχουν δύο καινούργια κομμάτια, το πρώτο είναι το «Σκοτώνω λένε, σημαίνει ζω» (μουσική Βασίλης Στάης και στίχοι Θοδωρής Βλαχάκης) και το δεύτερο μια διασκευή στο «Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη. Μιλήσαμε με τον Θοδωρή Βλαχάκη, ιδρυτικό μέλος των Magic DeSpell, για τις δύο αυτές κυκλοφορίες, ωστόσο η σύντομη κουβέντα μας έβγαλε αυτό που λένε και την «είδηση» για κυκλοφορία νέου ολοκληρωμένου LΡ, κάτι που αναμφισβήτητα περιμένουμε με ανυπομονησία.

Τι ώθησε τους Magic De Spell να διασκευάσουν Θεοδωράκη;
Magic De Spell: «Το Σφαγείο» δεν είναι απλά μια μουσική σύνθεση του Θεοδωράκη. Είναι η εμπειρία μιας ζωής ασυμβίβαστης με τους κανόνες ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Είναι από τα λίγα τραγούδια, που ο ίδιος ο Μίκης έχει γράψει και τους στίχους. Που όχι μόνο συγκλονίζουν, αλλά ακούγονται απόλυτα σημερινοί και στοχοποιούν τον εφιάλτη που βιώνουμε όλοι μας. Πρόκειται για ένα σφαγείο - vampir, που δε χόρτασε από το αίμα του Γρηγόρη Λαμπράκη του Παύλου Φύσσα και τόσων ακόμη. Ένα σύγχρονο σφαγείο που απαιτεί να αγαπήσουμε το δολοφόνο μας.

Το video clip είναι σε 
σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη...
Magic De Spell: Με τον Νίκο Σούλη συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά το 1995. Σήμερα εκτός από συνεργάτες, είμαστε και καλοί φίλοι. Έχει οπτικοποιήσει με συγκλονιστικό τρόπο εμβληματικά τραγούδια μας, όπως το «Εμένα οι φίλοι μου» σε ποίηση Κατερίνας Γώγου και το «Είμαι» σε ποίηση Ιάσωνα Σταυράκη. Ο Νίκος, εκτός από προικισμένος σκηνοθέτης και καλλιτέχνης, διαθέτει την κουλτούρα και το υπόβαθρο να κατανοήσει και να σκηνοθετήσει τα μηνύματα που μεταφέρει «Το Σφαγείο» στη σύγχρονη εποχή. Λαμβάνουμε καθημερινά συγκινητικά μηνύματα από τους φίλους της μπάντας που έχουν παρακολουθήσει το video clip στα social media.

Θοδωρή, νέο τραγούδι σε στίχους δικούς σου... Τι αποτέλεσε έμπνευση για να γράψεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ: Ένας φίλος κάποτε, μου είπε πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής του θυμίζει εστιατόριο. Ο ένας τρώει τον άλλο, μέχρι που κάποιος άλλος να καταφέρει να φάει αυτόν. Επηρεάστηκα πάρα πολύ και ένιωσα την ανάγκη να γράψω.

Πώς κατέληξες στον τίτλο «Σκοτώνω λένε, Σημαίνει ζω»;
ΘΟΔΩΡΗΣ: Σε κάθε εποχή, οι ισχυροί της γης, σκοτώνουν με κάθε τρόπο άμεσο ή έμμεσο, προκειμένου να κερδίσουν τους στόχους τους. Δίνουν το παράδειγμα και μας προτρέπουν να κάνουμε το ίδιο. Να πατήσουμε επί πτωμάτων. Αν αυτό κατάντησε να είναι το νόημα της ζωής μας, απλά θέτουμε το ερώτημα αν γεννηθήκαμε γι’ αυτό… Πρέπει εδώ να πω, πως θεωρώ καλή τύχη τη συνεργασία μας με τον Βασίλη Στάη σ’ αυτό το τραγούδι. Έντυσε μουσικά με ιδανικό τρόπο τους στίχους. Όπως και ο Γιάννης Καϊμακάμης με τα γραφικά του, έδωσε την κατάλληλη οπτική ατμόσφαιρα στο clip.

«Ζήτω το νέο, κάτω το παλιό»... Αντιστεκόμαστε σε αυτό σήμερα;
Magic De Spell: Για εμάς, είναι καλοδεχούμενο οτιδήποτε νέο, αρκεί να είναι ανθρωποκεντρικό. Να γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία τους νέους ανθρώπους. Όμως, δεν ξεχνάμε ποτέ τα λόγια του Μπέρτολτ Μπρέχτ: «Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο…»

Πως θα πάρουμε μέρος στο μεγάλο πανηγύρι με τον δικό μας τρόπο;
Magic De Spell: Το μεγάλο πανηγύρι θα είναι η μεγάλη εξέγερση του καθένα από εμάς, αλλά και όλων μαζί, σε όσα μας πληγώνουν, μας περιορίζουν, καταστρέφουν τη γη και τις ζωές μας. Η εξέγερση του προσωπικού μας δαίμονα ενάντια στους ίδιους τους εαυτούς μας. Που βολεύτηκαν και αποκοιμήθηκαν...

Τι σχέδια έχουν οι Magic De Spell για ολοκληρωμένο album;
Magic De Spell: Είναι ήδη στο πρόγραμμα! Έχουμε αργήσει μάλιστα. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η κυκλοφορία ενός νέου vinyl album. Πριν από αυτό όμως και μετά τις καλοκαιρινές συναυλίες, να περιμένετε από εμάς μέσα στο φθινόπωρο, δυο ακόμη τραγούδια σε μορφή single.

__________________

* Οι Magic De Spell δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Θοδωρή Βλαχάκη (drums), Γιώργο Σκαρλάτο (μπάσο) και Αλέξη Κυριακάκη (φωνή). Σήμερα η μπάντα αποτελείται από τον σταθερό Βλαχάκη και τους Γιώργο Αρχοντάκη (ηλεκτρικό μπάσο), Δημήτρη Μποτή (πλήκτρα), Βαγγέλη Θεοδωράκη (κιθάρες), Μιχάλη Σκαράκη (φωνή).

Φωτογραφίες: Πέτρος Καραντζιάς

 

BREAKING MUSIC