Επανακυκλοφορίες : Alice Cooper, Neil Young και άλλοι

Η άνοιξη έφερε ένα μείγμα από box sets, συλλογές, επανεκδόσεις και αρχειακές ηχογραφήσεις.

BREAKING
 

Η άνοιξη έφερε ένα μείγμα από box sets, συλλογές, επανεκδόσεις και αρχειακές ηχογραφήσεις.

Του Ηλία Σελιμά

Το πρώτο ζωντανό άλμπουμ των Black Sabbath συγκαταλέγεται στις προσφορές των τελευταίων τριών μηνών, μια διευρυμένη έκδοση ενός αγαπημένου άλμπουμ που κυκλοφόρησε αρχικά το 1983 με τον Ronnie James Dio μπροστάρη των θρύλων του metal. Ομοίως, κυκλοφορεί ένα ζευγάρι κλασικών πρώιμων άλμπουμ της μπάντας του Alice Cooper με στούντιο sessions και ηχογραφήσεις συναυλιών.

Μια πιο πρόσφατη ζωντανή εμφάνιση - η εμπνευσμένη από το COVID συναυλία του Bob Dylan στο Shadow Kingdom από το 2021 - γίνεται αντικείμενο επίσημης κυκλοφορίας και με τον τυπικό τρόπο του Dylan που επεξεργάζεται εκ νέου αρκετά από τα κλασικά του τραγούδια.

Οι Stephen Stills και Neil Young, σκαλίζουν επίσης αρχειακό υλικό, και οι δύο πηγαίνουν πίσω στη δεκαετία του '70 για τα νέα τους live άλμπουμ. Το άλμπουμ του Stills προέρχεται από την πρώτη του σόλο περιοδεία το 1971 και περιλαμβάνει τόσο ακουστικά όσο και ηλεκτρικά σετ, ενώ ο Young έχει δύο νέα άλμπουμ στη σειρά Original Bootleg Series: μια συναυλία του 1973 από το Λονδίνο από την εποχή που γέννησε το Tonight's the Night και τον πρώτο δίσκο του 1977 από την καλοκαιρινή του μπάντα the Ducks.

Black Sabbath: 'Live Evil (40th Anniversary Super Deluxe Edition)'

Το πρώτο live άλμπουμ των Black Sabbath κυκλοφόρησε το 1983 με τον Ronnie James Dio να έχει καθιερωθεί στο συγκρότημα. Τα δύο άλμπουμ του με το γκρουπ - το Heaven and Hell του 1980 και το Mob Rules του 1981 - έδωσαν νέα πνοή στο συγκρότημα μετά την έξοδο του Ozzy Osbourne. Το Live Evil είναι ένα κουτί τεσσάρων δίσκων - μια remastered εκδοχή του άλμπουμ συν μια νέα μίξη - βρίσκει τους Black Sabbath Mk 2 να επισκέπτονται το παρελθόν ("War Pigs", "Paranoid") και το παρόν ("Neon Knights", "The Mob Rules") με το ίδιο πάθος.

Alice Cooper: 'Killer (Deluxe Edition),' 'School's Out (Deluxe Edition)'

Το συγκρότημα του Alice Cooper ήταν στα πρόθυρα της μεγάλης επιτυχίας μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ, το "Love It to Death" του 1971. Μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, είχαν το πρώτο τους Top 10 άλμπουμ και single. Το Killer, από τα τέλη του 1971, περιλαμβάνει το "Under My Wheels" και το "Halo of Flies", ένα οκτάλεπτο prog έπος που θυμίζει τις πρώτες μέρες τους- το School's Out, με το χαρακτηριστικό ομώνυμο κομμάτι, μεγάλη εμπορική επιτυχία του 1972. Και τα δύο κλασικά άλμπουμ έχουν υποστεί remastering και το πακέτο περιλαμβάνει δίσκους με ζωντανό υλικό και outtakes του στούντιο.

Bob Dylan: 'Shadow Kingdom'

Ένα χρόνο περίπου μετά την πανδημία, ο Bob Dylan και το συγκρότημά του ηχογράφησαν ένα 50λεπτο σόου σε ένα soundstage στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας και το έκαναν streaming το καλοκαίρι του 2021. Από το "It's All Over Now, Baby Blue" του 1965 μέχρι το "What Was It You Wanted" του 1989, το σετ ήταν ένα διαμάντι μιας παράστασης που κατά κάποιο τρόπο ταίριαζε με το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον κόσμο. Ολόκληρη η συναυλία του Shadow Kingdom έχει συγκεντρωθεί σε ένα άλμπουμ 14 τραγουδιών και λειτουργεί ακόμα και χωρίς τα εντυπωσιακά ασπρόμαυρα οπτικά μέσα. Τραγούδια όπως το "When I Paint My Masterpiece" και το "Watching the River Flow" βρίσκουν νέο νόημα σε αυτό το σκηνικό.

The Kinks: The Journey - Part 1'

Τρεις δωδεκάδες τραγούδια, επιλεγμένα από τους Ray και Dave Davies και Mick Avory και χωρισμένα ανά θέμα, καταγράφουν την πρώτη δεκαετία του συγκροτήματος μέσα από μερικές γνωστές επιτυχίες αλλά και άγνωστα τραγούδια. Το "The Journey - Part 1" περισσότερο σκιαγραφεί τα θέματα του Ray Davies παρά δίνει στον κόσμο αυτό που θέλει. Το πρώτο τους Νο. 1, το "You Really Got Me", ξεκινά τη συλλογή δύο δίσκων, με στάσεις στην πορεία για κλασικά κομμάτια όπως τα "All Day and All of the Night" και "Waterloo Sunset", καθώς και τα LP κομμάτια "Last of the Steam-Powered Trains" και "Shangri-La" και το "Death of a Clown" του Dave.

Stephen Stills: Stills: 'Live at Berkeley 1971'

Λίγο καιρό αφότου ο Stephen Stills κυκλοφόρησε το δεύτερο σόλο άλμπουμ του το καλοκαίρι του 1971, ξεκίνησε την πρώτη του σόλο περιοδεία με νυχτερινά σετ που ξεκινούσαν με ακουστικές εκτελέσεις πριν τη φουλ μπάντα στο τέλος. Αυτές οι ακυκλοφόρητες μέχρι τώρα ζωντανές ηχογραφήσεις από το Berkeley Community Theater της Καλιφόρνια τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς περιλαμβάνουν σόλο επιτυχίες ("Love the One You're With"), τραγούδια από τα συγκροτήματά του (ένα medley από το "49 Bye-Byes" των Crosby, Stills & Nash και το "For What It's Worth" των Buffalo Springfield) και μερικά ντουέτα με τον David Crosby (ένα καθηλωτικό "The Lee Shore").


West Coast Pop Art Experiment Band: 'A Door Inside Your Mind - The Complete Reprise Recordings 1966-1968'

Η West Coast Pop Art Experimental Band χρηματοδοτήθηκε από τον γιο ενός μεγιστάνα του πετρελαίου που ήθελε να μπει στη μουσική βιομηχανία. Με τα χρήματά του εξασφάλισε συμμετοχές ως τραγουδιστής στα έξι άλμπουμ του συγκροτήματος. Τα τρία άλμπουμ τους με τη Reprise συγκεντρώνονται στο A Door Inside Your Mind, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστα ακουσμένων μονοφωνικών μίξεων.

Neil Young: 'High Flyin',' 'Somewhere Under the Rainbow 1973'

Οι τελευταίες συμμετοχές στη σειρά Original Bootleg Series του Neil Young είναι ένα ζευγάρι ηχογραφήσεων από τη δεκαετία του '70: το High Flyin' προέρχεται από το βραχύβιο συγκρότημα The Ducks το 1977 - το Somewhere Under the Rainbow 1973 είναι με τους Santa Monica Flyers (δηλαδή τους Crazy Horse με τον Ben Keith). Και τα δύο άλμπουμ αποτυπώνουν την ανησυχία του Young από εκείνη την περίοδο, ειδικά το show των Ducks από μία από τις λίγες συναυλίες που έδωσαν στην Καλιφόρνια το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Το set list είναι ποικίλο, με τον Young να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μόνο σε μερικά τραγούδια. Η συναυλία του 1973 από το Rainbow Theater του Λονδίνου είναι όλη η μανία της εποχής Tonight's the Night.

'Let's Stomp! - Merseybeat & Beyond 1962-1969'

Πριν οι Beatles αλλάξουν για πάντα τη βρετανική ποπ (και, μετά, τη μουσική σε όλο τον κόσμο), συγκροτήματα όπως οι Lee Curtis & the All Stars και οι Swinging Blue Jeans έκαναν τη δική τους επανάσταση. Η ιστορία, και οι Beatles, έριξαν λίγο πολύ τα περισσότερα από αυτά τα συγκροτήματα στο περιθώριο, αλλά το τριών CD Let's Stomp! - Merseybeat & Beyond 1962-1969 αποκαλύπτει μια διάρκεια ζωής που διήρκεσε σχεδόν όσο και οι Beatles. Οι συνδέσεις με τους Fab Four είναι άφθονες (το "Hippy Hippy Shake" των Blue Jeans ήταν βασικό στοιχείο στις συναυλίες τους, το "Step Inside Love" της Cilla Black γράφτηκε από τον Paul McCartney), αλλά πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες προσέφεραν διαμάντια που εκτείνονταν πέρα από την Beatlemania.

We're An American Band - A Journey Through the USA Hard Rock Scene 1967-1973'

Μόλις συγκροτήματα με βάση τα heavy blues όπως οι Yardbirds και οι Cream γύρισαν τα κουμπιά του ενισχυτή στο 11, δεν άργησαν να ακολουθήσουν και άλλοι καλλιτέχνες - τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις Η.Π.Α. Τα 62 τραγούδια που συγκεντρώνονται σε αυτό το σετ τριών δίσκων καταγράφουν την εξαετή περίοδο κατά την οποία συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin και οι Deep Purple έμοιαζαν να επηρεάζουν κάθε άλλη κιθαριστική μπάντα εκεί έξω. Τα αναμενόμενα ονόματα είναι εδώ (Vanilla Fudge, Iron Butterfly, Blue Cheer), αλλά και πράγματα σπάνια όπως το Mass Confusion Rock Band, το Cold Sun και το Bolder Damn. Τον κύκλο κλείνει ο Muddy Waters, διασκευάζοντας το "Let's Spend the Night Together" των Rolling Stones το 1971.

BREAKING MUSIC