Οι Rage Against the Machine ηγούνται του μποϊκοτάζ των χώρων που χρησιμοποιούν Spy Tech

Ζητούν την απομάκρυνση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από τους χώρους ψυχαγωγίας.

BREAKING
 

Ζητούν την απομάκρυνση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από τους χώρους ψυχαγωγίας.

Του Ηλία Σελιμά

Οι Tom Morello και Zack de la Rocha των Rage Against the Machine ηγήθηκαν ενός καταλόγου 100 καλλιτεχνών που το ζητούν αυτό.

Μια δέσμευση που υπογράφηκε από διάφορους μουσικούς και φορείς εκμετάλλευσης μουσικών χώρων, η οποία οργανώθηκε από την ομάδα ακτιβιστών Fight for the Future, ανέφερε ότι οι υπογράφοντες θα μποϊκοτάρουν κάθε χώρο που κάνει χρήση των συστημάτων καμερών. Ακολουθούν δημοσιεύματα του 2022 σύμφωνα με τα οποία το Madison Square Garden είχε εντοπίσει δικηγόρους που εμπλέκονται σε δικαστικές διαμάχες με τους ιδιοκτήτες του και τους απομάκρυνε από συναυλίες.

"Η μουσική βιομηχανία αναστατώνεται από την είδηση ότι ο ιδιοκτήτης του εμβληματικού χώρου Madison Square Garden της Νέας Υόρκης χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να ταυτοποιεί, να παρενοχλεί και να απαγορεύει την είσοδο σε ανθρώπους από τους χώρους [της]", ανέφερε η οργάνωση. "Αυτή η επεμβατική βιομετρική επιτήρηση δεν είναι ασφαλής, ειδικά για ανθρώπους που έχουν συλληφθεί ψευδώς ή εκδιωχθεί από δημόσιους χώρους λόγω των ενσωματωμένων διακρίσεων της τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια, ένας συνασπισμός μουσικών, οπαδών και ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατάφερε με επιτυχία να πείσει περισσότερα από 40 από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Bonnaroo και Coachella, να δηλώσουν ότι δεν θα χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου στις εκδηλώσεις. Αλλά τώρα αυτή η τεχνολογία αρχίζει να εξαπλώνεται - όχι μόνο ως εργαλείο επιτήρησης αλλά και ως μια μορφή "χωρίς χαρτί" έκδοσης εισιτηρίων και πληρωμών. Καλλιτέχνες, χώροι εκδηλώσεων και θαυμαστές: Έχετε μια επιλογή όσον αφορά την τεχνολογία που υπάρχει στις ζωντανές εκδηλώσεις. Δεσμευτείτε τώρα για να μας βοηθήσετε να την καταπολεμήσουμε".

Ένα σημείωμα στη σελίδα εγγραφής της οργάνωσης υποστήριζε ότι "η αναγνώριση προσώπου είναι αναξιόπιστη, άδικη και αποτελεί απειλή για τα βασικά δικαιώματα και την ασφάλεια. Υπάρχουν όλο και περισσότερα παραδείγματα κυβέρνησης και επιβολής του νόμου που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία, γι' αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα για να τη σταματήσουμε. Στείλτε μήνυμα στους νομοθέτες σας για να απαιτήσετε να υποστηρίξουν τη νομοθεσία για την απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου".

"Οι εταιρείες τεχνολογίας επιτήρησης προωθούν τα εργαλεία βιομετρικών δεδομένων ως "καινοτόμα" και χρήσιμα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας", ανέφερε σε δήλωσή της η Leila Nashashibi, υπεύθυνη της εκστρατείας Fight for the Future. "Αυτή η τεχνολογία είναι τόσο ανακριβής που στην πραγματικότητα δημιουργεί περισσότερη ζημιά και προβλήματα από ό,τι λύνει. ... Ακόμα πιο τρομακτικός, όμως, είναι ένας κόσμος στον οποίο όλη η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου λειτουργεί 100% τέλεια - με άλλα λόγια, ένας κόσμος στον οποίο η ιδιωτικότητα είναι ανύπαρκτη, όπου αναγνωριζόμαστε, παρακολουθούμε και παρακολουθούμεθα παντού".

Το 2019 ο Morello συνυπογράφει ένα άρθρο στο Buzzfeed, στο οποίο διατυπώνει την επιχειρηματολογία κατά της "οργουελικής" βιομετρικής τεχνολογίας, λέγοντας: "Οι κερδοσκόποι της παρακολούθησης που ελπίζουν να βγάλουν πολλά χρήματα πουλώντας λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σε κυβερνήσεις και ιδιωτικά συμφέροντα βρίσκονται τώρα σε ύψιστο συναγερμό. Παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις του κοινού, κάνοντας δοκιμές για να δουν πόσο παρεμβατική παρακολούθηση είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε. Έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε τη διάδοση της τεχνολογίας παρακολούθησης που ανταγωνίζεται τα πυρηνικά όπλα σε ό,τι αφορά την απειλή που θέτει για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο χρόνος περνάει".

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης Shahana Hanif, υποστηρίκτρια ενός νομοσχεδίου που στοχεύει στην απαγόρευση της χρήσης βιομετρικών δεδομένων για την ταυτοποίηση και την εμπορία πελατών, δήλωσε (μέσω του Yahoo): "Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν μας κρατάει ασφαλείς- διαιωνίζει ρατσιστικές προκαταλήψεις και εμπορευματοποιεί τα βιομετρικά μας δεδομένα. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τόσους πολλούς χώρους και καλλιτέχνες να δείχνουν την υποστήριξή τους για την απαγόρευση της χρήσης βιομετρικής παρακολούθησης. "Οι αντίπαλοί μας ισχυρίζονται ότι αυτή η τεχνολογία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια στο δημόσιο χώρο, αλλά αυτή η υποστήριξη αποδεικνύει ότι είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις που προωθούν αυτή την τεχνολογία που κατανοούν καλά τους εγγενείς κινδύνους της".

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ενώ ορισμένοι χώροι έχουν εγκαταλείψει την τεχνολογία, η MSG υποστήριξε ότι η χρήση της για να εμποδίζει ορισμένους δικηγόρους να παρακολουθούν παραστάσεις βοήθησε στην αντιμετώπιση πιθανών "αντιδικιών". Ένα άλλο επιχείρημα ήρθε με τη μορφή της χρήσης συστημάτων αναγνώρισης από την Taylor Swift για να κρατήσει καταδικασμένους παραβάτες έξω από τις συναυλίες της.

BREAKING MUSIC