Ο Jimmy Page εξηγεί γιατί οι Led Zeppelin δεν κυκλοφόρησαν singles

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας τους ως ενεργό συγκρότημα, οι Led Zeppelin κυκλοφόρησαν μόνο 15 singles,

BREAKING
 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας τους ως ενεργό συγκρότημα, οι Led Zeppelin κυκλοφόρησαν μόνο 15 singles,

Του Ηλία Σελιμά

Αν αφαιρέσουμε τα προωθητικά singles που δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό για αγορά, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε μόλις 11. Αν μπορούσαν να το κάνουν με τον τρόπο τους, οι θρυλικοί πρωτοπόροι του hard rock πιθανότατα δεν θα είχαν κυκλοφορήσει καθόλου singles.

Οι Led Zeppelin βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του Album Oriented Rock, μιας σχετικά νέας επανάστασης στη μουσική που έθετε τη σημασία του LP στην πρώτη γραμμή της δουλειάς ενός καλλιτέχνη. Οι επιρροές του συγκροτήματος - είτε επρόκειτο για τον Little Richard είτε για τον Muddy Waters - ήταν περισσότερο γνωστές για τα μεμονωμένα singles τους. Τα άλμπουμ συγκεντρώνονταν τυχαία από τις δισκογραφικές εταιρείες, με τα περισσότερα συγκροτήματα να έχουν ελάχιστο λόγο όσον αφορά το περιεχόμενό τους. Συγκροτήματα όπως οι Beatles και οι Rolling Stones είχαν δει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ της βρετανικής και της αμερικανικής έκδοσης των άλμπουμ τους, και ο Jimmy Page επέμενε να μην συμβεί το ίδιο με τους Zeppelin.

Μόνο ένα επίσημο single είχε κυκλοφορήσει τόσο από το Led Zeppelin I όσο και από το Led Zeppelin II: το "Good Times Bad Times" και το "Whole Lotta Love". Στην Αμερική, το 'Whole Lotta Love' έφτασε στο νούμερο 4 του Billboard Hot 100, δίνοντας στο συγκρότημα το υψηλότερο σε πωλήσεις single τους. Αλλά καθώς ο Page άρχισε να συγκεντρώνει το υλικό για το Led Zeppelin III, τα singles ήταν το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του.

"Σίγουρα, μέσα στο γραπτό πλαίσιο αυτού που θα παρουσιαζόταν στον κόσμο για να ακούσει, όλα θα κινούνταν προς τα εμπρός", δήλωσε ο Page στο Total Guitar το 2020. "Έτσι, όταν φτάσαμε στο σημείο του πιο ακουστικού ύφους του τρίτου άλμπουμ, μπορείτε να φανταστείτε ότι η δισκογραφική μας εταιρεία το πήρε και είπε: "Πού είναι το "Whole Lotta Love;"". Αν κάποιος μου το έλεγε αυτό, θα έλεγα: "Α, αυτό, αυτό είναι στο δεύτερο άλμπουμ - αυτό είναι το τρίτο άλμπουμ"".

"Ξέρετε πώς είναι με τους A&R* που λένε, 'Ω, πρέπει να έχεις ένα single. Είχαμε singles στην Αμερική και σε άλλα μέρη, αλλά ήθελα να μείνω μακριά από αυτή την αγορά και να το κρατήσω ως ένα πράγμα που αφορά τα άλμπουμ", πρόσθεσε ο Page. "Ακριβώς στα πρώτα στάδια, απαίτησα - αφού είχα κάνει όλα τα πράγματα με τον Mickie Most - ότι δεν θέλαμε να είμαστε μια μπάντα που ήταν γνωστή για τα singles. Ήταν τα άλμπουμ για τα οποία θα γινόμασταν γνωστοί. Και σαφώς, ήθελα να κάνω κάθε άλμπουμ διαφορετικό από το προηγούμενο".

*Artists and repertoire (κοινώς A&R) είναι το τμήμα μιας δισκογραφικής εταιρείας ή μιας εταιρείας μουσικών εκδόσεων που είναι υπεύθυνο για την ανεύρεση ταλέντων και την επίβλεψη της καλλιτεχνικής ανάπτυξης των καλλιτεχνών ηχογράφησης.

Ο Page τελικά συναίνεσε και συμφώνησε να κυκλοφορήσει το "Immigrant Song" ως single μαζί με το "Hey, Hey, What Can I Do" στη B πλευρά. Το τραγούδι θα γινόταν top 20 επιτυχία στην Αμερική, αλλά ο Page και οι υπόλοιποι Led Zeppelin αρνήθηκαν να χαλαρώσουν τη στάση τους για τα singles των 45 ιντσών.

"Ήξερα πραγματικά τι ήταν αυτό που ήθελα να κάνω", διαβεβαίωσε ο Page. "Αν το σκεφτείτε, στο τρίτο άλμπουμ υπάρχει το 'Tangerine', αλλά το 'Tangerine' το έγραψα όταν ήμουν στους Yardbirds. Οπότε είχα ήδη αναμείνει ένα χρονικό διάστημα. Δεν το είχα κολλήσει στο πρώτο ή στο δεύτερο άλμπουμ. Περίμενα μέχρι να ταιριάξει με τη σωστή υφή όλων των άλλων. Ταιριάζει υπέροχα στο τρίτο άλμπουμ. Οπότε, ναι, είχα ένα σχέδιο [γέλια]. Και όχι μόνο για αυτό το ένα νούμερο, φυσικά!"

BREAKING MUSIC