Ο Paul McCartney ξεκαθαρίζει τη «σύγχυση και τις εικασίες» σχετικά με την επανένωση των Beatles AI

Για το επερχόμενο single των Beatles, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

BREAKING
 

Για το επερχόμενο single των Beatles, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Του Ηλία Σελιμά

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει ένα "τελευταίο" τραγούδι του εμβληματικού συγκροτήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν και τα τέσσερα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών του McCartney και του αείμνηστου John Lennon. Για τη συναρμολόγηση του κομματιού, η φωνή του Lennon φέρεται να αφαιρέθηκε από ένα παλιό demo με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Σε ένα tweet που μοιράστηκε την Πέμπτη (22 Ιουνίου) ο 81χρονος McCartney έγραψε: "Ήταν υπέροχο να βλέπουμε μια τόσο συναρπαστική ανταπόκριση στο επερχόμενο έργο μας για τους Beatles. Κανείς δεν είναι πιο ενθουσιασμένος από εμάς που θα μοιραστούμε κάτι μαζί σας αργότερα μέσα στη χρονιά. Έχουμε δει κάποια σύγχυση και εικασίες σχετικά με αυτό. Φαίνεται να υπάρχουν πολλές εικασίες εκεί έξω. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά σε αυτό το στάδιο, αλλά για να είμαστε σαφείς, τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά. Είναι όλα πραγματικά και όλοι παίζουμε πάνω σε αυτά. Καθαρίσαμε κάποιες υπάρχουσες ηχογραφήσεις - μια διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε να το αγαπήσετε όσο και εμείς".

Ο μουσικός υποσχέθηκε επίσης ότι θα υπάρξουν "περισσότερα νέα εν ευθέτω χρόνω".

Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί πώς θα ονομάζεται το νέο τραγούδι. Ωστόσο, έχει διατυπωθεί ευρέως η άποψη ότι το κομμάτι θα μπορούσε να είναι το "Now and Then", ένα νούμερο που επινόησε για πρώτη φορά ο Lennon το 1978 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η Yoko Ono, η χήρα του Lennon, έδωσε στον McCartney το ημιτελές demo το 1994. Το τραγούδι είχε συμπεριληφθεί σε μια κασέτα με την ένδειξη "For Paul".

Ο McCartney είναι ένα από τα δύο επιζώντα μέλη των Beatles, μαζί με τον ντράμερ Ringo Starr. Ο George Harrison πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2001 σε ηλικία 58 ετών.

Το 2021, η Disney κυκλοφόρησε την αποτελούμενη από τρία μέρη σειρά Get Back, η οποία περιείχε εκτεταμένο υλικό των Beatles που δεν είχε ξαναδεί ποτέ, το οποίο είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Let it Be τον Ιανουάριο του 1969. Το αναγνωρισμένο ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο σκηνοθέτης του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών Peter Jackson. Τα πλάνα του συγκροτήματος βελτιώθηκαν ψηφιακά με τη χρήση τεχνολογίας υπολογιστών, ενώ ο συντάκτης διαλόγων Emile de la Rey χρησιμοποίησε τη δυνατότητα να "απεγκλωβίσει" ψηφιακά τις φωνές από τις υπάρχουσες ηχογραφήσεις.

"[Ο Jackson] κατάφερε να απεγκλωβίσει τη φωνή του John από ένα μικρό κομμάτι κασέτας", εξήγησε ο McCartney. "Είχαμε τη φωνή του John και ένα πιάνο και μπορούσε να τα χωρίσει με AI. Λέει στο μηχάνημα: 'Αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι μια κιθάρα. Βγάλε την κιθάρα".

"Έτσι, όταν ήρθαμε να κάνουμε αυτόν που θα είναι ο τελευταίος δίσκος των Beatles, ήταν ένα demo που είχε ο John. Καταφέραμε να πάρουμε τη φωνή του Τζον και να την καθαρίσουμε μέσω αυτής της τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνέχεια, μπορούμε να μιξάρουμε τον δίσκο, όπως θα κάνατε κανονικά. Οπότε σου δίνει ένα είδος ελευθερίας", δήλωσε ο καλλιτέχνης στο BBC Radio 2.

BREAKING MUSIC