Νέο Box Set της Stax Records με Demos τραγουδιών

Συμπληρώνει την ιστορία της πιο μεγάλης εταιρείας R&B όλων των εποχών

BREAKING
 

Συμπληρώνει την ιστορία της πιο μεγάλης εταιρείας R&B όλων των εποχών

Του Ηλία Σελιμά

Στην ακμή της, η Stax Records ήταν συνώνυμη με τα μεγαλύτερα αστέρια της soul μουσικής, από τον Otis Redding και την Carla Thomas μέχρι τους Sam & Dave και τους Staple Singers. Αλλά πίσω από τις επιτυχίες τους βρισκόταν μια ταλαντούχα ομάδα τραγουδοποιών. Η Craft Recordings γιορτάζει το έργο αυτών των αφανών ηρώων με μια ολοκαίνουργια συλλογή, Written in Their Soul: The Stax Songwriter Demos, που κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου. Το box set με επτά δίσκους περιλαμβάνει 146 demos (140 από τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ποτέ) από το ρόστερ των τραγουδοποιών της Stax, συμπεριλαμβανομένων των Bettye Crutcher, Homer Banks και William Bell. Από τα πρώιμα προσχέδια των κλασικών επιτυχιών της δεκαετίας του '60 και του '70 μέχρι τραγούδια που δεν έχουν ακουστεί ποτέ ξανά με ολοκληρωμένες ενορχηστρώσεις, το Written in Their Soul προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στα παρασκήνια της ιστορικής εταιρείας του Μέμφις.

Η Stax Records, που σήμερα ανήκει στην Concord, ιδρύθηκε από τον Jim Stewart το 1957 στο Μέμφις του Τενεσί. Από μια μικρή, οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε σε μια από τις πιο επιδραστικές δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο, συμβάλλοντας στη δημιουργία του "The Memphis Sound" και ξεκινώντας την καριέρα εικονιδίων όπως ο Otis Redding, ο Isaac Hayes, οι Booker T. & the M.G.'s οι Staple Singers, οι Sam & Dave, ο Rufus και η Carla Thomas, οι Bar-Kays και δεκάδες άλλοι καλλιτέχνες που βοήθησαν να αλλάξει η μουσική κουλτούρα για πάντα. Συνολικά, η Stax είχε 167 επιτυχίες στο Top 100 της Pop και 243 επιτυχίες στο Top 100 της R&B.

Η νέα καταπληκτική συλλογή demos αποκαταστάθηκε από τον πολυβραβευμένο με Grammy μηχανικό Michael Graves- τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο Written in Their Soul χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: demos που κυκλοφόρησαν από καλλιτέχνες της Stax ή των θυγατρικών της εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Volt, της We Produce και της Enterprise (CDs 1-3)- demos από τραγουδοποιούς της Stax που κυκλοφόρησαν από καλλιτέχνες άλλων εταιρειών, όπως η Atlantic και η Decca (CD 4)- και ένας θησαυρός από ηχογραφήσεις με επιτυχίες που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ (CDs 5-7).

Υπάρχει επίσης ένα νέο δοκίμιο από τον βραβευμένο με Emmy και GRAMMY συγγραφέα/παραγωγό Robert Gordon (Respect Yourself: The Stax Records Story) και την αρχική διευθύντρια δημοσιότητας της Stax και δύο φορές βραβευμένη με Emmy Deanie Parker, η οποία αργότερα διετέλεσε η ιδρυτική πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Soulsville Foundation, το οποίο περιλαμβάνει το Stax Museum of American Soul Music, μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών. Ο Parker, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της Stax το 1962, ήταν επίσης τραγουδοποιός στην εταιρεία.

Τα ντέμο χρησιμεύουν ως ακατέργαστα προσχέδια για τις μετέπειτα κύριες ηχογραφήσεις στη Stax, τις οποίες φυλάμε σαν θησαυρό. Οι θαυμαστές και οι συλλέκτες δίσκων μπορούν να ακούσουν μια πρώτη γεύση από το Written in Their Soul με το ντέμο του "634-5789 (Soulsville, USA)". Γραμμένο από τον Eddie Floyd και τον Steve Cropper, το τραγούδι ηχογραφήθηκε ως γνωστόν από τον Wilson Pickett, ο οποίος το έκανε #1 R&B hit και Top 20 pop single το 1966. Ο τίτλος του τραγουδιού που κυκλοφόρησε από την Atlantic Records, ήταν εμπνευσμένος από την επιτυχία των Marvelettes το 1962, "Beachwood 4-5789", ενώ η ανθεκτική μελωδία θα ηχογραφηθεί αργότερα μεταξύ άλλων από τους Tina Turner, Ry Cooder και Bon Jovi.

BREAKING MUSIC