Το έγγραφο διάλυσης των Beatles αναμένεται να πουληθεί για 500.000 δολάρια

Το έγγραφο που απάλλαξε τους Beatles από τις δισκογραφικές υποχρεώσεις τους ως συγκρότημα.

BREAKING
 

Το έγγραφο που απάλλαξε τους Beatles από τις δισκογραφικές υποχρεώσεις τους ως συγκρότημα.

Του Ηλία Σελιμά

Η δημοπρασία είναι live στο Gotta Have Rock and Roll μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει κατατεθεί μία προσφορά ύψους 100.000 δολαρίων. Το ντοκουμέντο εκτιμάται ότι τελικά θα πιάσει μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων.

Με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου 1974, μετά από καθυστέρηση στην εξασφάλιση της υπογραφής του John Lennon, το συμβόλαιο επισημοποίησε τη διάλυση των Beatles πέντε χρόνια μετά. Είναι υπογεγραμμένο και από τα τέσσερα μέλη - δύο φορές από τον Lennon και τον George Harrison, που ενεργούσαν ως διευθυντές της Apple Corps - και περιλαμβάνει πέντε ρήτρες σε δύο σελίδες κειμένου.

Επιβεβαιώνοντας τη "διάλυση της εταιρικής σχέσης", η επικυρωμένη επιστολή έδινε στον Lennon, τον Harrison, τον Paul McCartney και τον Ringo Starr την ελευθερία να ακολουθήσουν τη σόλο καριέρα τους αποκλειστικά και ατομικά, ενώ απαιτούσε ομόφωνη έγκριση για όλα τα θέματα που αφορούσαν τα οικονομικά των Beatles.

Φυσικά, η επιστολή διάλυσης του 1974 ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία. Οι Beatles είχαν ουσιαστικά πάψει να υπάρχουν το 1969, αφού ο Lennon έφυγε από μια συνάντησή τους και είπε: "Θέλω διαζύγιο". Η είδηση έγινε γνωστή τον Απρίλιο του 1970, όταν ο McCartney κυκλοφόρησε διαφημιστικό υλικό για το πρώτο του σόλο άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου ενός σύντομου ερωτηματολογίου στο οποίο ανακοίνωνε ότι αποχωρούσε από το συγκρότημα και δεν προέβλεπε αναβίωση της συνθετικής συνεργασίας Lennon-McCartney.

"Η φιλία εξακολουθούσε να υπάρχει. Ήταν αδέρφια. Δεν υπήρχε καμία εχθρότητα", δήλωσε η βοηθός του Lennon, May Pang στους New York Times το 2008. "Και παρόλο που όλοι ένιωθαν ότι έπρεπε να χωρίσουν για να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο της μουσικής τους καριέρας, ο John είχε ξεκινήσει αυτό το συγκρότημα που άλλαξε τον κόσμο. Άλλαξε την ποπ κουλτούρα. Άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και που ντυνόμαστε. Και το ήξερε αυτό. Έτσι, όταν κάθισε να υπογράψει, ήξερε ότι αυτό ήταν. Η υπογραφή του ήταν η τελευταία. Καθώς είχε ξεκινήσει το γκρουπ, ήταν αυτός που θα το τελείωνε".

BREAKING MUSIC