Πήγαμε, είδαμε: Nova Twins τώρα που συμβαίνει, Bullet For My Valentine και συναισθηματικοί, ψυχικά, Disturbed

 
REVIEWS

Ήταν μία από τις καλύτερες βραδιές του Release Athens

του Τάσου Παπαϊωάννου
φωτογραφίες: Τάσος Παπαϊωάννου

Μόλις χθες γράφαμε για τιs Wet Leg, ότι είδαμε  ένα πολύ hot γκρουπ όχι μόνο την ώρα που συμβαίνει αλλά την ώρα που ξεκινάει… Και λιγότερο από 24 ώρες μετά, άλλο ένα hot γυναικείο ντουέτο, οι Nova Twins, επίσης από τη Γηραιά Αλβιώνα, από το Λονδίνο συγκεκριμένα, εμφανίστηκε στην ίδια σκηνή, με τη μόνη διαφορά πως μας ήρθαν με δυο δίσκους στις αποσκευές τους.

Μάλιστα το «Supernova» είχε κυκλοφορήσει ακριβώς ένα χρόνο πριν και οι κριτικές που είχε πάρει ήταν διθυραμβικές: Απόλυτο 10 σε Telegraph, NME, DIY και μ.ο 9,2 στο metacritic. Επίσης, μόλις τέσσερις μέρες πριν και λίγο πριν την εμφάνιση του ως headliner στη θρυλική σκηνή του Glastonbury, o Sir Elton John, μιλώντας στο BBC 1, διάλεξε τις Nova Twins απαντώντας στην ερώτηση ποιον καλλιτέχνη θα ήθελε να δει ζωντανά στο Glastonbury, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Could light up Sheffield. these girls rock my world. I’ve had them on the show, I’ve played their music, too. It’s so wonderful, what they do. I’m so looking forward to seeing them live because you can feel what it’s going to be like. They are just, for me, phenomenal».

Αρτι αφιχθείσες λοιπόν, 24 ώρες μετά την εμφάνιση τους στο Glastonbury, η Amy Love και η Georgia South είναι στη σκηνή του Release Athens για να παρουσιάσουν τα urban punk τραγούδια τους και να δικαιολογήσουν τα όσα λέγονται και γράφονται. Στο ερώτημα αν  ισχύουν τα προαναφερθέντα, η απάντηση είναι: και με το παραπάνω. Σαρωτικές για 45 λεπτά, η Amy στα φωνητικά και στο μπάσο η Georgia κατάφεραν με μεγάλη ευκολία να τραβήξουν τα βλέμματα και την προσοχή του ήδη μεγάλου πλήθους. Το μεγαλύτερο μέρος του set list καλύφθηκε όπως ήταν αναμενόμενο από «supernova» και το  μίγμα ήχων και riff μαζί, συνδυαζόμενο με τη δυναμική του γκρουπ, δείχνει πως λειτουργεί άψογα.
 
Προϊόν σκληρής δουλειάς και ταλέντου, αλλά και έχοντας πρόσφατα προταθεί για το βραβείο Mercury και δυο Brits Awards το ντουέτο δείχνει σε άλλα ροκ συγκροτήματα της γενιάς του πώς γίνεται Και η ροκ μουσική τους ανήκει πλέον. Δικαίως και εμείς είμαστε  μαζί τους.

Και αφού το κοινό είχε ζεσταθεί ήδη για τα καλά από τις Nova Twins τη συνέχεια την ανέλαβε το κουαρτέτο από την Ουαλία με το metalcore τους. Σε μια ήδη γεμάτη πλατεία, 9 ακριβώς και οι Bullet  For My Valentine είναι στη σκηνή. Κάποιοι λένε ότι είναι metalcore, άλλοι λένε ότι είναι thrash metal, άλλοι ότι είναι απλώς heavy metal, οι οπαδοί τους-και είναι πολλοί- λένε απλά πως είναι οι Bullet For My Valentine.
 
Bullet bullet bullet λοιπόν από τους οπαδούς και ξεκίνημα με το «Knives», συνέχεια με το «Over it» και για τα επόμενα 80 ιδρωμένα λεπτά κάθε στίχος θα τραγουδηθεί από τους fans του γκρουπ.

Ο frontman των Bullet, Matthew Tuck και ο μπασίστας Jamie Mathias, υπεύθυνος για τη δεύτερη φωνή, θα μπορούσαν να μείνουν εντελώς μακριά από τα μικρόφωνα και το μόνο σίγουρο είναι ότι το κοινό μπορεί να αναλάβει τους στίχους και να τραγουδά όλα τα τραγούδια… Τελείωμα με «Walking The Demon» εν μέσω πραγματικής αποθέωσης και υποσχέσεων για γρήγορη επιστροφή.

Το  ρολόι έδειχνε 11 ακριβώς όταν οι Disturbed ανέβηκαν  σκηνή και για την επόμενη μιάμιση ώρα  το πάθος στην πλατεία θα αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση τους το 2019, οι τιτάνες  της βραδιάς, Disturbed, ορμώμενοι από το  Σικάγο ξεκίνησαν την πάντα ηλεκτρισμένη τους εμφάνιση με το Hey You» από το τελευταίο άλμπουμ τους «Divisive» τρελαίνοντας τους πάντες στο χώρο, ήδη με τις πρώτες νότες. Ο David Draiman, ο Dan Donegan, ο John Moyer και ο Mike Wengren στη σκηνή και από κάτω είχαμε τόνους headbanging, γροθιές υψωμένες στον αέρα και  mosh pits που σίγουρα θα ικανοποίησαν τα μέλη του συγκροτήματος.

Και παρόλο που υποτίθεται ότι ήταν μια metal συναυλία, που σημαίνει ταχύτητα, ουρλιαχτά και ανελέητο head banging, ο David βρήκε τη στιγμή για να στείλει το δυνατό  μηνύματα σε όλο το κοινό. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, κάθε φορά που οι Disturbed παίζουν A Reason to Fight, ο David το αφιερώνει στους εκλιπόντες φίλους του Chester Bennington (Linkin Park) και Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave), μεταξύ άλλων, λέγοντας πόσο δύσκολο είναι να  χάνεις τόσο στενούς φίλους από αυτοκτονία και πόσο σημαντική είναι η ανάγκη να μιλήσεις σε  φίλους και την οικογένειά σου όταν υποφέρεις από ψυχικά προβλήματα.
 
Ωστόσο, αυτή τη φορά ο David συνέχισε και το πήγε ακόμα πιο πέρα αφού αποκάλυψε  ότι και ο ίδιος υποφέρει από κατάθλιψη και ότι πριν από περίπου οκτώ μήνες παραλίγο να ενωθεί με τους φίλους του από την άλλη πλευρά. Αυτή ήταν μια συγκλονιστική στιγμή για όλους τους οπαδούς και ένα παρατεταμένο «Nooo» γέμισε την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην πλατεία.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι κανείς δεν είναι ασφαλής από ψυχικές ασθένειες και ότι πρέπει να μείνουμε όλοι μαζί για να το παλέψουμε, σημειώνοντας ότι τα ψυχικά προβλήματα είναι σαν ένας αόρατος καρκίνος που αναπτύσσεται μέσα μας και καταλαμβάνει ολόκληρο το σώμα μας μέχρι να είναι πολύ αργά. Πραγματικά συγκινητική στιγμή και ένα τεράστιο, ειλικρινές και παρατεταμένο χειροκρότημα γέμισε τον χώρο της συναυλίας.

Μόνο τυχαίο δεν εξάλλου ο τίτλος της περιοδείας τους, «Take Back Your Life» και σίγουρα ο Drainman πρέπει να έχει δώσει μεγάλο αγώνα τα προηγούμενα χρόνια  για να πάρει τη ζωή του πίσω.

Ακολούθησε η διασκευή  του Land of Confusion των Genesis και συνέχισαν με το «The Game» και «Sound Of Silence» σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική στιγμή για το γκρουπ και το κοινό. Στο «The Light» ο David ζήτησε από το κοινό να ανάψουν τα κινητά  και φυσικά η επιθυμία του ικανοποιήθηκε αμέσως. Τελείωμα του set με το «Stricken» πριν η μπάντα αποσυρθεί για ελάχιστο χρόνο, αλλά το επαναλαμβανόμενο «We want more» από τους παθιασμένους Fans «ανάγκασε» τους Disturbed -ήταν η σειρά τους- να ικανοποιήσουν άμεσα το κοινό. Τίμια σχέση.
 
Ξανά στη σκηνή λοιπόν, «Down On The Sickness» σε μια από τις πιο ηλεκτρικές στιγμές της συναυλίας και άντε να σταματήσει κανείς συγκρότημα και κοινό. Καπνογόνα στον αέρα, γροθιές στον αέρα, άνθρωποι στον αέρα… Πραγματικός χαμός. Μία ώρα και 20 λεπτά μετά, με τον David να φωνάζει και το κοινό να επαναλαμβάνει «We Αre Disturbed» η συναυλία είχε φτάσει με πανηγυρικό τρόπο στο τέλος της.

Σίγουρα ήταν ένα υπέροχο βράδυ όχι μόνο για τους φανατικούς θαυμαστές τους, αλλά για όλο το κοινό στο Release.
 
Από τα πολυπληθέστερα κοινά μέχρι τώρα και σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μέρες του φεστιβάλ στο σύνολο της. Εν κατακλείδι, δεν θα πρέπει να έμεινε κανένας δυσαρεστημένος από τη χθεσινή μέρα.
 
Η φρεσκάδα των Nova Twins, ο θόρυβος των BFMV και η δυναμική, η  εμπειρία και ο συναισθηματισμός των Disturbed θα πρέπει να ικανοποίησε και το πιο απαιτητικό αυτί.
 
Και ας μη ξεχνάμε τη συμβουλή του frontman των Disturbed, σπάστε τη σιωπή και μιλήστε αν χρειάζεστε οποιοδήποτε είδος ψυχικής βοήθειας ή υποστήριξης. Για να μπορούν όλοι να παρευρεθούν ξανά στην  επόμενη συναυλία των Disturbed, και όχι μόνο, με σηκωμένες  τις γροθιές στον αέρα μαζί με ένα από τα πιο σημαντικά metal συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

REVIEWS